Επίθεση τούρκων εθνικιστών σε αμερικανούς ναύτες

 
Επίθεση τούρκων εθνικιστών σε αμερικανούς ναύτες

Ενημερώθηκε: 03/11/21 - 14:31

Σε προπηλακισμούς κατά Αμερικανών ναυτών του πλοίου USS Mount Whitney όταν αυτό έδεσε στο λιμάνι Σαράιμπουρνού της Κωνσταντινούπολης προεβησαν εχθές τούρκοι εθνικιστές.

Ειδικότερα μέλη της οργάνωσης «Ένωση Νεολαίας Τουρκίας» (Turkiye Genclik Birligi, TGB) που είχαν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν κατά των ΗΠΑ στο λιμάνι της περιοχής, φόρεσαν με το ζόρι σάκους στα κεφάλια αμερικανών ναυτών όταν αυτοί αποβιβάστηκαν από το πλοίο.

Την επίθεση ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα ίδια τα μέλη της οργάνωσης τονίζοντας ότι έγινε ως αντίποινα για ένα συμβάν που έγινε το 2003. Τότε μια ομάδα ειδικών αποστολών του Τουρκικού Στρατού είχε συλληφθεί από Αμερικανούς στο Βόρειο Ιράκ, τους είχαν φορέσει σάκους στο κεφάλι και τους είχαν ανακρίνει για περίπου 3 ημέρες, πριν τους απελευθερώσουν. Το ζήτημα είχε πάρει μεγάλη έκταση στα τουρκικα ΜΜΕ τα οποία τόνιζαν ότι η ενέργεια αυτή ήταν άκρως προσβλητική για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Παράλληλα τα μέλη της TGB φώναζαν συνθήματα όπως «Αμερικάνοι γυρίστε στα σπίτια σας» και «Η νεολαία του Ατατούρκ βρίσκεται σε υπηρεσία», την ώρα που προσπαθούσαν να βάλουν κουκούλες στους Αμερικανούς στρατιώτες.

Το αμερικανικό πλοίο πραγματοποιεί τριήμερη στάση στην Κωνσταντινούπολη και στην συνέχεια θα αναχωρήσει για την Μαύρη Θάλασσα όπου θα πάρει μέρος σε ασκήσεις.