Επιστολή Τραμπ στον Ερντογάν: Τι του προτείνει για να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία

Επιστολή Τραμπ στον Ερντογάν: Τι του προτείνει για να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία
Ενημερώθηκε: 12/11/19 - 03:22

Λύση για να «πέσει στα μαλακά» η Τουρκία και να μην της επιβληθούν κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών S-400 φαίνεται να αναζητά εναγωνίως ο Ντόναλντ Τραμπ, ενόψη της επίσκεψης Ερντογάν αύριο στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες της της ιστοσελίδας Middle East Eye ο Τραμπ έστειλε νέα επιστολή στον Τούρκο Πρόεδρο στην οποία του περιγράφει τις προϋποθέσεις που πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές για να μην επιβληθούν οι κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους όρους που αναφέρονται στην επιστολή, η Τουρκία δεν πρέπει να ενεργοποιήσει τα συστήματα S-400, να επιτρέψει τακτικές επισκέψεις αξιωματούχων των ΗΠΑ για να ελέγχουν την κατάσταση του συστήματος και τέλος η Άγκυρα πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα προβεί σε περαιτέρω αγορές ρωσικών όπλων.

Σε αντάλαγμα ο Τραμπ φέρεται να υποσχέθηκε στον Ερντογάν να επιτρέψει στην Τουρκία, να επανέλθει στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35

Για τις πληροφορίες αυτές δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανακοίνωση επιβεβαίωσης ή διάψευσης από την πλευρά του Λευκού Οίκου. 

Η επιστολή, σύμφωνα με δύο πηγές της Ουάσιγκτον, είχε ως στόχο να θέσει τις βάσεις για τις συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών που θα ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη και θα έχουν ως βασικό θέμα τους S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία. Θα συζητηθούν ακόμα μία σειρά θεμάτων που θα περιλαμβάνουν την εισβολή της Άγκυρας στη βόρεια Συρία και τις επιθέσεις της εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, που πρόδωσε ο Πρόεδρος Τραμπ.

Η τελευταία αλληλογραφία του Τράμπ με τον Ερντογάν, έγινε τον περασμένο μήνα, όταν τον απείλησε με βαριές κυρώσεις για την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. 

Η δημοσιοποίηση της επιστολής προκάλεσε σφοδρή επίθεση εξαιτίας του ανεπίσημου στυλ που Τραμπ. Χαρακτηρίστηκε «αντιδιπλωματική» και «παιδική». «Ας κάνουμε μια καλή συμφωνία! …. Μην είσαι σκληρός άντρας! Μην είσαι ανόητος!» έγραψε ο Τραμπ στον Ερντογάν.

Ο Λευκός Οίκος, υπό την πίεση του Κογκρέσου, φαίνεται ότι αναζητά τρόπο να θέσει ένα τέλος στην υπόθεση των S-400, κυρίως με την απειλή επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για να την αναγκάσει να αποδεχθεί τους όρους της.

ΠΗΓΗ: Πληροφορίες από την ιστοσελίδα hellasjournal.com