Αγκυρα: Δίκαιη κατανομή βαρών στο μεταναστευτικό για να αποφύγουμε κρίση σε Ελλάδα, Τουρκία και Ευρώπη

Αγκυρα: Δίκαιη κατανομή βαρών στο μεταναστευτικό για να αποφύγουμε κρίση σε Ελλάδα, Τουρκία και Ευρώπη
Ενημερώθηκε: 27/03/19 - 11:15

"Δίκαιη κατανομή βαρών" στο μεταναστευτικό ζήτησε την Τρίτη από τα κράτη – μέλη της ΕΕ Τούρκος αξιωματούχος, προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα εκδηλωθεί νέα κρίση τόσο στην Ελλάδα και την Τουρκία όσο και στην Ευρώπη. 

‘’Η δίκαιη κατανομή των βαρών είναι απαραίτητη για ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία μας και τους μετανάστες’’ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Αμπντουλάχ Αϊάζ, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης της μετανάστευσης στο υπουργείο Εσωτερικών.

"Διαφορετικά, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε μια νέα κρίση στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Ευρώπη" προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, o κ. Αϊάζ υπενθύμισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών στον κόσμο, σχεδόν 4,8 εκατομμύρια μετανάστες, εκ των οποίων τα 3 εκατ. είναι Σύροι. Διευκρίνισε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 900.000 κάτοχοι αδειών παραμονής στην Τουρκία και αναμένεται να φθάσουν το ένα εκατομμύριο στα τέλη του 2019.

Εξηγώντας ότι η Άγκυρα έχει καταβάλει σοβαρές προσπάθειες για τους μετανάστες από τη Συρία και άλλες χώρες, ο τούρκος αξιωματούχος δήλωσε: "Παρέχουμε στους μετανάστες πρόσβαση σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως η υγεία και η εκπαίδευση, ενώ προσπαθούμε  να τους ενσωματώσουμε και στην αγορά εργασίας".

Όπως τόνισε δε, δύο εκατομμύρια Σύροι στην Τουρκία είναι σε ηλικία ένταξης στην αγορά εργασίας και δήλωσαν ότι η ένταξή τους στην αγορά εργασίας δεν ήταν εύκολη.

Συνέχισε να λέει ότι για μια καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης πρέπει να αναζητηθεί η αιτία της μετανάστευσης από τις χώρες προέλευσης.

Πηγή skai.gr