Υπό την «ομπρέλα» των ΗΠΑ η Ελληνοτουρκική συνάντηση στις Βρυξέλλες

 
σημ

Ενημερώθηκε: 18/12/22 - 18:38

Με κοινή παρότρυνση των ΗΠΑ και της Γερμανίας πραγματοποιηθηκε  η  συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση μετείχαν, ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος της προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Γενς Πλότερ, Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, και η Άννα-Μαρία Μπούρα, Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη σκιά των απειλών Ερντογάν για την… εμβέλεια των πυραύλων Tayfun έως την Αθήνα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με κοινή παρότρυνση των ΗΠΑ και της Γερμανίας, συζητήθηκε το θέμα της διάνοιξης διαύλου επικοινωνίας και  της αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Οι συνομιλίες έγιναν στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ανοιχτή ατζέντα, χωρίς προαπαιτούμενα, προκειμένου η κάθε πλευρά να διερευνήσει τις προθέσεις της άλλης για επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων.

Σημειώνεται ότι η κ. Μπούρα (διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού) και ο κ. Καλίν (εκπρόσωπος και σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας) είναι δύο εκ των στενότερων διπλωματικών συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που σηματοδοτεί τα πρώτα ίχνη επανεκκίνησης των επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, έπειτα από μήνες «πάγου».

«Αποκαταστάθηκε ο δίαυλος επικοινωνίας» σχολιαζαν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συνάντηση της κυρίας Μπούρα με τον πανίσχυρο Ιμπραχίμ Καλίν, αποφεύγοντας όμως να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων ή το ενδεχόμενο να προκύψουν άμεσα νέες συζητήσεις και πιθανή επανεκκίνηση διπλωματικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ