Μελόνι: Αυξάνει το δημόσιο έλλειμα 4,5% για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

 
ΜΕΛΟΝΙ

Ενημερώθηκε: 05/11/22 - 18:09

Σε αύξηση του δημόσιου ελλείμματος στο 4,5% για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας προχωρά η ιταλική κυβέρνηση.Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι παρουσίασε, έστω και συνοπτικά, τα οικονομικά μέτρα που πρόκειται να υιοθετήσει για να αντιμετωπίσει την κρίση που προκάλεσε η αύξηση της τιμής της ενέργειας.

Το επόμενο έτος, το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας προβλέπεται ότι θα αγγίξει το 4,5% του ΑΕΠ. Πρόκειται περίπου για 21 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τον περιορισμό των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Συνολικά, από τώρα μέχρι το τέλος του 2023 πρόκειται να διατεθούν, πάντα για τον ίδιο σκοπό, 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι η Μελόνι κινείται σαν να έχει ήδη εξασφαλίσει την συναίνεση των Βρυξελλών, με την λογική ότι μια οικονομική κατάσταση χωρίς προηγούμενο, απαιτεί έκτακτες απαντήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa για τις υπόλοιπες δημόσιες δαπάνες η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βρει επιπλέον πόρους περιορίζοντας τα κονδύλια του κοινωνικού εισοδήματος ανεργίας και εκείνα για τις ανακαινίσεις των ακινήτων. Η Ιταλία, παράλληλα, όπως είπε χθες βράδυ η πρωθυπουργός, ελπίζει ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκρίνει ένα νέο, συνολικό πακέτο στήριξης των χωρών μελών, όπως έγινε και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Πράσινο φως στον ελλιμενισμό του Humanity 1

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τονίζουν ότι στις επαφές της στις Βρυξέλλες, η Τζόρτζια Μελόνι θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι υπάρχουν κάποια περιθώρια συνεργασίας. Η Ρώμη θα επιμείνει, κυρίως, στην αλλαγή της Συμφωνίας του Δουβλίνου και στην ανάγκη ουσιαστικής συνεργασίας με τις χώρες της βόρειας Αφρικής. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις διάσωσης πλοίων που ανήκουν σε ΜΚΟ, η νέα υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Ιταλίας, ζητά την συνδρομή και άλλων χωρών, ιδίως εκείνων που δίνουν την σημαία τους στα εν λόγω πλοία.

Μετά από πολλές ημέρες εντάσεων και αβεβαιότητας σήμερα το πρωί το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε πράσινο φως στο πλοίο Humanity 1, το οποίο μεταφέρει πάνω από 100 ασυνόδευτα ανήλικα και ανήκει σε γερμανική ΜΚΟ, να εισέλθει σε ιταλικά χωρικά ύδατα.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ