ΕΝΦΙΑ: Έρχονται οι νέες αντικειμενικές αξίες

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται οι νέες αντικειμενικές αξίες
Ενημερώθηκε: 14/04/18 - 11:19

Σε λιγότερο από ένα μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομικών και αλλάζουν τα δεδομένα για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να φέρουν να πάνω- κάτω, στον ΕΝΦΙΑ και στις μεταβιβάσεις. Ωστόστο, θα προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών σε 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. «Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος όγκος των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος Απριλίου», είπε η Αρμόδια Υπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου.

Οι προτάσεις των εκτιμητών έδειξαν αυξήσεις στο 60% των περιοχών της χώρας ή σε 6.070 ζώνες, μειώσεις μόνο για το 23% ή σε 2.030 ζώνες, ενώ στο υπόλοιπο 17% των περιοχών οι ειδικοί προτείνουν να παραμείνουν αμετάβλητες στα σημερινά επίπεδα. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, φαίνεται πως σε ορισμένες περιοχές του κέντρου των Αθηνών οι ιδιοκτήτες να κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Απίστευτο! Οι τράπεζες ζητούν «διευκολύνσεις» για τα κατασχεμένα ακίνητα

Συγκεκριμένα, σε περιοχές όπως: Μετς, Κουκάκι, Πετράλωνα, Παγκράτι (πλησίον του Καλλιμάρμαρου), Μεταξουργείο και Κεραμεικό οι τιμές ζώνης αυξάνονται, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Από τις τροποποιήσεις στις τιμές ζώνης θα υπάρξουν και αυξομειώσεις σε 21 φόρους που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας. Δεδομένου ότι ο φόρος στα ακίνητα θα πρέπει να φέρνει στα κρατικά ταμεία έσοδα τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ τον χρόνο, το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξετάζει δύο ενδεχόμενα να προχωρήσει σε χειρουργικές αυξομειώσεις στις αντικειμενικές τιμές ώστε να μην αλλάζουν τα κλιμάκια υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και όχι τις νέες τιμές.