Το Ισραήλ πρέπει να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία στη Μεσόγειο

 
Το Ισραήλ πρέπει να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία στη Μεσόγειο

Ενημερώθηκε: 02/01/20 - 19:07

Η υφιστάμενη διαμάχη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Μεσογείου πυροδοτεί πραγματικούς αγώνες εξουσίας μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου, Τουρκίας, Ρωσίας και Λιβύης, προειδοποίησε ισραηλινός δημοσιογράφος χθες, σημειώνοντας ότι απαιτείται μια "ισραηλινή ναυτική παρέμβαση".

Ynet News

"Το 2015, αρκετοί ανώτεροι αξιωματικοί των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών μου ζήτησαν πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Daesh στη Συρία και το Ιράκ", ανέφερε ο Τζουρ Σεζαφ σε άρθρο στην . "Τους είπα ότι τότε το Daesh δεν ήταν απειλή και δεν αποτελούσε σοβαρό φόβο για το Ισραήλ", σημείωσε ο Σέζαφ.

Συνέχισε λέγοντας στους Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι πλέον "πραγματική απειλή για το Ισραήλ και τα συμφέροντά του", δεν υπάρχει άλλη πέρα από την Τουρκία.

"Η Τουρκία έχει γίνει ο ισχυρότερος στρατός μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και ο δεύτερος στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τον ρωσικό στρατό", συνεχίζει ο Σέζαφ.

"Η τουρκική επιρροή έχει γίνει σημαντική στη Λιβύη εδώ και χρόνια, ειδικά τους τελευταίους μήνες".

"Η συνεχιζόμενη Λιβυκή σύγκρουση δεν αφορά μόνο τους φυσικούς πόρους, αλλά και τον έλεγχο των περιφερειακών υδάτων, επειδή η Λιβύη βρίσκεται απέναντι από την Τουρκία και οι Τούρκοι πιστεύουν ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ-Αιγύπτου-Ελλάδας διεισδύει στα χωρικά ύδατά τους" εξήγησε.

"Με όλες τις περιφερειακές συγκρούσεις που συμβαίνουν σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ πρέπει να ενισχύσει το ναυτικό του όπλο, με πρωταρχική αποστολή να προστατεύσει τα χωρικά του ύδατα, αξιοποιώντας τη συμμαχία του με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο", κατέληξε ο Ισραηλινός αρθρογράφος.