Ανασφάλιστα οχήματα: Λήγει η προθεσμία στις 23/03

Ανασφάλιστα οχήματα: Λήγει η προθεσμία στις 23/03
Ενημερώθηκε: 19/03/18 - 15:05

Από τις 23 Μαρτίου ξεκινά τη διενέργεια νέας διασταύρωσης στοιχείων για τα ανασφάλιστα οχήματα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έπειτα από το «αλαλούμ» που επικράτησε το Καλοκαίρι με τα «κατά λάθος» ειδοποιητήρια.

Τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες θα είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά» και σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το «φως» της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας. Και αυτό διότι τα ανασφάλιστα οχήματα στην Ελλάδα του 2018 ξεπερνούν τις 600.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Τελευταία ευκαιρία για τα ανασφάλιστα οχήματα

Για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τα ανασφάλιστα οχήματα, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής προχώρησαν στη δημιουργία πληροφοριακού οδηγού.

Ο πληροφοριακός οδηγός έχει τη μορφή συχνών ερωτήσεων - απαντήσεων (FAQ) και μπορείτε να τον δείτε εδώ.

Πώς θα ασφαλιστείτε πριν το ειδοποιητήριο με άμεσες λύσεις

Τι μπορεί να κάνει κάποιος, όμως, προκειμένου να μη βάλει φέτος βαθιά το χέρι στην τσέπη και κυρίως, να προλάβει ορισμένες δυσάρεστες «εκπλήξεις»; Το πρώτο βήμα είναι, φυσικά, να βρει μια οικονομική και ιδανική για εκείνον λύση, προκειμένου να ασφαλίσει άμεσα το αυτοκίνητό του.

Οι διαθέσιμες επιλογές είναι πολλές και απευθύνονται σε κάθε πορτοφόλι, οπότε σίγουρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μένει κάποιος ανασφάλιστος. Ενδεικτικά, αξίζει απλώς να αναφέρουμε ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα της online ασφάλισης και φυσικά, της τρίμηνης ασφάλειας, μιας οικονομικής λύσης για τα οχήματα, που επιλέγεται από όλο και περισσότερους πολίτες το τελευταίο διάστημα. Μέσα σε πέντε μόνο λεπτά της ώρας και χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο ή απλώς το τηλέφωνό του μπορεί ο καθένας να αποκτήσει το κατάλληλο για εκείνον πρόγραμμα ασφάλισης.

Και αν μέχρι σήμερα νομίζατε πως δεν κινδυνεύετε από κάποιο… ειδοποιητήριο-φωτιά, επειδή μετακινείτε ελάχιστα ή καθόλου το αυτοκίνητό σας, τότε κάνετε λάθος διότι ακόμη και ένα ακινητοποιημένο όχημα πρέπει να είναι ασφαλισμένο, για να μην χρειαστεί να πληρώσει πρόστιμο ο ιδιοκτήτης του.

Ελέγξτε αν το όχημά σας εμφανίζεται ως ασφαλισμένο

Η δεύτερη και άκρως σημαντική κίνηση, που αξίζει να κάνει κάποιος αυτή την περίοδο, είναι να ελέγξει αν το όχημά του εμφανίζεται ως ασφαλισμένο στη βάση δεδομένων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου. Αρκούν λίγα «κλικ» για να «τσεκάρετε» τα στοιχεία σας, ειδικότερα στην περίπτωση που ασφαλίσατε το όχημά σας πρόσφατα.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι των Αρχών

Με όποιον τρόπο και αν επιλέξετε να ασφαλίσετε το όχημά σας, το σίγουρο είναι πως πρέπει να το κάνετε άμεσα και πάνω από όλα, να έχετε κατά νου πως αν παραμείνετε ανασφάλιστοι κινδυνεύετε να πληρώσετε πολύ περισσότερα από όσα θα σας κόστιζε μια απλή ασφαλιστική λύση. Η αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας και -σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες- τα ιδιαίτερα υψηλά χρηματικά πρόστιμα περιμένουν όλους όσοι πέσουν στα «δίχτυα» των Αρχών το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και πέρα από τις πινακίδες και τα χρήματα, μεγαλύτερη σημασία για να ασφαλίσει κάποιος το όχημά του έχουν οι ζωές των συνανθρώπων του, πεζών και οδηγών. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι τον επόμενο χρόνο θα δούμε τα ποσοστά των ανασφάλιστων αυτοκινήτων στη χώρα μας να «πέφτουν» και όχι να «ανεβαίνουν», όπως συνέβη το περασμένο διάστημα.