Σε δραματική κατάσταση η Τουρκία – Ο πραγματικός πληθωρισμός έφτασε στο 175,5%

 
O Ταγίπ Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 04/07/22 - 11:53

Υπό κατάρρευση βρίσκεται η Τουρκική οικονομία την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις και ακυρώνει προγραμματισμένα ταξίδια επικαλούμενος...κρυολογήματα.

Πιο συγκεκριμένα ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση έφτασε στο 78,6% τον Ιούνιο κάτι που σημαίνει ότι βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 1998. Η ραγδαία άνοδος των τιμών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση της τουρκικής λίρας η οποία μέσα σε ένα έτος έχασε τη μισή της αξία έναντι του δολαρίου. Πλέον είναι  δεδομένο πως ότι και να κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος σε περιφερειακό επίπεδο η άνοδος του πληθωρισμού είναι και θα είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» στο εσωτερικό της Τουρκίας

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ απομένει λιγότερο από ένα έτος για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, με την αντιπολίτευση και τους οικονομολόγους να εξαπολύουν κατηγορίες εναντίος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Tüik, περί υποτίμησης της ανόδου των τιμών καταναλωτή κατά περισσότερο από το μισό.

Τα πραγματικά νούμερα...τρομάζουν!   

Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), η οποία αποτελείται από ανεξάρτητους Τούρκους οικονομολόγους, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ο πληθωρισμός φτάνει στην πραγματικότητα το 175,5% σε ετήσια βάση, δηλαδή είναι υπερδιπλάσιος του επίσημου ποσοστού.

Παρά τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό και τους φόβους για νέες αυξήσεις τιμών που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας εξακολουθεί να αρνείται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, το οποίο είναι σταθερό στο 14% από τον Δεκέμβριο.

Σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός αυτός, ο οποίος είναι ακόμη πιο υψηλός στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακοινώσει την Παρασκευή νέα αύξηση 25% του κατώτατου μισθού –έπειτα από αυτή κατά 50% που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου– κάτι το οποίο δημιουργεί τον κίνδυνο να επιταχυνθεί κι άλλο η άνοδος των τιμών καταναλωτή εντός των προσεχών μηνών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ