Εκδηλώσεις για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης στη Μεγαλόνησο και σε Αυστραλία – Νέα Ζηλανδία

 
Εκδηλώσεις για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης στη Μεγαλόνησο και σε Αυστραλία – Νέα Ζηλανδία

Ενημερώθηκε: 31/05/23 - 15:52

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 82ης επετείου του θρυλικής Μάχης της Κρήτης πραγματοποιήθηκαν στη Μεγαλόνησο, με επίκεντρο τα Χανιά, και τη μακρινή Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, όπου τιμάται με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια η μάχη αυτή!

Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε στα Χανιά ο επίσημος εορτασμός της 82ης επετείου της Μάχης της Κρήτης, με επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και το απόγευμα την κυρίως τελετή λήξης στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης, στο αεροδρόμιο Μάλεμε Χανίων.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, εκπροσωπώντας και τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός, ο Διοικητής Ανώτατης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νικόλαος Καλογερής.

Στις εκδηλώσεις, που περιελάμβαναν ρίψεις αλεξιπτωτιστών της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών από ελικόπτερο CH-47D Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ) καθώς και διελεύσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης και επίδειξη του αεροσκάφους επιδείξεως F-16 «ΖΕΥΣ», παρέστησαν επίσης ο Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας Matthew Lodge, o Αναπληρωτής Πρέσβης της Αυστραλίας Andrea Biggi, η Δεύτερη Γραμματέας της Πρεσβείας της Νέας Ζηλανδίας στη Ρώμη Emma Murphy, Ακόλουθοι Αμύνης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοικήσεως, καθώς και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Χρονικά την ίδια περίοδο, αλλά στην άλλη άκρη του πλανήτη μας, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Κυριάκου συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου σε αντίστοιχες εορταστικές εκδηλώσεις για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Ο Πτέραρχος Κυριάκου, είχε μεταβεί εκεί το διάστημα 9-25 Μαΐου 2023, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως του Προέδρου της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας (KOANZ) Αντώνη Τσουρδαλάκη, προς το ΓΕΕΘΑ που όπως κάθε χρόνο γίνεται δεκτή με χαρά για εθνικούς και διπλωματικούς λόγους απολύτως προφανείς.

Ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ παραβρέθηκε σε Εκδηλώσεις Μνήμης, ως ακολούθως:

● Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 στην Πέρθη, στην επίσημη τελετή καταθέσεως στεφάνου στο Κενοτάφιο Kings Park, παρουσία της εκεί Προξένου της Ελλάδος κ. Γεωργίας Καρασιώτου.

● Το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 στο Σύδνεϊ, στην επίσημη τελετή καταθέσεως στεφάνου στο Κενοτάφιο Martin Place, παρουσία της Κυβερνήτου της

Νέας Νοτίου Ουαλίας κ. Margaret Beazley.

● Την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 στην Θεία Λειτουργία και στην Επιμνημόσυνη Δέηση για τους Πεσόντες της Μάχης της Κρήτης, στην Αγγλικανική Εκκλησία της Αγίας Τριάδας της Νέας Νοτίου Ουαλίας.

● Την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 στην Καμπέρα, στην επίσημη τελετή καταθέσεως στεφάνου στο Australian Hellenic Memorial και στο Μνημείο Αγνώστου

Στρατιώτη στο Australian War Memorial.

● Το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 στην Μελβούρνη, στην επίσημη τελετή καταθέσεως στεφάνου στο Shrine of Remembrance και στο Australian Hellenic War

Memorial.

● Την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 στην Μελβούρνη, στην επίσημη τελετή καταθέσεως στεφάνου στο Australian- Hellenic War Memorial για την 104η Επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων.

● Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 στο Ουέλλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας, στην επίσημη τελετή καταθέσεως στεφάνου στο Pukeahu National War Memorial.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με:

● Τους Θεοφιλέστατους Επισκόπους Κυανέων κ.κ. Ελπίδιο, Σωζοπόλεως κ.κ. Κυριακό, Κερασούντος κ.κ. Ευμένιο.

● Τον Υπουργό Τουρισμού, Αθλητισμού, Μεγάλων Εκδηλώσεων και Δημιουργικών Τεχνών της Βικτώριας, ομογενή Steve Dimopoulos.

● Τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Καμπέρα Γεώργιο Παπακώστα.

● Τους Γενικούς Προξένους της Ελλάδος στο Σύδνεϊ Ιωάννη Μαλλικούρτη και στην Μελβούρνη Εμμανουήλ Σ. Κακαβελάκη.

● Την Πρόξενο της Ελλάδας στην Πέρθη κ. Γεωργία Καρασιώτου.

● Τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στο Ουέλλινγκτον Γεώργιο Νεονάκη.

● Τον Κύπριο Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία Αντώνη Σαμμούτη.

● Εκπροσώπους της Ομογένειας.

Τέλος, κατά την παραμονή του στην Καμπέρα και στο Ουέλλινγκτον ο Πτέραρχος Κυριάκου είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Υπαρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, Αντιναύαρχο David Johnston και Αντιπτέραρχο Tony Davies αντιστοίχως, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ