Κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ: Φον ντερ Λάιεν στηρίζει ο Χριστοδουλίδης - Ο Ντόναλντ Τουσκ υποστηρίζει την Κάγια Κάλας για Ύπατο εξωτερικών υποθέσρων

 
σσσ

Ενημερώθηκε: 17/06/24 - 17:49

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να συνεχίσει για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ξεκάθαρο, τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας πως ελπίζει οι διαδικασίες για την ανάδειξη της ηγεσίας της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετέχει στη συνάντηση των ηγετών κρατών μελών και αρχηγών της αντιπολίτευσης κρατών της ΕΕ, που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Η συνάντηση, στις Βρυξέλλες, πραγματοποιείται το απόγευμα ενόψει του άτυπου δείπνου των 27, κατά το οποίο θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, καθώς και τα πιθανά ονόματα για την Προεδρία της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως και για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου, σε συνάρτηση με την επιλογή που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα για τον δικό του Πρόεδρο.

Ερωτηθείς αν αναμένει να υπάρξει συμφωνία για την ηγεσία της ΕΕ κατά το αποψινό δείπνο των ηγετών, ο κ.Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «το αποτέλεσμα των εκλογών είναι καθαρό, πρέπει να κινηθούμε αμέσως, και ελπίζω μέχρι τον Ιούλιο να έχουμε ολοκληρώσει».

«Ελπίζω πως σήμερα θα έχουμε μια πρώτη συμφωνία. Δεν μπορεί να είναι επίσημη, καθώς πρόκειται για ανεπίσημη συνάντηση, όμως αυτό που είναι σημαντικό είναι να τελειώσουμε μέχρι τον Ιούλιο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται πως εφόσον οι ηγέτες κλειδώσουν το όνομα του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σύνοδο στις 27 - 28 Ιουνίου, δεν αποκλείεται η Ολομέλεια να ψηφίσει για επικύρωση του διορισμού στο πλαίσιο της συνεδρίας στις 16 - 19 Ιουλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιο θεωρεί θα είναι το όνομα του επόμενου προέδρου της Κομισιόν, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως «το όνομα της Προέδρου είναι καθαρό - νομίζω όπως σας είπα πως το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν καθαρό. Ως εκ τούτου, η Ούρσουλα θα πρέπει να πάει για δεύτερη θητεία».

Ντόναλντ Τουσκ: Θα υποστηρίξω την Κάγια Κάλας – Κατανοεί καλά την πραγματικότητα της Ουκρανίας και της Ρωσίας

Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε από τις Βρυξέλλες πως θα στηρίξει την Κάγια Κάλας. Η Εσθονή πρωθυπουργός Kάγια Κάλας, φιλελεύθερη, ενδέχεται να οριστεί Ύπατη Εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις, στη θέση δηλαδή του Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανάρτησή στο “Χ”, ενέφερε: «Θα υποστηρίξω την @KajaKallas. Η κ. Πρωθυπουργός κατανοεί πολύ καλά την πραγματικότητα της Ουκρανίας και της Ρωσίας και αντιπροσωπεύει επίσης τη στάση που θα κρατούσε η Πολωνία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ