Βουλή: «Σκοτώθηκαν» για τα capital controls Βαρουφάκης, Σταϊκούρας, Λοβέρδος

 
vouli

Ενημερώθηκε: 26/08/19 - 18:30

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή μετά την άρση των capital controls. Σκοτώθηκαν ο επικεφαλής του Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης με τον υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβερδο.

Βολές Βαρουφάκη κατά της ΝΔ -Το καρφί στον Σταϊκούρα

Αρχικά ο κ. Βαρουφάκης στην ομιλία του κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία χρεώνοντας σε εκείνη την εφαρμογή των capital controls. «Θριαμβολογείτε για τα capital controls άλλα εργαστήκατε πολύ σκληρά για να έρθουν. Θυμηθείτε τις δηλώσεις των στελεχών σας που καλούσαν τους πολίτες να τραβήξουν τις καταθέσεις τους. Θυμηθείτε και τις ενέργειες του ανεκδιήγητου κ. Στουρνάρα».

Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης την διαπραγμάτευση του 2015 την χαρακτήρισε ως δικό του ανένδοτο προκειμένου να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5 % και να μην αυξηθεί ο Φ.Π.Α.

Απάντηση στον Βαρουφάκη από τον Χρήστο Σταϊκούρα

Στον πρώην υπουργό οικονομικών απάντησε σε υψηλούς τόνους ο Χρήστος Σταϊκούρας, καρφώνοντάς τον και για την ηχογράφηση των Eurogroup.

«Πάει πολύ να μιλάτε για το 2015 και να κάνετε σχετικές αναφορές στη σημερινή συζήτηση. Ακούω συναδέλφους να μιλούν για προστασία προσωπικών δεδομένων όταν έχουν ειδικότητα στις ηχογραφήσεις. Ακούω συναδέλφους να μιλάνε για ολιγωρία όταν ακόμα τους κυνηγούν οι μνήμες από το Μάτι. Κατά συνέπεια προσοχή όταν λέμε κάποιες λέξεις. Όσον αφορά το 2015 τα στοιχεία είναι δεδομένα, χάθηκε δυνητικός πλούτος της χώρας επιβεβαιωμένος από όλες τις διεθνείς εκθέσεις που έχει προσυπογράψει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Διογκώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, μπήκαν 10 δισεκατομμύρια € νέα μέτρα λιτότητας, υπήρξε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, άλλαξε η ιδιοκτησιακή δομή των τραπεζών, συρρικνώθηκε το τραπεζικό σύστημα και συμπερασματικά χάθηκαν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια € από την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Παραλάβατε το χρέος στα 324 δις και το παραδώσατε 30 Ιουνίου στα 356 δις. Καλή συνέχεια».

Η ατάκα του Κλέωνα Γρηγοριάδη

Στον κ. Σταϊκούρα απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Μέρα25 Κλέων Γρηγοριάδης, λέγοντας ότι όλοι οι υπουργοί οικονομικών καταγράφουν τα Eurogroup.

«Σας ενημερώνω ότι όλοι υπουργοί οικονομικών ηχογραφούν τα Eurogroup γιατί είναι παράνομα προκειμένου να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις τους, θα ήταν εντελώς αδύνατο να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις τους αν δεν ηχογραφούσαν τα Eurogroup. Όλη η διαδικασία των Eurogroup είναι παράνομη και έτσι όλοι οι υπουργοί οικονομικών τα καταγράφουν».

Λοβέρδος σε Βαρουφάκη: «Ας είσαι πιο μετριόφρων, δεν βλάπτει»

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος απευθυνόμενος στον Γιάννη Βαρουφάκη ανέφερε «Κρείττον του λαλείν το σιγάν. Όποιος έχει επίγνωση και όποιος έχει πληροφορηθεί το τι προέβλεπε το σχέδιο Αλβανία για μας από το Μάρτιο του 2015 στην περίοδο της υπερήφανης διαπραγμάτευσης, θα σκέφτεται με τρομακτική ανησυχία τι θα είχε συμβεί αν η τότε αντιπολίτευση δεν είχε στηρίξει την τότε κυβέρνηση, που δεν διέθετε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει. Πιο χαμηλά λοιπόν οι φωνές σας όταν έχεις στο ιστορικό σου αυτό το εξάμηνο. Ας είσαι πιο μετριόφρων, δεν βλάπτει».

Με πέντε «ναι» και ένα «παρών» υπερψηφίστηκε η άρση των capital controls

Σε κάθε περίπτωση, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών», η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την άρση από 1ης Σεπτεμβρίου των capital controls.

Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.