Στις 17 Ιούλη ανοίγει η Βουλή - Σήμερα η ορκωμοσία Μητσοτάκη

Στις 17 Ιούλη ανοίγει η Βουλή - Σήμερα η ορκωμοσία Μητσοτάκη
Ενημερώθηκε: 08/07/19 - 07:45

Σήμερα στη 1 μ.μ. αναμένεται να ορκιστεί ο νέος πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η ανακοίνωση και του υπουργικού συμβουλίου.

Στις 17 του Ιούλη, δηλαδή την άλλη Τετάρτη, «ανοίγουν» οι εργασίες της Βουλής, όπως άλλωστε προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επομένη η Βουλή θα κληθεί να εκλέξει νέο πρόεδρο και αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου, με προεδρεύοντα, έως την εκλογή του νέου, έναν από τους αντιπροέδρους της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, διαδικασία που θα πρέπει να διεξαχθεί σε τρεις μέρες και να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Πρώτη συνεδρίαση για τις προγραμματικές δηλώσεις, σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιηθεί από την πλευρά της ΝΔ, εκτιμάται η Παρασκευή 19 Ιούλη. Σε κάθε περίπτωση, το άρθρο 141 του κανονισμού της Βουλής προβλέπει ότι «η κυβέρνηση οφείλει μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων».