"Έκλεισε" στα 384 ευρώ η σύνταξη για 20 χρόνια ασφάλισης

"Έκλεισε"  στα 384 ευρώ η σύνταξη για 20 χρόνια ασφάλισης
Ενημερώθηκε: 07/04/16 - 13:22

 Κυβέρνηση και δανειστές κατόρθωσαν και βρήκαν τη "χρυσή τομή" στο ασφαλιστικό, με τους δανειστές να αποδέχονται την πρόταση της πρώτης για εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ.

 Σύμφωνα με έγγραφο το οποίο δημοσίευσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, εισάγεται εθνική σύνταξη 345 ευρώ για 15 χρόνια εισφορών, με το ποσό να αυξάνεται στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης, ώστε να αντικατασταθεί η κατώτατη σύνταξη που θα καταργηθεί.

 Παράλληλα, υιοθετείται μία προοδευτική κλίμακα ποσοστών προσαύξησης, από 0,77% έως 2%, που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα κίνητρα για εργασία και εισφορές.

 Σε ό,τι αφορά τους νέους συνταξιούχους, οι νέοι ενιαίοι κανόνες θα εφαρμόζονται άμεσα.

 Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένας ασφαλισμένος με συντάξιμο μισθό 600 ευρώ και 15 χρόνια εργασίας θα πάρει 407 ευρώ σύνταξη, αντί για 495 ευρώ, σύμφωνα πάντα με το Mega, ενώ με 35 χρόνια ασφάλισης η σύνταξη θα φτάνει στα 560 ευρώ, δηλαδή 75 ευρώ λιγότερα.

 Ασφαλισμένος με συντάξιμο μισθό 800 ευρώ και 20 χρόνια εργασίας, με τον νέο νόμο θα πάρει σύνταξη 492 ευρώ -από 507- ενώ με 40 χρόνια θα λάβει 186 ευρώ λιγότερα.

 Με συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ και 25 χρόνια εργασίας, ο ασφαλισμένος θα πάρει 564 ευρώ, αντί για 625 ευρώ, ενώ με συντάξιμο μισθό τα 1.500 ευρώ και 40 χρόνια ασφάλισης θα χάσει 296 ευρώ.

 Εάν όμως συνυπολογιστούν και οι περικοπές έως και 30% στις επικουρικές, η μείωση έως 15% του εφάπαξ και η περικοπή του μερίσματος (έως 32%), τότε οι απώλειες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες.

 Ανατροπή στο θέμα με τα τέλη κυκλοφορίας

 Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Star, «η πρόταση που έχει υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα για την φορολογία των αυτοκινήτων αφορά συνολική αναμόρφωση της φορολογίας και όχι μόνο αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές και στα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων που θα πληρώσουν το φθινόπωρο οι φορολογούμενοι για το 2017».

 Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην σημερινή συνάντηση με τους Θεσμούς ανοίγουν ένα ένα τα φορολογικά μέτρα, και γίνεται πρακτικά το παζάρι με την ελληνική πλευρά για παράδειγμα να υποστηρίζει ότι με την αύξηση του φόρου της βενζίνης θα προκύψουν έσοδα 200 εκατ. ευρώ, ενώ η πλευρά των δανειστών μιλά για 100 εκατ. ευρώ.

 Ελπίζει ο Τσακαλώτος διαφαίνεται διαφωνία ΕΕ - ΔΝΤ

 Η ελληνική πλευρά ελπίζει σε μια πρώτη συμφωνία μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όπως εξήγησε ο υπουργός, στόχος είναι να υπάρξει τελικό κείμενο, το οποίο, όμως, δεν μπορεί να οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης, εάν δεν υπάρξουν διευκρινήσεις σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ.

 Στο συγκεκριμένο θέμα, όπως δήλωσε, υπάρχει ακόμα διαφωνία.

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

 Goldman Sachs: «To Grexit επιστρέφει...»

Σταθάκης: Εκτός ατζέντας το κούρεμα του χρέους

Ο Στέλιος Παππάς ...διώχνει το ΔΝΤ από την Ελλάδα – Δείτε video

Έρχονται αυξήσεις φόρων σε βενζίνη, ποτά και τσιγάρα

Ξεκίνησε η υποβολή φορολογικών δηλώσεων στο TAXIS

Στα 50 δισ. ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων επιμένει το Βερολίνο

Επίθεση στον Κυρ. Μητσοτάκη από την Όλγα Γεροβασίλη

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ζημιώνει τη χώρα»

Επίθεση Παππά στη ΝΔ για «καταστροφολογία»

Ν. Παππάς: Ο ESM θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο του ΔΝΤ

Σταθάκης: Εκτός ατζέντας το κούρεμα του χρέους

Ο Στέλιος Παππάς ...διώχνει το ΔΝΤ από την Ελλάδα – Δείτε video

Στ. Θεοδωράκης: Ακατανόητη η αντιπαράθεση με το ΔΝΤ