Σε νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται η απόφαση της Τουρκίας να ανακηρύξει δύο «εθνικά θαλάσσια πάρκα» στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι η κίνηση της Άγκυρας είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την Αθήνα για υποτίμηση της εξέλιξης και αποτυχία της πολιτικής των «ήρεμων νερών».
Το υπουργείο Εξωτερικών έχει καταστήσει σαφές ότι, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, η εγκαθίδρυση των συγκεκριμένων πάρκων είναι παράνομη στον βαθμό που καταλαμβάνει διεθνή ύδατα ή εκτείνεται σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Κατά την Αθήνα, η τουρκική ενέργεια «δεν παράγει κανένα απολύτως έννομο αποτέλεσμα» ούτε μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Σδούκου: «Δεν παράγονται έννομα αποτελέσματα»
Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αλεξάνδρα Σδούκου επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η ανακήρυξη θαλάσσιων πάρκων από την Τουρκία έξω από τα χωρικά της ύδατα αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο.
«Το γεγονός ότι προβαίνει η Τουρκία σε κίνηση να καθορίσει κι αυτή δικά της θαλάσσια οικόπεδα έξω από τα δικά της χωρικά ύδατα δεν σημαίνει ότι παράγει έννομα αποτελέσματα», ανέφερε.
Η ίδια αντιπαρέβαλε την τουρκική κίνηση με τα ελληνικά θαλάσσια πάρκα στο Ιόνιο και το Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι αυτά θεσπίστηκαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και σε συμμόρφωση με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Κατά την κ. Σδούκου, ο ελληνικός θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, οι συμφωνίες για θαλάσσιες ζώνες και οι διεθνείς συνεργασίες της Αθήνας είναι στοιχεία που «ενοχλούν την Τουρκία».
ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση στην Κάγια Κάλας
Στο ευρωπαϊκό επίπεδο επιχειρεί να μεταφέρει το ζήτημα το ΠΑΣΟΚ, με τους τέσσερις ευρωβουλευτές του, Γιάννη Μανιάτη, Νίκο Παπανδρέου, Σάκη Αρναούτογλου και Νικόλα Φαραντούρη, να καταθέτουν γραπτή ερώτηση προς την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Κάγια Κάλας.
Οι ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για νέα τουρκική πρόκληση που αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ζητούν να πληροφορηθούν ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας.
Στην παρέμβασή τους αναφέρονται ειδικά στο πάρκο μεταξύ Φέτιγιε και Κας, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, περικλείει τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο, καθώς και στη δεύτερη περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.
ΚΚΕ: «Διαψεύδεται το αφήγημα των ήρεμων νερών»
Σε ιδιαίτερα επικριτικούς τόνους τοποθετήθηκε το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας την τουρκική ενέργεια «σοβαρή εξέλιξη» που αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και συνιστά βήμα προς τη δημιουργία τετελεσμένων.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η εξέλιξη «διαψεύδει το κυβερνητικό αφήγημα των “ήρεμων νερών”» και αποκαλύπτει, όπως υποστηρίζει, «τα αδιέξοδα της πολιτικής εμπλοκής στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».
Το κόμμα ασκεί κριτική και στη θέση της κυβέρνησης ότι τα τουρκικά πάρκα δεν δημιουργούν τετελεσμένα, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο υποτιμά τη σοβαρότητα της κίνησης, ιδίως ενόψει του τουρκικού σχεδιασμού για τη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα».
Παράλληλα, συνδέει τις ελληνοτουρκικές «διευθετήσεις» με ευρύτερους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και με το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν υπάρχει συνεκτική εθνική στρατηγική»
Για απουσία συνεκτικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρένα Δούρου υποστηρίζει ότι η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών δεν επαρκεί για την προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Συνδέει μάλιστα το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων με την υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου στην Κάσο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει αναπτύξει αποτελεσματική στρατηγική απέναντι στη «Γαλάζια Πατρίδα».
Ελληνική Λύση: «Κατέρρευσε η πολιτική των ήρεμων νερών»
Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και η Ελληνική Λύση, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία επέμεινε σε μια λανθασμένη πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία.
Το κόμμα κάνει λόγο για «τουρκική εισβολή στο Αιγαίο» και υποστηρίζει ότι η πολιτική των «ήρεμων νερών» επέτρεψε στην Άγκυρα να ενισχύσει τις διεκδικήσεις της.
Η αντιπαράθεση για τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα αναμένεται έτσι να συνεχιστεί, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται όχι μόνο για τη νομική σημασία της κίνησης της Άγκυρας αλλά και για τη συνολικότερη στρατηγική της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία.