Πενήντα οι νεκροί, από τους οποίους οι 29 παιδιά, στο μακελειό στην Βορεία Υεμένη

Πενήντα οι νεκροί, από τους οποίους οι 29 παιδιά, στο μακελειό στην Βορεία Υεμένη
Ενημερώθηκε: 10/08/18 - 02:55

Σε 50 ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων και στους 77 ο αριθμός αυτών που τραυματίστηκαν στην αεροπορική επιδρομή η οποία έπληξε μεταξύ άλλων σχολικό λεωφορείο στη βόρεια Υεμένη, η ευθύνη για την οποία αποδίδεται στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με απολογισμό της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

Η πλειονότητα των θυμάτων της επίθεσης είναι παιδιά. Τουλάχιστον 29 παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών είναι ανάμεσα στους νεκρούς. 

«Οι σοροί 29 παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών» διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της επαρχίας Σααντά, που λειτουργεί με τη βοήθεια της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, ενώ μεταφέρθηκαν εκεί και «48 τραυματίες, μεταξύ αυτών 30 παιδιά», ανέφερε η ανθρωπιστική οργάνωση στον λογαριασμό της στο Twitter. 

Εκπρόσωπος του συνασπισμού των διεθνών δυνάμεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι διεξήχθη μια «νόμιμη» στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή. 

Έρευνα ζήτησαν οι ΗΠΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε σήμερα από το συνασπισμό των διεθνών δυνάμεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να διερευνήσει τις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη που σκότωσαν δεκάδες αμάχους, στην πλειονότητα τους παιδιά. 

«Ασφαλώς μας ανησυχούν οι αναφορές για μια επίθεση που είχε αποτέλεσμα θάνατο αμάχων. Καλούμε τη σαουδαραβικό συνασπισμό να διεξαγαγάγει μια ενδελεχή και διαφανή έρευνα για το περιστατικό», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Χέδερ Ναουέρτ. 

Έρευνα ζήτησε και ο γ.γ. του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση την Πέμπτη να διενεργηθεί μια «άμεση και ανεξάρτητη» έρευνα για το τραγικό αυτό περιστατικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

Ο Γκουτέρες «καταδικάζει» την επιδρομή στη Σαάντα και «καλεί (να διενεργηθεί) μια άμεση και ανεξάρτητη έρευνα», ενώ προτρέπει όλα τα μέρη στη σύρραξη να φροντίζουν να μην πλήττονται «άμαχοι (...) κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων», ανέφερε σε ανακοίνωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ.