Κυβέρνηση εναντίον Σόιμπλε και... εσωτερικών εχθρών

 
Κυβέρνηση εναντίον Σόιμπλε και... εσωτερικών εχθρών

Ενημερώθηκε: 02/04/17 - 21:35

Μπορεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την υπογραφή της τεχνικής συμφωνίας να αυξάνεται, αλλά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στέλνει μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους, μετά το EuroWorking Group των Βρυξελλών.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο «Έθνος» διαμηνύει στους ευρωπαίους εταίρους ότι θα υπογράψει τα νέα σκληρά μέτρα, μόνο εάν λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους! Χαρακτηριστικά δήλωσε πως: «Είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο. Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 – και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται».

Από την πλευρά τους οι δανειστές έχουν πετάξει το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση και περιμένουν να ψηφίσει όλο το πακέτο των μέτρων. Μόνο έτσι θα υπάρχει πιθανότητα να ανοίξει η κουβέντα για το χρέος, όπως διαμηνύουν.

Ο στόχος της 7ης Απριλίου δείχνει να απομακρύνεται, έπειτα και από την τις συζητήσεις που υπήρξαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου και υπήρξε η ενημέρωση από την διαπραγματευτική ομάδα για τα αιματηρά μέτρα που θα πρέπει να ψηφίσει εκ νέου η κυβέρνηση, με το κλίμα να είναι βαρύ.

Ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής των μελών της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως με ευθύνη του επανήλθε το θέμα της περικοπής των συντάξεων για το 2019 στο 35%. Τα μέλη της ΠΓ θεωρούν πως ο κ. Σόιμπλε θα χάσει τη θέση του μετά τις γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο και θέλει σε αυτή τη φάση, που έχει τη δυνατότητα, να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση.

Η θεωρία αναπτυχθήκε ακόμα περισσότερο με την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ να «βλέπει» σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης με «δράστες» και από το εσωτερικό της χώρας, τα οποία αποβλέπουν, σε συνεργασία με εκπροσώπους των δανειστών, στην κυβερνητική φθορά και τελικά την πτώση της!

Ενισχυτική αυτής της εκτίμησης είναι και η ανάλυση που κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επαφές που ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας θεωρούν ότι η κινητικότητα του προέδρου της ΝΔ δεν είναι άνευ πολιτικής σημασίας, καθώς εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης βλέπει πως, εάν κλείσει η αξιολόγηση, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι τυχαίο δε ότι η «Αυγή της Κυριακής» κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο «Σχέδιο αποσταθεροποίησης από το παλιό σύστημα» και κάνει λόγο για «''συμφωνητικό'' Μητσοτάκη - Γεννηματά για ανατροπή της κυβέρνησης» αναφερόμενη επίσης στο «ρόλο Σημίτη και Στουρνάρα» και στα «φαντάσματα των εξοπλισμών, του Χρηματιστηρίου και της Υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι θα δουν συντάξεις και μισθούς να εξανεμίζονται

Έτσι θα γίνει η «σφαγή» των συντάξεων

Διπλό αδιέξοδο από ΔΝΤ και θεσμούς