Το θέμα των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ και το στοίχημα του Φθινοπώρου

 
Οι νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και το στοίχημα του Φθινοπώρου

Ενημερώθηκε: 15/06/23 - 00:27

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Αναμένεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σήμερα Πέμπτη σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων  κατά 25 μονάδες βάσης, συνεχίζοντας τηνσταδιακή σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται έτι περαιτέρω το κόστος χορήγησης νέων δανείων και το κόστος εξυπηρέτησης των υφιστάμενων δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, με εξαίρεση τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια των οποίων τα επιτόκια “έχουν παγώσει” με κρατική απόφαση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συνέπειες  από τις  αυξήσεις των επιτοκίων αποτυπώνονται στην πραγματική οικονομία με χρονική υστέρηση. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν σταματήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων το καλοκαίρι – καθώς αναμένουμε άλλη μια αύξηση εντός Ιουλίου- οι συνέπειες των αυξήσεων θα φανούν μέσα στο επόμενο έτος. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την επιστροφή σε πιο σφικτούς δημοσιονομικούς κανόνες για όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε από το 2024, δυσκολεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρώπης.  

Τα ερωτήματα που προκύπτουν εφεξής είναι έως πότε θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια και πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωσή τους;

Μπορεί να μην έχουμε ακόμη τις απαντήσεις από την ΕΚΤ για τα παραπάνω, ωστόσο η περίπτωση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερη λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο οικονομικού κύκλου(σε στάδιο ανόδου) και διότι  βρίσκεται προ των πυλών της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Αν αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα το Φθινόπωρο, αυτό θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας (καθώς η επενδυτική βαθμίδα συνεπάγεται ότι ο κίνδυνος αθέτησης του χρέους μειώνεται) και κατ’ επέκταση η  θετική αυτή εξέλιξη “θα ρίξει” το κόστος του τραπεζικού δανεισμού των επιχειρήσεων και των πολιτών.

Ενώ τα υπόλοιπα κράτη-μέλη δεν έχουν κάτι να προσδοκούν, η Ελλάδα με αυτή την εξέλιξη μπορεί να οδηγηθεί ταχύτερα σε χαμηλότερα επιτόκια. Την καλή αυτή εξέλιξη άλλωστε έχουν προεξοφλήσει οι αγορές, με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να βρίσκεται 40% πάνω από ότι πέρυσι την ίδια περίοδο, προσεγγίζοντας της 1.275μονάδες.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ