Εφιαλτική εκτίμηση ότι μπορεί να σημειωθούν έως και 2000 κρούσματα κορονοϊού! (ΒΙΝΤΕΟ)

Εφιαλτική εκτίμηση ότι μπορεί να σημειωθούν έως και 2000 κρούσματα κορονοϊού! (ΒΙΝΤΕΟ)
Ενημερώθηκε: 22/10/20 - 23:23

Την εφιαλτική εκτίμηση ότι δεν θα είναι έκπληξη αν δεν φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού έκανε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Mανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στο δελτίο του ΣΚΑΙ.

Ο κ. Δερμιτζάκης, μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σημειωθούν έως και 2000 κρούσματα! Συγκεκριμένα ανέφερε ότι εάν έχουμε διπλασιασμό κάθε πέντε- έξι ημέρες, σε περίπου μια εβδομάδα από τώρα, δεν θα έχουμε πετύχει αναστροφή της πορείας του ιού και επομένως θα οδεύουμε για τέτοιους αριθμούς.

"Είναι κάτι που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, δεν είναι περίεργο", τόνισε μεταξύ άλλων ο κος Δερμιτζάκης υπογραμμίζοντας πως εάν δούμε τις καμπύλες στις άλλες χώρες είναι πολύ απότομες, στην ουσία σχεδόν κάθετες, μέσα σε πολύ λίγες μέρες έχουμε διπλασιασμούς.

"Απλώς πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό και πως θα το αναστρέψουμε" ανέφερε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν σήμερα, είναι στην σωστή κατεύθυνση και ίσως έπρεπε να έχουν παρθεί και πιο νωρίς για καλύτερο πλαίσιο πρόληψης και να εμποδίσουμε την αύξηση. 

"Ίσως έπρεπε να τα πάρουμε πριν χτυπήσει το καμπανάκι", τόνισε χαρακτηριστικά.

"Βλέπαμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ότι το να κυνηγάμε τον ιό δεν οδηγεί πουθενά γιατί αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα μεταδόσεων που έγιναν πριν 15 ημέρες επομένως τα μέτρα που παίρνουμε τώρα θα αποδώσουν σε 10-15 ημέρες και θα υπάρξει ένα κενό περίπου ενός μήνα που θα βλέπουμε αυξήσεις που δεν θα είναι ελεγχόμενες" ανέφερε εν συνεχεία προσθέτοντας πως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπήρξε αίσθηση πως η κατάσταση σταθεροποιείται και εν συνεχεία σημειώθηκε απότομη αύξηση.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

"Στην Ελλάδα είχαμε μια υπόνοια ότι θα συμβεί και δυστυχώς έγινε" είπε.

Σύμφωνα με τον κο Δερμιτζάκη, το πρόβλημα είναι ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξήσεις διότι τα μέτρα δεν θα μπορέσουν να ανακόψουν άμεσα την πορεία του ιού και δεν φτάνουν.

Αναλυτικότερα, ο καθηγητής εξέφρασε την πεποίθηση πως τα νέα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να είναι και πανελλαδικά καθώς το γεγονός πως οι περιοχές δεν είναι μεγάλες έχει ως συνέπεια από περιοχή σε περιοχή να γίνεται πολύ εύκολα μετάδοση και αυτες  να αλλάζουν χρώματα (κόκκινο-πορτοκαλί κτλπ) πολύ εύκολα.

Συνοψίζοντας πως είναι υπέρ των οριζόντιων μέτρων ο κος Δερμιτζάκης, τέλος, εξήγησε πως με τα νέα μέτρα γίνεται μια κάλυψη που αφορά το 70% του πληθυσμού της Ελλάδας. 

"Επομένως θεωρώ πως θα μπορούσαν να είναι στο 100% ώστε να έχουμε μια πλήρη κάλυψη" κατέληξε.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Μανώλη Δερμιτζάκη στυον ΣΚΑΪ: