Μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον Κασσελάκη: Δημιουργεί ένα ασπόνδυλο κόμμα

 
ΣΥΡΙΖΑ

Ενημερώθηκε: 25/05/24 - 21:41

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να προσπαθεί να δείξει ότι οι μέρες της διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη του κόμματος βράζουν για τις κινήσεις και τις απόψεις του και πολλά μέλη δεν μπορούν να συγκρατηθούν ούτε πριν τις ευρωεκλογές. Ανάμεσα σε αυτούς και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Ζωή Καρκούλια, η οποία επιτίθεται ανοιχτά στον Κασσελάκη και εξαπολύει βαριές κατηγορίες για την προβληματική λειτουργία του κόμματος.

Πιο συγκεκριμένα το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο βρίσκεται κοντά στον Χρήστο Σπίρτζη, με επιστολή στην γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Ράνια Σβίγκου, ζητά την άμεση σύγκληση της ΠΓ για να λυθούν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που υφίστανται στο κόμμα εξαιτίας του Στέφανου Κασσελάκη. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ο πρόεδρος του κόμματος αναδιατυπώνει και αλλάζει ψηφισμένες θέσεις του κόμματος και εκφράζει θέσεις πιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν έχουν σχέση με την Αριστερά ή τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνει δε ως παραδείγματα τις απόψεις του για το ΝΆΤΟ καθώς και την αναφορά Κασσελάκη στο σύνθημα Πατρίς-Θρησκεία - Οικογένεια, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το καταστατικό και τις επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζοντας την ανοιχτή επίθεση της κατά του Στέφανου Κασσελάκη, αναφέρει αυτό που βλέπουν όλοι: ότι ο νέος πρόεδρος μεταλλασει το κόμμα σε ένα απολιτίκ μόρφωμα με lifestyle στοιχεία, δίχως σαφείς πολιτικές αναφορές. Μάλιστα μιλά για ένα προσωποκεντρικό κόμμα, με τον πρόεδρο να μην ακούει κανέναν για τη λειτουργία και τις θέσεις του: «σε ένα ασπόνδυλο κόμμα, χωρίς επι της ουσίας να έχει όργανα που θα λαμβάνουν αποφάσεις, με πρόφαση την “αδιαμεσολάβητη” σχέση προέδρου – βάσης, με έντονα στοιχεία life style».

Βράζει η βάση του ΣΥΡΙΖΑ

Επιπλέον η ίδια επισημαίνει ότι η ηγεσία έχει «παροπλίσει» στελέχη και μέλη της ΠΓ και δεν τα εμπλέκει στην προεκλογική μάχη, όμως «το ότι δεν συνεδριάζουν τα όργανα δεν σημαίνει ότι τα κομματικά στελέχη (Π.Γ. και Κ.Ε.) με μαγικό τρόπο σταμάτησαν να υπάρχουν, ούτε σταμάτησαν να έχουν μέρος της ευθύνης για τα τεκταινόμενα». Αντιθέτως, τονίζει, «συνεχίζουν να δρουν και να κινούνται στους κοινωνικούς χώρους, στις οργανώσεις του κλπ και το βασικότερο να ανησυχούν». Σε αυτό το πλαίσιο και επειδή όπως λέει όλα αυτά που περιγράφει «δεν μπορεί να γίνονται ερήμην των οργάνων», ζητά την άμεση σύγκληση του οργάνου.

Τέλος αποκαλύπτει στην επιστολή της ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν έντονα τον τελευταίο καιρό και επιλέγουν να μην εκφράζονται ακόμη δημόσια για όσα απίστευτα βλέπουν να εκτυλίσσονται στο κόμμα. Ωστόσο η επιστολή είναι προάγγελος των νέων αναταράξεων και πιθανόν μιας νέας διάσπασης που θα συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές. Και τότε πράγματι ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι ελεύθερος να μετατρέψει το κόμμα σε ένα λαϊκίστικο μόρφωμα που θα εστιάζει μόνο στην τραμπική και ναρκισσιστική συμπεριφορά του ίδιου. 

Ακολουθεί η επιστολή της Ζωής Καρκούλια:

«Συντρόφισσα Ράνια

Έχουμε ήδη διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής περιόδου και έχουμε φτάσει σχεδόν προ των πυλών…

Σε όλη αυτή την περίοδο παρακολουθούμε, ως μη έχοντες συμμετοχή στην πολιτική ζωή και στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., με ευθύνη όχι δική μας, τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να μεταλλάσσεται σε ένα άλλο κόμμα που δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση ούτε με την αριστερά, ούτε καν τη σοσιαλδημοκρατία και το κέντρο και το χειρότερο, ούτε με τον ίδιο του τον εαυτό.

Και εξηγούμαι:

Όλο αυτό το διάστημα παρατηρείται μια τάση από τον Πρόεδρο να αναδιατυπώνει και να αλλάζει ψηφισμένες θέσεις του κόμματος, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διεργασία ή σύγκλιση των οργάνων.

Θα αναφέρω κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Ο σ. Κασσελάκης αναφέρεται στο ΝΑΤΟ και το αποκαλεί “ιερή αμυντική συμμαχία” με γνωστό το ρόλο του ΝΑΤΟ ιστορικά και για τη χώρα μας και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων κλπ.

Οι απόψεις – θέσεις που εκφράζει περί αγοράς και λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα δεν είναι μόνο μακριά από τις διαχρονικά εκφρασμένες θέσεις του κόμματος αλλά και μακριά από όποιο προοδευτικό κόμμα και εφάπτεται σχεδόν με τις μεγαλοστομίες του κ. Μητσοτάκη.

Το δε “Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια” απέχει έτη φωτός από το «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία» που προτάσσεται από όλους τους προοδευτικούς πολίτες από τη μεταπολίτευση και μετά.

Θα μπορούσα να συνεχίσω με τον ίδιο τρόπο παραθέτοντας πολλά ακόμα και ουσιαστικά, θα κλείσω όμως λέγοντας ότι, γενικότερα, μέσα από τις πρακτικές και τις κινήσεις του Προέδρου παρατηρείται μια σταδιακή μετατόπιση της φυσιογνωμίας του κόμματος και των αρχών του. Μεταλλάσσεται σε ένα ασπόνδυλο κόμμα, χωρίς επι της ουσίας να έχει όργανα που θα λαμβάνουν αποφάσεις, με πρόφαση την “αδιαμεσολάβητη” σχέση προέδρου – βάσης, με έντονα στοιχεία life style.

Τα παραπάνω είναι κομβικά θέματα για τη λειτουργία αλλά και την κατεύθυνση του κόμματος, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία προεκλογική απέναντι στην πιο αντιλαϊκή και επικίνδυνη κυβέρνηση και ενώ εμείς αδυνατούμε να προτάξουμε ένα σοβαρό, προοδευτικό, αντιπαραθετικό σχέδιο διακυβέρνησης που θα καταφέρει να εμπνεύσει την κοινωνία και να την συσπειρώσει ξανά.

Για τους λόγους αυτούς, συντρόφισσα Ράνια, απευθύνομαι σε σένα ως γραμματέα του κόμματος, που έχεις και την ευθύνη και σου ζητώ, έστω και στο παραπέντε, να συγκαλέσεις συνεδρίαση της Π.Γ. γιατί όλα αυτά δεν μπορεί να συμβαίνουν ερήμην των οργάνων του κόμματος. Δεν μπορεί να είμαστε σχεδόν στην εκπνοή ενός σημαντικού προεκλογικού αγώνα και τα στελέχη σου και μέλη της ΠΓ να μην τα εμπλέκεις σε αυτή τη μάχη και να τα κρατάς παροπλισμένα. Το ότι δεν συνεδριάζουν τα όργανα δεν σημαίνει ότι τα κομματικά στελέχη (Π.Γ. και Κ.Ε.) με μαγικό τρόπο σταμάτησαν να υπάρχουν. Ούτε σταμάτησαν να έχουν μέρος της ευθύνης για τα τεκταινόμενα. Οι ίδιοι συνεχίζουν να δρουν και να κινούνται στους κοινωνικούς χώρους, στις οργανώσεις του κλπ και το βασικότερο να ανησυχούν.

Μπορεί να μην γίνονται σε σας αντιληπτοί γιατί τους διέπει πολιτική αξιοπρέπεια και έχουν κομματική συνείδηση και δεν τοποθετούνται προς τα έξω πάνω σε όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό. Όμως πέρα από την χρονική συγκυρία και το αποτέλεσμα της κάλπης, που όλοι θέλουμε να είναι το καλύτερο δυνατό για τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., να αναλογιστείς συντρόφισσα Ράνια ότι όλοι έχουμε ευθύνη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και την αριστερά, απέναντι στην προοδευτική παράταξη και τέλος απέναντι στον ελληνικό λαό.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Ζωή Καρκούλια».

Πηγή: το μανιφέστο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ