Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν αφήνει καμία ελπίδα για το ελληνικό χρέος

 
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είναι σίγουρος πως θα κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup

Ενημερώθηκε: 09/06/17 - 18:55

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι σίγουρος πως θα κλειδώσει η συμφωνία για την αξιολόγηση και θα υπάρξει εκταμίευση δόσης για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του που έκανε δηλώσεις στο Reuters.

προγράμματος

Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα προλάβει να πληρώσει τις υποχρεώσεις ύψους 7 δις ευρώ που «τρέχουν» για τον ερχόμενο Ιούλιο. Στο θέμα του χρέους, όμως, το σκηνικό αλλάζει, καθώς οι περισσότεροι υπουργοί εκτιμούν ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το 2018 μετά το τέλος του .

Στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ θα συμμετάσχει και η Κριστίν Λαγκάρντ με το Ταμείο να επιμένει στην ανάγκη συγκεκριμένων αποφάσεων εντός του Ιουλίου.

Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στις συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα, αναμένει να υπάρξει «συμφωνία για την πλήρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Eυρωομάδας στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ θα σημάνει την εκταμίευση νέων δόσεων του δανείου για την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες είναι απαραίτητες για να καταβληθούν τοκοχρεολύσια τον Ιούλιο.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται ότι θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση του Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, κάτι που ερμηνεύεται ως άλλη μια ένδειξη ότι οι διαφορές της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα γεφυρώνονται σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ορισμένοι από τους ευρωπαίους πιστωτές — κυρίως η Γερμανία — συνέδεαν την εκταμίευση νέων δόσεων με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης, ωστόσο ο θεσμός από την πλευρά του συνδέει τη συμμετοχή του με νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να βελτιωθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί, στη συνεδρίαση του EuroWorking Group δεν επιτεύχθηκε ιδιαίτερη πρόοδος, κάτι που σημαίνει ότι οι υπουργοί θα κληθούν να επιλύσουν ζητήματα-κλειδιά την επόμενη εβδομάδα, σημείωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ μιλώντας στο Ρόιτερς.

«Έγιναν περαιτέρω χρήσιμες διευκρινίσεις στο τεχνικό επίπεδο, αλλά το ζήτημα θα χρειαστεί να επιλυθεί από τους υπουργούς την 15η Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, ανέφερε μία από τις πηγές αυτές, που συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις επανέλαβε σήμερα την έκκληση να εκταμιευθεί η δόση του δανείου της Ελλάδας για να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, η οποία έχει τρωθεί από τις πολύμηνες, παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για τα νέα δάνεια.

Μοσκοβισί: Νέα πρόταση για το χρέος...

«Δεν μπορεί να δώσουμε στην Ελλάδα την ίδια ακριβώς πρόταση με την προηγούμενη φορά, μετά από όλες τις προσπάθειές της, με το μότο "Φάε ή πέθανε". Αυτό δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche. «Κανείς δεν θα καταλάβαινε εάν δημιουργήσουμε μια κρίση από το τίποτα» προσέθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σίγουρος για συμφωνία στο Eurogroup ο Σταϊνμαγιερ

Στ. Πιτσιόρλας: Εισροή 1 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές για την απόκτηση άδειας παραμονής

Στην Αθήνα την Δευτέρα για συνομιλίες γύρω από το χρέος ο Γάλλος Υπ.Οικ. Λε Μερ