Ο Σάρατζ ζήτησε και επίσημα από την Τουρκία στρατιωτική βοήθεια

Ο Σάρατζ ζήτησε και επίσημα από την Τουρκία στρατιωτική βοήθεια
Ενημερώθηκε: 26/12/19 - 23:07

Η υποστηριζόμενη από την Τουρκία κυβέρνηση της Λιβύης του Φαγέζ αλ-Σάρατζ ζήτησε και επίσημα από την Τουρκία «στρατιωτική υποστήριξη» από αέρος, ξηράς και θάλασσας προκειμένου να αντιμετωπίσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της κυβέρνησης της Τρίπολης την Πέμπτη.

Την κίνηση αυτή είχε ουσιαστικά προαναγγείλει νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης αλ-Σάρατζ, Φατί Μπασάγκα, δηλώνοντας σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης θα ζητήσει επισήμως βοήθεια από την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περίπτωση που κλιμακωθεί η επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας.

Νωρίτερα, εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα θα στηρίξει στρατιωτικά τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης με όλα τα μέσα απέναντι στον πραξικοπηματία στρατάρχη Χάφταρ, που στηρίζεται από αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες.

Μάλιστα, ο Ερντογάν σημείωσε ότι μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του τουρκικού κοινοβουλίου, στις 7 ή 8 Ιανουαρίου, θα ψηφίστεί πρόταση για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Λιβύη.

Δηλώσεις που προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Ρωσίας αλλά και της Ιταλίας, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε σε σημερινή τους τηλεφωνική επικοινωνία να συμφωνούν ότι η κρίση στη Λιβύη πρέπει να λυθεί με ειρηνικό τρόπο, και τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να προσθέτει ότι οποιαδήποτε «ξένη παρέμβαση δεν θα συμβάλει στην επίλυση της κρίσης».