Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμια ανησυχία - Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν κρούσματα

 
Γιατροί εργαστήριο

Ενημερώθηκε: 23/05/22 - 09:01

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ αναμένεται εντός της ημέρας η αξιολόγηση και οι συστάσεις του Eυρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τεθεί σε επιφυλακή για την ευλογιά των πιθήκων μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε ο περιφερειακός διευθυντής του Οργανισμού για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε ότι ο ιός είναι πιθανό να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο μέσα στο καλοκαίρι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει καθημερινά για να αξιολογήσει τα δεδομένα, τα οποία αλλάζουν διαρκώς. Μέχρι αυτή την ώρα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που είναι δεκάδες. Στο Βέλγιο έχουν επιβεβαιωθεί 4 κρούσματα, ενώ η Ιταλία και η Γερμανία έχουν καταγράψει από 3 μολύνσεις. Τουλάχιστον ένα έχει εντοπιστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ολλανδία μάλιστα έχουν βρει περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων όμως θα δώσουν τα συνολικά στοιχεία σήμερα, Δευτέρα.

ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Αυστραλία – 1 επιβεβαιωμένο, 1 ύποπτο
Αυστρία - 1 ύποπτο
Βέλγιο – 4 επιβεβαιωμένα
Καναδάς – 5 επιβεβαιωμένα
Γαλλία – 1 επιβεβαιωμένο
Γερμανία – 3 επιβεβαιωμένα
Ισραήλ – 1 επιβεβαιωμένο
Ιταλία – 1 επιβεβαιωμένο, 2 ύποπτα
Κάτω Χώρες – «αρκετά» επιβεβαιωμένα κρούσματα
Πορτογαλία – 23 επιβεβαιωμένα
Ισπανία – 30 επιβεβαιωμένα και 15 ύποπτα
Σουηδία – 1 επιβεβαιωμένο
Ελβετία – 1 επιβεβαιωμένο
ΗΒ – 20 επιβεβαιωμένα
ΗΠΑ – 1 επιβεβαιωμένο, 2 ύποπτα

Στην Ευρώπη, το Βέλγιο είναι η πρώτη χώρα που επιβάλει καραντίνα τριών εβδομάδων σε όσους νοσούν. Από τις τελευταίες χώρες που επιβεβαιώνουν κρούσματα είναι η Αυστρία, το Ισραήλ και η Ελβετία. Τουλάχιστον 20 περιπτώσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη Βρετανία, ενώ στις ΗΠΑ εξετάζονται ύποπτες περιπτώσεις σε άτομα που ήρθαν σε επαφή με ταξιδιώτη από τη Νιγηρία.

Αυτό που ανησυχεί είναι η ασυνήθιστη διασπορά του ιού, ο οποίος υπάρχει εδώ και χρόνια στην Αφρική και δεν είχε στο παρελθόν εξαπλωθεί, πέρα από μεμονωμένα κρούσματα που συνδέονταν με ταξίδια σε περιοχές που η ευλογιά είναι ενδημική.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων θα προτείνει σήμερα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να προετοιμάσουν στρατηγικές εμβολιαστικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του ιού.

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπαίντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ποια εμβόλια μπορεί να είναι διαθέσιμα για την προστασία των ανθρώπων από την ευλογιά των πιθήκων, λέγοντας ότι «όλοι» πρέπει να ανησυχούν καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο.

Οποιοδήποτε πλάνο εμβολιασμού θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ