Μπαράζ παροχών και τροπολογιών στην τελική ευθεία των εκλογών

Μπαράζ παροχών και τροπολογιών στην τελική ευθεία των εκλογών
Ενημερώθηκε: 17/05/19 - 08:17

Μαζί με τις παροχές στην τελική ευθεία των εκλογών η κυβέρνηση με μπαράζ τροπολογιών προσπαθεί να ρυθμίσει μία ευρεία γκάμα θεμάτων και να αποκαταστήσει αδικίες, όπως λέει, που τις περισσότερες φορές η ίδια, όμως, δημιούργησε.

Ταυτόχρονα από Δευτέρα αρχίζει να «πληρώνει» τους δικαιούχους. Μια εβδομάδα στην ουσία πριν ανοίξουν οι κάλπες η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε μέρα και από ένα επίδομα στους δικαιούχους θέλοντας να μειώσει τις κυβερνητικές εκλογικές απώλειες. 

Τι «πληρώνει» από Δευτέρα

Από Δευτέρα, λοιπόν, η κυβέρνηση θα αρχίσει να πληρώνει τη 13η σύνταξη (ύψους 800 εκ. ευρώ), μειώνεται ο  ΦΠΑ σε προϊόντα εστίασης, την ενέργεια και τα τρόφιμα. Την Πέμπτη καταβάλλεται το επίδομα ενοικίου και παραμονή των εκλογών την Παρασκευή 24 Μαϊου θα καταβληθούν προνοιακά επιδόματα παιδιών και αναπηρικά.  

Οι τροπολογίες

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που πέρασε από την Ολομέλεια υπήρξαν συνολικά δεκαέξι τροπολογίες, από τις οποίες οι δέκα ήταν υπουργικές και οι έξι βουλευτικές. Οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν αφορούν ζητήματα οικονομικού ενδιαφέροντος (π.χ. εξωδικαστικός, ΕΝΦΙΑ), προβλέπουν τη χορήγηση συγκεκριμένων επιδομάτων και ρυθμίζουν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως είναι το Κτηματολόγιο. Ωστόσο ο μεγάλος όγκος των τροπολογιών προκάλεσε τα «πυρά» της αντιπολίτευσης, που επισημαίνει πως κάποιες από τις ρυθμίσεις έχουν καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα.

Ο γραμματέας της Κ.Ο της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου κατήγγειλε, μάλιστα, μια από τις πολλές τροπολογίες που εξυπηρετεί όπως είπε συγκεκριμένα συμφέροντα καταρρίπτοντας όπως είπε τα περί δήθεν ηθικού πλεονάσματος. Η τροπολογία αφορά τη διαγραφή οφειλών σε τέλη διερχόμενων πλοίων που μεταφέρουν πόσιμο νερό σε νησιά που αντιμετωπίζουν  προβλήματα ύδρευσης.  Ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρει με δήλωσή του: «Είναι φως φανάρι ότι είναι αποτέλεσμα συνεννόησης με οικονομικά συμφέροντα. Λέει πως, αφού γίνει ένας δημόσιος διαγωνισμός κι αφού προκριθούν κάποιοι για μία σύμβαση στο Δημόσιο, αλλάζουμε τους όρους. Έχει πρόβλημα και αντίληψης και νομοθεσίας. Αν είναι δίκαιο, μπορεί να γραφτεί ότι όλα αυτά θα ισχύσουν για τους διαγωνισμούς που θα γίνουν από εδώ και πέρα και όχι για τους προηγούμενους».

Οι βασικότερες ρυθμίσεις που πέρασαν από τη Βουλή είναι οι εξής:

-- Τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα να χορηγηθεί παράταση έως έξι μήνες για την κατάθεση των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο (πέραν της ήδη προβλεπόμενης τρίμηνης παράτασης). Πρόκειται για βουλευτική τροπολογία που έγινε δεκτή.

-- Τροπολογία για το ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Αφορά φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 60.000 ευρώ. Το ποσοστό της μείωσης του κύριου ΕΝΦΙΑ μπορεί να φθάσει και γι’ αυτούς το 30%, αλλά μόνο εφόσον αντιστοιχεί σε ποσό μείωσης μέχρι 100 ευρώ.

-- Τροπολογία για τη βελτίωση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς εντάσσονται και οι οφειλές του 2018. Πλέον οι οφειλέτες προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους και λοιπούς πιστωτές θα μπορούν να ρυθμίσουν και τις οφειλές που γεννήθηκαν ή βεβαιώθηκαν και το περασμένο έτος.

-- Τροπολογία με μέτρα επιτάχυνσης έκδοσης οικοδομικών αδειών ανακατασκευής στις πυρόπληκτες περιοχές σε Αττική και Πελοπόννησο, διαγραφή προστίμων για αυθαίρετα που έχουν κριθεί ετοιμόρροπα ή μη κατοικήσιμα και χρήζουν επισκευής και αναστολή προστίμων για τα προ του 2011 αυθαίρετα μέχρι την οριοθέτηση ρεμάτων.

-- Παράλληλα ψηφίστηκαν τροπολογίες που αφορούν θέματα αποζημιώσεων και επιδομάτων. Ειδικότερα προβλέπεται ενιαία ελεγκτική αποζημίωση για τα Σώματα και Υπηρεσίες Επιθεώρησης Ελέγχου που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ). 

Με την ίδια τροπολογία επιτρέπεται η καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού και στους βοηθούς, επιμελητές και επιστημονικούς συνεργάτες των Πανεπιστημίων και για όσο χρόνο αυτοί ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2015 έως και 31/12/2016.

-- Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε τροπολογίες, οι οποίες μεταξύ των άλλων προβλέπουν τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους υπαλλήλους φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης των φυλακών για την αντικατάσταση των στολών, τη μισθολογική αποκατάσταση των ιατροδικαστών, την παράταση της πιλοτικής περιόδου εφαρμογής του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι»).

-- Πέρασε επίσης τροπολογία με ρυθμίσεις για τα τουριστικά πλοία, ενώ συστήνεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Ενιαία Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κάποιες από τις ρυθμίσεις αφορούν θέματα που σχετίζονται με το υπουργείο Υγείας, όπως:

--  Τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και που έγινε δεκτή από τον υπουργό, περιορίζει κατά το ήμισυ το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής στην περίπτωση φαρμάκων για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Με την ίδια τροπολογία, τίθενται ανώτατα όρια λειτουργίας των φαρμακείων, όπως καθορίζονται ανά Περιφέρεια και για τα αντίστοιχα καταστήματα που πωλούν μη φαρμακευτικά είδη. 
* Τροπολογία που προβλέπει αμοιβή κατά την ιατρική εξειδίκευση του συνόλου των ιατρών.

-- Τροπολογία με την οποία ορίζεται ότι μπορούν να ανανεώνονται οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι λοιπού επικουρικού προσωπικού σε νοσοκομεία και ρυθμίζονται θέματα μισθοδοσίας αυτών.

-- Τροπολογία για την Κύρωση της από 26/4/2019 τροποποίησης της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.