Ακόμη και οι ...πέτρες θα πληρώσουν τη συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας

 
Ακόμη και οι ...πέτρες θα πληρώσουν τη συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας

Ενημερώθηκε: 10/04/17 - 09:45

Μειώσεις διαρκείας σε παλαιές και νέες συντάξεις φέρνει η Συμφωνία της Μάλτας, Οπως επίσης 3.000.000 χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, περιστασιακά εργαζόμενοι και θα κληθούν να καταβάλουν υπέρογκα ποσά φόρου.

Εκατομμύρια συνταξιούχοι είναι πλέον αντιμέτωποι σε βάθος τριετίας με περικοπές που θα φθάσουν ακόμη και το 40%.

Οι νέες περικοπές δεν αφορούν μόνον στις προσωπικές διαφορές, που θα προκύψουν με τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων με στόχο την εξοικονόμηση συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) από το 2019. Στο στόχαστρο έχουν μπει και οι επικουρικές συντάξεις, τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να εντάξει στον λογαριασμό των περικοπών ύψους 1,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να είναι μικρότερες οι μειώσεις των κύριων συντάξεων. Στο ευρύτερο πλαίσιο των περικοπών πρέπει να ενταχθεί και ο νέος τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων που θα υπολείπονται κατά μέσο όρο κατά 20% από τις συντάξεις πριν την εφαρμογή του νομου Κατρούγκαλου.

Τις μεγαλύτερς απώλειες θα έχουν 300.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ μεικτά (1.100-1.150 καθαρά) και εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές. Αν ακολουθηθεί κατά γράμμα το σενάριο που παραπέμπει σε θρίλερ, αυτοί οι συνταξιούχοι εν μια νυκτί την Πρωτοχρονιά του 2019 θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται έως και 220 ευρώ (κατάργηση της προσωπικής διαφοράς 50%). Δηλαδή ο συνταξιούχος που εισπράττει 1.400 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 ευρώ επικουρική (σύνολο 1.600) θα χάσει ουσιαστικά το σύνολο της επικουρικής του. Αυτοί που παίρνουν υψηλές συντάξεις εκτιμάται ότι θα χάσουν κατά μέσο όρο από 100 έως 250 ευρώ καθαρά τον μήνα.

Για να βγει ο λογαριασμός το μαχαίρι δεν αποκλείεται να αγγίξει και τις συντάξεις κάτω των 600 ευρώ, καθώς προσωπικές διαφορές θα προκύψουν και στις χαμηλές συντάξεις (κατώτατα όρια, μητέρες ανηλίκων), τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει πάση θυσία.
Για παράδειγμα, ακόμα και η παλιά κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ των 486 ευρώ εμφανίζει προσωπική διαφορά 90 ευρώ. Αλλά και η επικουρική του ΙΚΑ ύψους 150 ευρώ εμφανίζει προσωπική διαφορά 44,4 ευρώ. Δηλαδή σύνολο 134,4 ευρώ.

Κατά κάποιες πληροφορίες στις συζητήσεις που θα γίνουν επί αθηναϊκού εδάφους με τους θεσμούς, η κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει οι μειώσεις για τις συντάξεις από 1.000 ή 1.200 ευρώ και άνω να φθάνουν στο 50% της προσωπικής διαφοράς, και να προέλθουν κατά 75% από την κύρια και 25% από την επικουρική σύνταξη. Στις χαμηλότερες συντάξεις θα προταθεί οι περικοπές της προσωπικής διαφοράς να κυμανθούν από 18% έως 25% και επίσης να κατανεμηθούν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις.

Στις παραπάνω μειώσεις θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η επίπτωση που θα έχει στο εισόδημα των συνταξιούχων η μείωση του αφορολογήτου, καθώς θα ροκανίσει ακόμη και συντάξεις των 470 ευρώ.

Μείωση αφορολόγητου

αφορολόγητου

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν είναι ο μόνοι που θα υποστούν την φοροαφαίμαξη με τη μείωση του . Υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματος θα κληθούν να καταβάλουν συνολικά 3.000.000 χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, περιστασιακά απασχολούμενοι και κατ' επάγγελμα αγρότες με ζημιές από την άσκηση των δραστηριοτήτων τους ή με πολύ χαμηλά εισοδήματα, από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος στα επίπεδα των 5.500 ευρώ για τους άγαμους και μέχρι τις 6.000 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα, όπως ήδη έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ' επάγγελμα αγρότες από τα επίπεδα των 8.636 – 9.545 ευρώ, στα οποία κυμαίνεται σήμερα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση κάθε φορολογούμενου, στα πολύ χαμηλότερα επίπεδα των 5.500 – 6.000 ευρώ. Η εφαρμογή του νέου μειωμένου αφορολογήτου θα ξεκινήσει από τα εισοδήματα του 2020 ή από τα εισοδήματα του 2019, εφόσον το 2018 το πρωτογενές αποτέλεσμα του Κρατικού Προϋπολογισμού υστερεί σημαντικά από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», από μια πρώτη «ανάγνωση» του μέτρου αυτού προκύπτει ότι όσοι μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ' επάγγελμα αγρότες αποκτούν ετήσια εισοδήματα κάτω των 5.500 ευρώ θα γλιτώσουν από την επιβολή φόρου εισοδήματος, επειδή το αφορολόγητο δεν θα πέσει κάτω από το όριο αυτό. Στην πραγματικότητα, όμως, η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 5.500-6.000 ευρώ κρύβει άκρως δυσάρεστες εκπλήξεις για περίπου 3.000.000 φορολογούμενους, πολλοί από τους οποίους ζουν αυτή τη στιγμή κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σ' αυτούς περιλαμβάνονται ακόμη και άνεργοι με μηδενικά ή πενιχρά ετήσια εισοδήματα, της τάξεως των 500, των 1.000, των 2.000 ευρώ ή των 3.000 ευρώ το χρόνο, λόγω περιστασιακής απασχόλησης! Ακόμη δηλαδή και όσοι βγάζουν 35, 70, 140 ευρώ ή 250 ευρώ το μήνα θα πληρώνουν φόρο! Ο λόγος είναι ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες αυτοί δεν φορολογούνται με βάση τα πραγματικά ετήσια εισοδήματά τους, αλλά με βάση εξωπραγματικά ετήσια τεκμαρτά εισοδήματα, συνήθως μεγαλύτερα των 6.000 ή και των 7.000 ευρώ, τα οποία τους προσδιορίζουν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τα τεκμήρια διαβίωσης!

Συνεπώς, από τη στιγμή που το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί στα επίπεδα των 5.500-6.000 ευρώ, περίπου 1,5 εκατομμύριο χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν μηνιαίως κάτω από 390 ευρώ, δηλαδή έχουν ετήσια πραγματικά εισοδήματα χαμηλότερα των 5.500 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, καθώς τα τελικά φορολογητέα εισοδήματά τους υπερβαίνουν τις 6.000-7.000 ευρώ, επειδή καθένας από αυτούς βαρύνεται με τεκμαρτό εισόδημα το οποίο προσδιορίζεται αθροιστικά:

α) από το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ αν είναι άγαμος ή των 2.500 ευρώ αν είναι έγγαμος,

β) από το τεκμήριο διαβίωσης της κύριας κατοικίας (είτε αυτή είναι ιδιόκτητη είτε ενοικιαζόμενη είτε δωρεάν παραχωρούμενη), το ποσό του οποίου στις περισσότερες των περιπτώσεων ξεπερνά κατά πολύ τα 2.000-2.500 ευρώ (υπολογίζεται με 40 ευρώ ανά τ.μ. μέχρι τα πρώτα 80 τ.μ. και με 65 ευρώ ανά τ.μ. για τα επόμενα 40 τ.μ., από 81 έως τα 120 τ.μ. κ.λπ.),

γ) από το τεκμήριο διαβίωσης για τη χρήση Ι.Χ. αυτοκινήτου, το οποίο στις περισσότερες των περιπτώσεων ξεπερνά κατά πολύ τις 2.000 ευρώ.

Παρόμοια «τύχη» θα έχουν και άλλοι 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι στους οποίους περιλαμβάνονται κατ' επάγγελμα αγρότες, άνεργοι και περιστασιακά απασχολούμενοι με ετήσια εισοδήματα σημαντικά χαμηλότερα των 5.500 ευρώ. Ολοι αυτοί οι πολίτες φορολογούνται με την κλίμακα φόρου εισοδήματος που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, δηλαδή δικαιούνται κι αυτοί σήμερα αφορολόγητο όριο από 8.636 έως και 9.545 ευρώ. Ως φορολογητέο εισόδημα λαμβάνεται στις περισσότερες περιπτώσεις και αυτών των φορολογουμένων το τεκμαρτό εισόδημα (το οποίο προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης) κι όχι το πραγματικό εισόδημα το οποίο είναι πάρα πολύ χαμηλό. Συνεπώς και αυτοί οι φορολογούμενοι, που σήμερα δεν πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν το φόρο αυτόν, ο οποίος μάλιστα θα είναι και αρκετά βαρύς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΙΡΟΣ 10/4/2017: Αίθριο καιρό προβλέπει η ΕΜΥ

Φόβοι για βεντέτα στο Μυλοπόταμο - Σκότωσε τον ξάδελφό του για βοσκοτόπι

Μέρκελ - Λαγκάρντ, συνάντηση με ελληνικό ενδιαφέρον