Έρχεται πολυνομοσχέδιο- «σκούπα»

 
Έρχεται πολυνομοσχέδιο- «σκούπα»

Ενημερώθηκε: 06/05/17 - 10:59

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς για να φέρει πολυνομοσχέδιο- «σκούπα» στη Βουλή με σκοπό να νομοθετήσει όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

μέτρων

Με την ψήφιση των θα υπάρξει και η εκταμίευση της δόσης επτά δισ. ευρώ προς το τέλος Ιουνίου, συν ένα ποσό για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Η ανάγκη για να τρέξουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις έγινε ακόμα πιο έντονη και από το καμπανάκι της Κομισιόν που υποβάθμισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 2% εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολόκληρωση της αξιολόγησης.

ΔΝΤ

Το παραμένει σκληρός αντίπαλος καθώς δεν θεωρεί πως έχει κλειδώσει η τεχνική συμφωνία, ενώ φέρεται να ζητά εκ νέου και την δέσμευση της ΝΔ πως θα συνεχίσει τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Τι θα περιέχει το πολυνομοσχέδιο-«τσουνάμι»

- Άμεσα θα εφαρμοστούν οι αλλαγές για το ωράριο των καταστημάτων τις Κυριακές, την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων και δεκάδες ακόμη μνημονιακές δράσεις για την δρομολόγηση της εκποίησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τις αποκρατικοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια και τη φορολογική διοίκηση.

- Για το 2018 προβλέπονται μέτρα στην περιοχή των 500 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνουν μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές, περικοπή επιδομάτων (π.χ. του πετρελαίου θέρμανσης) και ένα νέο κύκλο μειώσεων για τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (ένστολοι, ιατροί, δικαστικοί). Παράλληλα, θα εφαρμοστεί εντατικά ένα νέο σχέδιο αξιολόγησης και κινητικότητας στο Δημόσιο.

- Για τη διετία 2019-2020 η Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει μέτρα συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν την μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων πάνω από τα 700 ευρώ έως και 18% για τις υψηλότερες συγκριτικά συντάξεις (9% μεσοσταθμικά). Παράλληλα, έρχεται στη Βουλή η περικοπή του αφορολόγητου ορίου από τα 8636 ευρώ που είναι σήμερα στα 5681 ευρώ με ισχύ από 1.1.2020 ή από το 2019, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Εκτός από τα μέτρα, η Βουλή θα εγκρίνει και αντίμετρα 3,6 δισ. ευρώ από το 2019, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 180 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις και ένα στοχευμένο πακέτο κοινωνικών δαπανών.

Σε αντίθεση με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν ούτως ή άλλως, τα αντίμετρα θα ενεργοποιούνται μόνο αν επιτευχθεί ο στόχος για το πλεόνασμα 3,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκλειστικά στον Ant1: Ο Τόμσεν ενημέρωσε το ΔΣ του ΔΝΤ για τα επόμενα βήματα στο ελληνικό θέμα

Ο Σόιμπλε πιστεύει σε συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι τις 22 Μαΐου

Reuters: Ο Ντράγκι ετοιμάζεται να «αγκαλιάσει» τα ελληνικά ομόλογα