«Πράσινο φως» από EuroWorking Group για τις συντάξεις

 «Πράσινο φως» από EuroWorking Group για τις συντάξεις
Ενημερώθηκε: 15/11/18 - 14:53

«Πράσινο» φως για τη μη περικοπή των συντάξεων έλαβε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση από το EuroWorking Group (EWG).

Οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν έφεραν αντιρρήσεις στο αίτημα της Αθήνας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενώ επισημάνθηκε, πως η Ελλάδα δεν τηρεί πλήρως τη συμφωνία για το χρέος μεν, που περιλαμβάνει και περικοπές στις συντάξεις, καταφέρνει όμως να πετύχει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5%.

Πλέον, απομένει να ενημερωθούν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να υπάρξει λευκός καπνός και από το Eurogroup που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου.

Στα επόμενα «βήματα» όσον αφορά τόσο το θέμα των συντάξεων, όσο και το πακέτο των θετικών μέτρων, σημαντικές ημέρες είναι η 19/11, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup, αλλά και η 21/11, καθώς η Επιτροπή θα ανακοινώσει επίσημα τη γνώμη της για όλα τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών – μελών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Νωρίτερα, ρεπορτάζ του ΑΜΠΕ, που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, σημείωνε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις τους σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό περιθώριο που προβλέπεται να έχει η Ελλάδα για να εφαρμόσει τα θετικά μέτρα και αυτό υπολογίζεται «κοντά» στα 900 εκατ., ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν για την ευρωπαϊκή πλευρά το είδος των μέτρων που έχει επιλέξει να εφαρμόσει η κυβέρνηση «κατά προτεραιότητα», προκειμένου να έχουν τόσο αναπτυξιακό όσο και κοινωνικό χαρακτήρα.

Όπως όλα δείχνουν οι τελικές αποφάσεις τόσο για τις συντάξεις όσο και για τα θετικά μέτρα αναμένεται να ληφθούν την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, οπότε η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την τελική της γνώμη για τον ελληνικό προϋπολογισμό.