Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Ερντογάν – Συζήτησαν για τα F-16 και το Ισραήλ

 
biden erdogan

Ενημερώθηκε: 14/12/23 - 22:16

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας περίπου μίας ώρας με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν να σταματήσουν οι ΗΠΑ να υποστηρίζουν άνευ όρων το Ισραήλ, τονίζοντας πως είναι ιστορική ευθύνη των Ηνωμένων Πολιτειών να εξασφαλίσουν μόνιμη κατάπαυση του πυρός το συντομότερο.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος  φέρεται να είπε «ότι η ανθρώπινη τραγωδία στη Γάζα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό, ότι η απόσυρση της άνευ όρων υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ θα μπορούσε να οδηγήσει γρήγορα σε κατάπαυση του πυρός, ότι τόσο ο κόσμος όσο και η αμερικανική κοινή γνώμη εκφράζουν αυτό το αίτημα πιο ηχηρά τις τελευταίες ημέρες και ότι είναι ιστορική ευθύνη των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην περιοχή το συντομότερο δυνατό».

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν οι επιθέσεις του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ιδίως στη Γάζα, οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα» σημειώνεται  στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, «η κλιμάκωση και η παράταση των ισραηλινών επιθέσεων μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο».

Ο Τούρκος πρόεδρος, επανέλαβε την πρότασή του για τη δημιουργία ενός μηχανισμού εγγυήσεων και τόνισε ότι «η εκπλήρωση των υποσχέσεων που δόθηκαν και η ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου, εδαφικά ενιαίου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ στη βάση των συνόρων του 1967 είναι η πιο λογική και μόνιμη λύση».

Μπάιντεν και Ερντογάν συζήτησαν επίσης το θέμα των μαχητικών F-16 που ζητά η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συνομιλία των δύο προέδρων διήρκεσε περίπου μία ώρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ