Δημόσιες αιχμές προς την ουκρανική ηγεσία άφησε ο εθνικιστής πρόεδρος της Πολωνίας, Κάρολ Ναβρότσκι, κατά τη συνάντησή του στη Βαρσοβία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστηρίζοντας ότι στην πολωνική κοινωνία υπάρχει η αίσθηση πως η εκτεταμένη βοήθεια προς την Ουκρανία δεν αναγνωρίζεται επαρκώς.
Η Πολωνία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022, έχει υποδεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες, αποτελεί βασικό προμηθευτή στρατιωτικού εξοπλισμού για το Κίεβο και βασικό κόμβο διέλευσης της δυτικής στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο, ο Ναβρότσκι δήλωσε ότι «πολλοί Πολωνοί νιώθουν πως η τεράστια αυτή προσπάθεια δεν εκτιμάται ούτε γίνεται πλήρως κατανοητή», σημειώνοντας ότι το ζήτημα τέθηκε σε μια «ειλικρινή αλλά εγκάρδια» συζήτηση με τον Ουκρανό πρόεδρο.
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι απέρριψε κάθε υπαινιγμό αχαριστίας, τονίζοντας ότι η Ουκρανία ήταν και παραμένει ευγνώμων προς την Πολωνία. Υπενθύμισε παράλληλα ότι η χώρα του «υπερασπίζεται ολόκληρη την Ευρώπη» απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, πληρώνοντας βαρύ ανθρώπινο τίμημα. Προειδοποίησε δε ότι η Μόσχα επιδιώκει τη δημιουργία ρηγμάτων μεταξύ συμμάχων, διαμηνύοντας πως «δεν θα της επιτραπεί να διαλύσει μια συμμαχία που αντέχει επί γενιές».
Παρότι ο Πολωνός πρόεδρος δεν εξειδίκευσε τι ακριβώς αναμένει από το Κίεβο, το υπόβαθρο της έντασης συνδέεται με ιστορικά ζητήματα. Ο Ναβρότσκι, ιστορικός ο ίδιος, έχει επανειλημμένα ζητήσει μεγαλύτερη συνεργασία γύρω από τις σφαγές περίπου 100.000 Πολωνών στη Βολυνία την περίοδο 1943-45 από Ουκρανούς εθνικιστές, τις οποίες χαρακτηρίζει «γενοκτονία». Η Βαρσοβία κατηγορεί το Κίεβο ότι αποφεύγει την ανάληψη ευθύνης και καθυστερεί τις εκταφές των θυμάτων.
Ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε, πάντως, ότι υπάρχει καλή θέληση από την ουκρανική πλευρά για πρόοδο, κάνοντας λόγο για «συγκεκριμένα βήματα» και όχι απλώς δηλώσεις.
Μετά τη συνάντηση, ο Ναβρότσκι χαρακτήρισε τις συνομιλίες «νέα εκκίνηση» στις διμερείς σχέσεις, προσθέτοντας με νόημα πως πρόκειται για «κακά νέα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν», επιχειρώντας να υπογραμμίσει ότι, παρά τις τριβές, η πολωνο-ουκρανική συμμαχία παραμένει ακλόνητη.