Η σκύλα που γέννησε το κτήνος ζει ακόμα...

 
Η σκύλα που γέννησε το κτήνος ζει ακόμα...

Ενημερώθηκε: 18/04/22 - 11:12

Του Γιάννη Μιχελάκη

Αρθρογράφος: Γιάννης Μιχελάκης

«Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. Η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό», έγραφε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, σχολιάζοντας τους πανηγυρισμούς μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου… Μια φράση προφητική από τον μεγάλο Γερμανό συγγραφέα, ποιητή και σκηνοθέτη, καθώς σήμερα βλέπουμε την Ευρώπη όλο και περισσότερο να θυμίζει την Ευρώπη του Μεσοπολέμου, μια από τις χειρότερες εικόνες, ιστορικά, για τη Γηραιά Ηπειρο…

Και για να μην ξεχνιόμαστε, το τέρας που γέννησε τον ναζισμό και τον φασισμό την περίοδο του Μεσοπολέμου ήταν η οικονομική κρίση (όπως σήμερα) και ο αναθεωρητισμός (βλέπε Πούτιν και Ερντογάν), που οδήγησε στην άνοδο του αυταρχισμού και του εθνικισμού ο οποίος κορυφώθηκε με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μέχρι σήμερα η Δύση (Ευρώπη και ΗΠΑ) προσπαθούσε να μεταλαμπαδεύσει τη δημοκρατία σε χώρες που δεν την είχαν γνωρίσει. Με μηδενικά αποτελέσματα, δυστυχώς. Για παράδειγμα, η περιβόητη «Αραβική Ανοιξη» κατέληξε σε «αραβική βαρυχειμωνιά» για εκατομμύρια ανθρώπους! Και φτάσαμε σήμερα ο στόχος πλέον της Δύσης να είναι πώς θα προστατέψει τη δημοκρατία στο λίκνο της… Στην ίδια τη Γηραιά Ηπειρο, αλλά και στις ΗΠΑ (ποιος ξεχνά την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο).

Υπεροβολή; Για να δούμε τον γεωπολιτικό χάρτη του αυταρχισμού στη δημοκρατική Ευρώπη: Και δεν είναι μόνο η Λεπέν στη Γαλλία. Είναι ο Ορμπαν στην Ουγγαρία, το συντηρητικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη στην Πολωνία, το γερμανικό ξενοφοβικό κίνημα AfD, το αδελφό ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας στην Αυστρία, η αντιμεταναστευτική παράταξη των «Σουηδών Δημοκρατών», στην Ιταλία η Λέγκα και το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, το ξενοφοβικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, το Κόμμα της Ελευθερίας του ακροδεξιού Γκερτς Βίλντερς στην Ολλανδία, το Εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών και άλλα πολιτικά ευρωπαϊκά… μπουμπούκια!

Α! Και μην ξεχνιόμαστε… Και στην πατρίδα μας τα «ορφανά» της «Χρυσής Αυγής», που με όχημα το αντιεμβολιαστικό κίνημα βγήκαν από τα λαγούμια -όπου είχαν κρυφτεί μετά την καταδίκη τους- και απειλούν να τα ξαναδούμε στο πολιτικό σκηνικό με νέο πολιτικό φορέα!

Τι έθρεψε, όμως, όλα αυτά τα ακροδεξιά κινήματα;

Τι οδήγησε εκατομμύρια Ευρωπαίων, που δεν είναι ακραίοι, να τους επιλέγουν πολιτικά, κυρίως ως ψήφο διαμαρτυρίας και λιγότερο ως συνειδητή πολιτική επιλογή;

Μήπως το γεγονός ότι στην Ενωμένη Ευρώπη κουμάντο πλέον κάνουν λογιστές που πρωτίστως αυτό που κοιτάζουν είναι τους οικονομικούς στόχους και δευτερευόντως την ευημερία των Ευρωπαίων;

Για παράδειγμα: Την ώρα που οι Ευρωπαίοι δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, οι ηγέτες τους αντί να κινητοποιηθούν άμεσα για μέτρα χαλαρά, όρισαν Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου, για να δουν τι θα κάνουν με το σοβαρό αυτό πρόβλημα! Και να δούμε αν τότε θα κάνουν κάτι…

Ομως, οι οικονομικοί στόχοι δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Οι οικονομικοί στόχοι απλά πρέπει να εξυπηρετούν την ευδαιμονία των πολιτών!

Δεν μπορεί η Ευρώπη να συνεχίζει να συντηρεί την ανισότητα Βορρά - Νότου με αποτέλεσμα οι μεν Βόρειοι να βλέπουν τους Νότιους ως οικονομικό βάρος και οι Νότιοι τους Βόρειους ως οικονομικούς εκμεταλλευτές, οι οποίοι τους δίνουν μια ομπρέλα που τους την παίρνουν με την πρώτη μπόρα!

Και δεν μπορεί να αφήνουμε τους λογιστές των Βρυξελλών να κυβερνούν με μοναδικό όραμα τη διαιώνιση ενός οικονομικού κλαμπ, σκοτώνοντας το όραμα των πατέρων της Ενωμένης Ευρώπης, που ήθελαν μια Ευρώπη των Λαών, μια κρατική οντότητα με κοινή εξωτερική πολιτική, κοινή άμυνα, που να γνωρίζει τη θέση της στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα!

Σήμερα, δυστυχώς, η Ευρώπη έχει αφεθεί αμυντικά και ενεργειακά στις ΗΠΑ (μέχρι πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ενεργειακά ήταν υποχείριο της Ρωσίας), παραγωγικά στην Κίνα, ενώ έχει χάσει το τρένο της τεχνολογικής πρωτοκαθεδρίας.

Αρα, γιατί μας προβληματίζει η άνοδος της Λεπέν και του κάθε αυταρχικού ακροδεξιού εθνικιστικού ξενοφοβικού κινήματος; Και μάλιστα με ποσοστά υψηλά και σε περιοχές εργατικές, λαϊκές, όπου μέχρι πρότινος κυριαρχούσαν αριστερά κόμματα;

Η σκύλα που γέννησε το κτήνος, του ναζισμού και του φασισμού, ζει ακόμα στις μέρες μας… Ηρθε σε οργασμό και έχει γεννήσει ξανά… Και απειλεί… Και ας χάσει τις εκλογές η Λεπέν!

ΠΗΓΗ: Real.gr