Σφοδρή πολιτική σύγκρουση με αφορμή το σχόλιο Μητσοτάκη για την απεργία

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση με αφορμή το σχόλιο Μητσοτάκη για την απεργία
Ενημερώθηκε: 03/10/19 - 08:42

Πολιτική σύγκρουση προκάλεσε η παρέμβαση σχόλιο του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη γα τη χτεσινή απεργία, ο οποίος έκανε λόγο για επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με την πραγματικότητα και για ταλαιπωρία των πολλών από τους λίγος.

Δηλώσεις που προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης. ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ένα ακόμα βήμα υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση εναντιώνεται στο συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του Facebook έγραψε: «Επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν» για να προσθέσει «Εμείς νομοθετούμε τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν. Και οι πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών»

ΣΥΡΙΖΑ: Θα μπορούσε να είναι ανακοίνωση του ΣΕΒ

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στον πρωθυπουργό «Αλαζονεία και αυταρχισμό» και υποστήριξε πως «απροκάλυπτα εναντιώνεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου Αλέξης Χαρίτσης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «εξυπηρετεί τους ελάχιστους», ενώ διερωτήθηκε: «Οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που φέρνουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν τους πολλούς κατά τον κ. Μητσοτάκη; Την ώρα που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ακυρώνει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, καταργεί την αιτιολόγηση των απολύσεων από τους εργοδότες και ακυρώνει την προβλεπόμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για τα επόμενα δύο χρόνια, έχει το θράσος να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των πολλών».

ΚΙΝΑΛ: Oι πολλοί θα πληρώσουν την πολιτική της ΝΔ

Οξύτατη ανακοίνωση για τις πρωθυπουργικές δηλώσεις εξέδωσε και το Κίνημα Αλλαγής:

«Δυστυχώς με την πολιτική που προωθεί στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης την πληρώνουν οι πολλοί», ανέφερε το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας ότι «οι αλλαγές οδηγούν σε καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, απαξίωση των αμοιβών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

«Για αυτά, στα οποία εστιάζουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους σιωπά εκ του πονηρού. Τα υπόλοιπα από την ανάρτησή του, όπως τα περί συμμετοχής και ψηφοφοριών, από μας μόνο ως προβοκάτσια εκλαμβάνονται», καταλήγει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

ΚΚΕ: Ας αναζητήσει τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού στο κόμμα του

Να αναζητήσει τους «επαγγελματίες συνδικαλιστές» στην ΝΔ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη το ΚΚΕ ενώ χαρακτήρισε «κατάπτυστο» το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.

«Πάει πολύ ο πρωθυπουργός, που εκλέγεται με λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, να μιλάει για μειοψηφίες απεργών, μόνο και μόνο για να κρύψει την επίθεση που σχεδιάζει με το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα», σημειώνει ο Περισσός για να προσθέσει: ««Όσο για τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού, ας τους αναζητήσει στο κόμμα του, στους νόθους και τους ανθρώπους των επιχειρήσεων μέσα στα συνδικάτα, με τους οποίους συναντιέται ο κ. Μητσοτάκης. Ναι, όλοι αυτοί δεν έχουν καμία επαφή με τον κόσμο της εργασίας, ο οποίος σε πείσμα του κ. Μητσοτάκη, θα υπερασπιστεί μαζί με τα ταξικά συνδικάτα τα δικαιώματά του»

ΠΑΜΕ: Ο πρωθυπουργός θέλει και απαιτεί "σιγή νεκροταφείου".

Σε σχόλιό του, για τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη χτεσινή απεργία, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο αναφέρει τα εξής:

«Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο που τσακίζει τα δικαιώματα και τους μισθούς των πολλών για χάρη μιας χούφτας επιχειρηματιών και "επενδυτών".

Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός, αφού τα έχει βρει σε όλα με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και όσους τάχα κατηγορεί ως "επαγγελματίες συνδικαλιστές", προσπαθεί να παρέμβει στις συλλογικές αποφάσεις και τη ζωή των συνδικάτων, θέλει και απαιτεί "σιγή νεκροταφείου".

Το μήνυμα σήμερα το πήρε, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε!

Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!

Όλοι στον αγώνα».

Σχόλιο Γιάννη Βρούτση

Αιχμές για τις σκοπιμότητες της απεργιακής κινητοποίησης άφησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης υποστηρίζοντας ότι οι προωθούμενες διατάξεις που αφορούν τα συνδικαλιστικά «ξηλώνει» τους «μαϊμού συνδικαλιστές».

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «ιερό το δικαίωμα στην απεργία» ωστόσο ανέφερε ότι οι συνδικαλιστές προχώρησαν σε κινητοποίηση επειδή «Νομοθετούμε ηλεκτρονικό μητρώο που θα αποβάλλει για πάντα τις σφραγίδες & μαϊμού συνδικαλιστικές οργανώσεις και νομοθετούμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία για όλα & τους πολλούς!».

Αναλυτικά, ο κ. Βρούτσης έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter:

«Ιερό το δικαίωμα στην απεργία!
Ας δούμε ομως γιατί έγινε η απεργιακή κινητοποίηση!
Επειδή στο Υπ.Εργασίας

1)Νομοθετούμε ηλεκτρονικό μητρώο που θα αποβάλλει για πάντα τις σφραγίδες & μαϊμού συνδικαλιστικές οργανώσεις
2)Νομοθετούμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία για όλα & τους πολλούς!»

Κυβερνητικές πηγές: O ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τους «νταβατζήδες» του συνδικαλισμού

Πάντως, κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης εξηγούν ότι ο πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο «Ότι δηλαδή, χθες απήργησαν οι λίγοι και ταλαιπωρήθηκαν οι πολλοί κι αυτό γιατί μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια. Επαγγελματίες συνδικαλιστές -που όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός- έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. Εμείς νομοθετούμε τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν με τις πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών, είναι καιρός να πάμε μπροστά και θα πάμε».

Αναφορικά δε με τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει ότι πρώτη φορά Πρωθυπουργός σχολίασε απεργία σε βάρος των εργαζομένων, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν: «Φαίνεται ότι το μόνο που έμαθε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαστρέβλωση και η παραποίηση με στόχο τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων Αποδεικνύεται ταυτόχρονα πως δεν έμαθε τίποτα από την αποδοκιμασία της πρακτικής του αυτής στις 7 Ιουλίου. Διότι εκείνο που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός με τη χθεσινή ανάρτησή του είναι η έγνοια για την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Είναι η κατανόηση της απόγνωσης που ένιωσαν εκατομμύρια συμπολίτες μας που προσπαθούσαν να μετακινηθούν στις δουλειές τους στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού αφορούσε τους πολλούς που ταλαιπωρούνται από τους λίγους εκείνους που συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν golden boys του συνδικαλισμού και σαν «νταβατζήδες» στο χώρο της εργασίας, όπως τους λέει ο λαός. Προφανώς δεν άρεσε σε εκείνους που δεν θέλουν να αποκτήσει φωνή η πλειοψηφία των εργαζομένων, προκειμένου να αποφασίζουν μόνοι τους αγνοώντας τη γνώμη των πολλών. Η αντίδρασή τους σε ένα νομοσχέδιο, που στόχο έχει να σώσει θέσεις εργασίας και να μπλοκάρει την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, που έγιναν βραχνάς για χιλιάδες -ιδίως νέους- εργαζόμενους είναι τουλάχιστον περίεργη. Πρέπει, όμως, να καταλάβουν ότι δεν είναι κατήγοροι, αλλά κατηγορούμενοι. Οι εργαζόμενοι, αλλά και όλοι οι Έλληνες κατάλαβαν πολύ καλά τι εννοούσε ο Πρωθυπουργός. Ο μόνος που κάνει ότι δεν κατάλαβε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί ταυτίζεται με τους λίγους για να ταλαιπωρούνται οι πολλοί. Γιατί ευλογεί τα προνόμιά τους σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων για να παίζουν κι εκείνοι τα παιχνίδια του. Τι, άλλωστε να πρωτοθυμηθούμε; Τους εργατοπατέρες της Δ.Ε.Η. ή τους «επαναστάτες» της Ε.Ρ.Τ.;».

Οι ίδιες πηγές υπερασπίζονται τις προωθούμενες ρυθμίσεις της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι αυτές ενοχλούν του «εργοπατέρες» καθώς η πλειοψηφία των εργαζόμενων θα αποκτήσουν φωνή.

«Όπως το συνηθίζουν οι εργατοπατέρες έφτασαν στο σημείο να χρησιμοποιούν ανεύθυνα τους εργαζόμενους για να διασφαλίζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και να συντηρούν τα προνόμιά τους. Θέλουν να παίρνουν αποφάσεις αγνοώντας τη βούληση της πλειοψηφίας. Και βλέπουν ότι το νομοσχέδιο βάζει τέλος στην αντιδημοκρατική αυτή νοοτροπία. Καθιερώνει την ηλεκτρονική ψηφοφορία και διασφαλίζει τη δυνατότητα οι αποφάσεις για απεργία να λαμβάνονται από τους πολλούς και όχι τους λίγους. Με τη ρύθμιση αυτή παρέχεται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, η δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων που είναι μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων να συμμετέχουν με ηλεκτρονική ψηφοφορία στη λήψη των αποφάσεων για απεργία. Έτσι θα αποφασίζει ουσιαστικά η πλειοψηφία το 50% συν ένας και όχι οι μειοψηφίες. Και αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει σε εκείνους που είχαν συνηθίσει να αποφασίζουν μόνοι» σημειώνουν.

Εξηγούν δε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης στοχεύει στην αντιμετώπιση της μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. «Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της μερικής και της εκ περιτροπής εργασίας. Μάλιστα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει πως έχουμε κηρύξει πόλεμο στην υποδηλωμένη εργασία. Θα αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο δραστικά, όχι μόνο με συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους, οι οποίοι γίνονται από τους Επιθεωρητές Εργασίας, αλλά και μέσα από ένα πλέγμα αντικινήτρων στη μερική απασχόληση και κινήτρων για πλήρη απασχόληση. Ανάμεσα στα άλλα αυξάνουμε κατά 12% το κόστος των επιπλέον ωρών σε περίπτωση υπέρβασης των συμφωνημένων όρων της απασχόλησης με σκοπό την ενίσχυση της εργασίας πλήρους ωραρίου και κυρίως της αποτροπής των εργοδοτών από την συστηματική προσφυγή στις καταχρηστικού τύπου συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Αυστηροποιούμε το πλαίσιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης. Δημιουργούμε για πρώτη φορά ηλεκτρονικό μητρώο παραβατικότητας και αδήλωτης εργασίας. Αναβαθμίζουμε και διευρύνουμε το ρόλο του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» στην καταγραφή της εργασίας και της απασχόλησης» τονίζουν.

Ελληνική Λύση: Χίλιοι «επαγγελματίες» διαδηλωτές ρήμαξαν την Αθήνα

«Για άλλη μία φορά 1.000 άτομα, "επαγγελματίες" διαδηλωτές, ρήμαξαν την Αθήνα σήμερα!», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης και προσθέτει:

«Έκαναν όπως είπαν απεργία! Αυτοί, μαζί με τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό, απαξίωσαν το εργατικό κίνημα! Οι περισσότεροι ήταν τα γνωστά κομματικά άτομα που "βολεύτηκαν" για "τέτοιους αγώνες"!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ είναι πάντα δίπλα στους ειλικρινείς αγωνιστές, τις αληθινές μάχες, στο γνήσιο εργατικό κίνημα, δε νομιμοποιεί όμως όλους αυτούς που "πατούν" στα παραπάνω για να φτάσουν- όπως νομίζουν- λίγο πιο "ψηλά"».