Τουρκία: Μεγάλες διαδηλώσεις αμφισβήτησης του καθεστώτος Ερντογάν

 
Διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν στην πλατεία Ταξίμ στην Τουρκία

Ενημερώθηκε: 31/05/22 - 23:15

Μεγάλες διαδηλώσεις αμφισβήτησης του καθεστώτος Ερντογάν σημειώθηκαν γύρω από την κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την επέτειο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν πριν από εννέα χρόνια στο κοντινό πάρκο Γκεζί.

Ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων εννέα ετών. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του Ερντογάν και των συνεργατών του στις διαμαρτυρίες αυτές, καθώς εξισώνουν αυτούς που συμμετέχουν με Κούρδους «τρομοκράτες» και όσους κατηγορούνται για την ενορχήστρωση της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

Να θυμίσουμε ότι τουρκικό δικαστήριο, τον περασμένο μήνα, καταδίκασε οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένου του φιλάνθρωπου επιχειρηματία Καβαλά, σε φυλάκιση κρίνοντάς τα ένοχα, για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση του λεγόμενου «κινήματος του Γκεζί» το 2013.

Οι καταδικασθέντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν αυθόρμητα σε εθνικό επίπεδο και προστατεύονταν από συνταγματικά δικαιώματα.

Στην πλατεία Ταξίμ

Περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε έναν δρόμο κοντά στην πλατεία Ταξίμ σήμερα το απόγευμα, κρατώντας φωτογραφίες εκείνων που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

Κρατούσαν επίσης φωτογραφίες όσων πέθαναν όταν επενέβη η αστυνομία το 2013, καθώς και ένα πανό που έγραφε «Το σκοτάδι θα φύγει, το Γκεζί θα παραμείνει».

Τα πλήθη εμποδίστηκαν από την αστυνομία που έφερε ασπίδες όταν αυτά επιχείρησαν να περπατήσουν προς την πλατεία Ταξίμ και την κεντρική λεωφόρο Ιστικλάρ. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα για να διαλύσουν τα συγκεντρωμένα πλήθη.

Συνθήματα κατά του Ερντογάν

«Ο Ερντογάν θα φύγει. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Νωρίτερα, μικρότερες ομάδες ανθρώπων συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε άλλες περιοχές κοντά στο Ταξίμ, καθώς προσπαθούσαν να περπατήσουν προς την πλατεία.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε την αστυνομία να συλλαμβάνει δεκάδες ανθρώπους. Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης δεν σχολίασε αμέσως τον αριθμό όσων τέθηκαν υπό κράτηση.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, μέλη του κοινοβουλίου του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας (TIP) κρέμασαν ένα γιγάντιο πανό σε μία από τις γέφυρες στο Βόσπορο.

Μετά μια συμπλοκή, η αστυνομία κατέβασε το πανό που έγραφε «Παντού Ταξίμ, παντού αντίσταση» - ένα δημοφιλές σύνθημα κατά τις διαδηλώσεις του 2013.

Δυτικοί σύμμαχοι της Άγκυρας, οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων και το Ανώτατο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης τονίζουν ότι η δικαστική απόφαση του περασμένου μήνα και οι φυλακίσεις είχαν πολιτικά κίνητρα και είχαν σκοπό να εκφοβίσουν τους αντιπάλους του Ερντογάν.

Οι επικριτές λένε ότι η ετυμηγορία είχε ως στόχο την ποινικοποίηση του κινήματος Γκεζί και τη δημιουργία της αντίληψης ότι οι διαδηλωτές χρηματοδοτούνταν από ξένες δυνάμεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ