Η πολιτική του κατευνασμού ανοίγει την όρεξη του «θηρίου» δεν την κλείνει!

 
Η πολιτική του κατευνασμού ανοίγει την όρεξη του «θηρίου» δεν την κλείνει!

Ενημερώθηκε: 05/09/23 - 01:49

Του Γιάννη Μιχελάκη

«Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφάλι του», λέει η γνωστή λαϊκή ρήση, η οποία αποκτά μεγαλύτερη αξία, αν η αναφορά γίνεται, όχι σε οποιονδήποτε λύκο, αλλά σε… «γκρίζο λύκο»!

Μετά από αρκετούς μήνες ηρεμίας από τους Τούρκους στο Αιγαίο, (όχι όμως στην Κύπρο), ίσως λόγω καλοκαιρινής (βλέπε τουρισμός), αλλά και… σεισμικής (κατ’ ανάγκη) ραστώνης, αλλά και για λόγους τακτικής, (να κάνουν τα… «καλά παιδία» για οικονομική βοήθεια και F-16), ξαναείδαμε τον… παλιό, «καλό» και γνώριμό μας Ερντογάν..!

Σε πείσμα όλων όσων πίστεψαν -προς στιγμή θέλω να ελπίζω- ότι η παροιμία με τον…«γκρίζο» ή οποιασδήποτε άλλης απόχρωσης λύκο, δεν αφορά, σε καμμία περίπτωση, τον Τούρκο Πρόεδρο, ο «γιαλαντζί σουλτάνος», αλλά και η ηγεσία της γείτονος, επέστρεψαν στις λογικές των γνωστών απειλών, τύπου «θα έρθουμε μια νύχτα»…

Η διαφορά, αυτή τη φορά, στην εκφορά τους, ήταν, ότι οι απειλές αυτές έγιναν με την επίφαση… ιστορικών επετείων, που αποτελούν «μαύρες σελίδες» στην μακραίωνη ιστορία μας…

Αύγουστο έγινε η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, Αύγουστο έγινε η Μικρασιατική καταστροφή, Αύγουστο έγινε η κρίσιμη και καθοριστική ήττα του βυζαντινού στρατού στο Ματζικέρτ από τους Σελτζούκους Τούρκους, οι οποίοι έβαλαν έτσι «τις βρώμικες μπότες τους» στην Μικρά Ασία, (για να χρησιμοποιήσω την ίδια έκφραση, που χρησιμοποίησε στις δηλώσεις του ο Ερντογάν, για την εκστρατεία του Ελληνικού στρατού στην Σμύρνη)!

Βέβαια, κατά την πάγια τουρκική πρακτική, ο Ερντογάν στις προκλητικές δηλώσεις φρόντισε και να διαστρεβλώσει τα ιστορικά γεγονότα.

Στην αναφορά του στην Μικρασιατική καταστροφή, για να βγάλει από τις τουρκικές πλάτες το βάρος της καταστροφή της Σμύρνης, προσπάθησε να χρεώνει στον Ελληνικό στρατό την πυρπόληση της πόλης… Πάλι καλά, που δεν μας χρέωσε και τις σφαγές των Ελλήνων που… «συνωστίζονταν» στις προβλήτες στην προσπάθεια τους να φύγουν..!

Στα παραπάνω να προσθέσουμε, την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, που άρχισε να ξεμυτάει και τα αεροπλάνα της -γιαβάς, γιαβάς- πετάνε πάνω από τα νησιά του Αιγαίου!

Ενώ, Τούρκοι στρατιωτικοί και άλλοι δημοσιολογούντες, ξαναθυμήθηκαν την θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» και άρχισαν -γιαβάς, γιακάς και αυτοί- να την επαναφέρουν στις δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης!

Και όλα αυτά συμβαίνουν στην γείτονα, λίγα μόλις 24ωρα ,πριν την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογο του στην Άγκυρα (στις 5 Σεπτεμβρίου), αλλά και την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, (19 με 23 Σεπτεμβρίου).

Με την πατρίδα μας να θέλει -και καλά κάνει- να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και την Άγκυρα να υπονομεύει την προσπάθεια με προκλητικές δηλώσεις και το χειρότερο, με αναφορές σε… «Γαλάζιες Πατρίδες», έτσι ώστε να βάζουν «δια της… τεθλασμένης» την νεοθωμανική αναθεωρητική ατζέντα τους στο τραπέζι, των όποιων διαπραγματεύσεων, πριν καλά-καλά αυτές ξεκινήσουν!!!

Όμως μιας και ξεκινήσαμε με ιστορικές επετείους, να θυμίσουμε σε κάποιους συμπατριώτες μας -αυτούς, που πιστεύουν, ότι με τον κατευνασμό μπορούν να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό αναθεωρητισμό- μία ακόμα μαύρη επέτειο… Μια επέτειο, που αφορά την παγκόσμια ιστορία: Την έναρξη του Δευτέρου Παγκομίου Πολέμου την 1η Σεπτεμβρίου 1939, (συμπτωματικά το τέλος του ήταν 2 Σεπτεμβρίου 1945)!

Να θυμίσω, ότι, της έναρξης του Μεγάλου Πολέμου, είχε προηγηθεί, ένα χρόνο πριν, Σεπτέμβριο του 1938, η διαβόητη Συνθήκη του Μονάχου. Όταν οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Γαλλίας, Άρθουρ Νέβιλ Τσάμπερλεν και Εντουάρ Νταλαντιέ στην προσπάθεια τους να κατευνάσουν τις επιθετικές επιδιώξεις του Χίτλερ συμφώνησαν, με τη μεσολάβηση του Μουσολίνι, να παραδώσουν στη Γερμανία την περιοχή της Σουδητίας, που ανήκε στην Τσεχοσλοβακία.

Βέβαια, η πολιτική του κατευνασμού, που επιχείρησαν να εφαρμόσουν οι Αγγλογάλλοι με την Συμφωνία του Μονάχου,, το απαύγασμα της πολιτικής αυτής, το μόνο που δεν κατάφεραν ήταν σταματήσουν ο ναζιστικό θηρίο!

Ο Χίτλερ, δεν πήρε μόνο τη περιοχή της Σουδητίας, αλλά όλη την Τσεχοσλοβακίας! Και αργότερα προσάρτησε χωρίς να ανοίξει ρουθούνι και την Αυστρία, Ενώ ένα χρόνο αργότερα εισέβαλε και στην Πολωνία! Μόνο τότε ξύπνησαν οι Βρετανοί και Γάλλοι και κατάλαβαν, ότι με την πολιτική του κατευνασμού πετυχαίνεις τα αντίθετα αποτελέσματα απ’ αυτά που επιθυμείς.

Η πολιτική αυτή αυτή ανοίγει την όρεξη του θηρίου δεν την κλείνει!

Η ιστορία διδάσκει και όσοι δεν είναι… «καλοί μαθητές» η πραγματικότητα τους τιμωρεί!!!

ΠΗΓΗ: Realnews

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ