Αλέξης Τσίπρας: Επίσκεψη στα Σκόπια συνοδευόμενος από επιχειρηματίες (Video)

Αλέξης Τσίπρας: Επίσκεψη στα Σκόπια συνοδευόμενος από επιχειρηματίες (Video)
Ενημερώθηκε: 01/03/19 - 23:30

Ο  Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το βράδυ της Παρασκευής στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, αποκάλυψε πως θα επισκεφθεί επισήμως συνοδευόμενος από επιχειρηματίες, τη Βόρεια Μακεδονία, μέσα τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε όσα πετύχαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για τον λόγο αυτόν, μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτώ επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή».

Επίσκεψη στα Σκόπια και οικονομική συνεργασία

 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, «με σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος», από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, μέχρι τη στρατιωτική κι αστυνομική συνεργασία.

Όπως είπε, σήμερα η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι πλέον οι δύο πλευρές ενός δυσεπίλυτου γρίφου για τη διεθνή κοινότητα, αλλά δύο γείτονες που επενδύουν στη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη και δίνουν το παράδειγμα όχι μόνο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη ,αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γεωτρήσεις στην Κύπρο και μήνυμα στην Άγκυρα

 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα «χαρμόσυνα», όπως τα χαρακτήρισε, νέα για το κοίτασμα «Γλαύκος» στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι η Κύπρος αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων τον ρόλο και τη θέση της στο διεθνές πεδίο, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τον ελληνισμό. «Θέλω, λοιπόν, να εκφράσω την ικανοποίησή μας από αυτή την εξέλιξη, αλλά ταυτόχρονα και να επανεπιβεβαιώσω την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Απευθυνόμενος σαφώς στην Άγκυρα ο κ.Τσίπρας έστειλε μήνυμα σε όσους προχωρούν σε απειλές μα αφορμή τις εξελίξεις σαν την Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας λόγο για ευθύνη και χρέος όλων να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα που γεννά η συνεργασία στην περιοχή.

«Μια νέα πραγματικότητα, στην οποία δε χωρούν ούτε λεονταρισμοί, ούτε προκλήσεις, ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι  «όσοι επιλέγουν να μη συμβιβαστούν με τη νέα συνθήκη που γεννιέται μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό στα πλαίσια της ειρηνικής συνύπαρξης και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, επιλέγουν οικειοθελώς την απομόνωση και την αυτοπεριθωριοποίηση τους» .

Για την «μεταμνημονιακή εποχή»

 

Για τις οικονομικές εξελίξεις, σημείωσε ότι η Ελλάδα συμπλήρωσε πριν λίγες μέρες το πρώτο εξάμηνο της μεταμνημονιακής εποχής και «έπειτα από οκτώ δύσκολα χρόνια η χώρα μας άλλαξε, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «αυτούς τους έξι μήνες, η κυβέρνησή μου έχει αφοσιωθεί σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό, αλλά συνάμα όμορφο εγχείρημα: να βάλουμε τις βάσεις ώστε η χώρα να βαδίσει στις λεωφόρους του μέλλοντος, με ασφάλεια, βασισμένη στις δικές της δυνάμεις, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, δίχως κάποιους να την οδηγούν στα μονοπάτια που αυτοί επιλέγουν ερήμην του ελληνικού λαού».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού: