Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες: Με τη θέση ότι πρέπει να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης

 
Mhtsotakhs FLAGS

Ενημερώθηκε: 23/03/23 - 07:25

Με τη θέση ότι πρέπει να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε αυτή η τόσο σημαντική συζήτηση να μην εξαντλείται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, προσέρχεται στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως προς την κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συντονισμό με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Καμιά από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου - πολύ περισσότερο η Ελλάδα - δεν βρίσκεται σήμερα εκεί που βρισκόταν κατά την κρίση χρέους και η ύπαρξη αξιόπιστων κανόνων που εγγυώνται την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα είναι απαραίτητη για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Ωστόσο, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός, οι κανόνες δεν πρέπει να υπονομεύουν τις απαραίτητες επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει πως η εμπειρία των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθεί, καθώς, εκτός όλων των άλλων, είναι αντιπαραγωγική.

Θα προσθέσει ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει με στοιχεία και οικονομικά δεδομένα και όχι με βάση εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς ή στερεότυπα που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα.

Ο πρωθυπουργός προσβλέπει στο να αρχίσει αυτή η συζήτηση, ενόψει και του προγραμματισμένου για την Παρασκευή Eurosummit, στο οποίο θα βρίσκεται και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ως προς το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου και Δυτικών Βαλκανίων - γι΄αυτό το ζήτημα η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει σχετική πρόταση στα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.

Πρόγραμμα και στόχοι της Συνόδου

Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στις οικονομικές πολιτικές και τα εθνικά δημοσιονομικά σχέδια των κρατών -μελών, τη σχέση με την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική. Θα προηγηθεί η τριμερής κοινωνική σύνοδος κορυφής μεταξύ των Προέδρων του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην επιστολή-πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων εξηγεί αναλυτικά το πρόγραμμα και τους στόχους της Συνόδου, η οποία θα διεξαχθεί 23 και 24 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 11:30 με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Στη συνάντηση θα συζητηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του θα επιβεβαιωθεί η ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία και αυτό περιλαμβάνει τη συνέχιση των εργασιών για τη λογοδοσία, τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και τη συγκέντρωση της παγκόσμιας κοινότητας πίσω από τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Επίσης η παροχή στην Ουκρανία 1 εκατ. φυσιγγίων μέσα στους επόμενους 12 μήνες, επαρκή χρηματοδότηση και τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Με βάση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου, το οποίο εστίασε σε μια σειρά από άμεσα μέτρα, θα συζητηθούν επίσης η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και η περαιτέρω εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς. Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση τρόπων για την ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας της ΕΕ και την ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις για την ενίσχυση της τεχνολογικής μας βάσης και την επίτευξη των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων. Επιπλέον θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εμπορική πολιτική υπό το φως του σημερινού γεωπολιτικού πλαισίου.

Όσον αφορά την ενέργεια, η προτεραιότητα της ΕΕ «εξακολουθεί να είναι η εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές. Θα συζητήσουμε τρόπους για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Επίσης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα ενημερώσει τους ηγέτες για την πρόοδο εφαρμογής των κατευθύνσεων που δόθηκαν από την ειδική σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου, ενώ την Παρασκευή 24 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής για το Ευρώ σε περιεκτική μορφή, παρουσία των προέδρων της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου για να συζητήσουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση.

Όπως σε κάθε εαρινή σύνοδο οι ηγέτες θα ασχοληθούν, επίσης, με τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών, θα ανταλλάξουν απόψεις για την οικονομική διακυβέρνηση και θα κάνουν απολογισμό της χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Στη Σύνοδο του Μαρτίου θα μετάσχει για πρώτη φορά και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ