Οι επτά ηγέτες και οι επτά νάνοι

Οι επτά ηγέτες και οι επτά νάνοι
Ενημερώθηκε: 26/05/16 - 17:59

Με μια ευρυματική παρομοίωση αρχίζει το άρθρο της για τη G7 η Daily Mail, παρομοιάζοντας τους ηγέτες των επτά πλουσιοτέρων κρατών με τους επτά νάνους της Χιονάτης που φτυαρίζουν στο ορυχείο. 'Ομως, όπως τονίζει η εφημερίδα κάθε σχέση με το παραμύθι σταματά εκεί, στον κήπο του Μεγάλου Ναού του 'Ισε.

Οι επτά ηγέτες συζήτησαν θέματα οικονομία, τρομοκρατίας, διαφθοράς, αλλά και την προσφυγική κρίση που επηρεάζει κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες.

"'Οσοι μας επικρίνουν, θα πρέπει να σκεφτούν πως να αυξήσουν την βοήθειά τους γιατί οι παροχές της Ευρώπης είναι ήδη τεράστιες", υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό που φαίνεται ότι διαφώνισαν ήταν όταν άρχισαν να συζητούν το βασικότερο θέμα: την παγκόσμια οικονομία, οι περισσότεροι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αναδυόμενες οικονομίες και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε συνέκρινε τη σημερινή κρίση με αυτή του 2008. Δεν συμφώνησαν όλοι μαζί του, όπως ήταν λογικό. Οι επτά συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει ευελιξία δαπανών ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία, αλλά με την προϋπόθεση η χρονική στιγμή και ακριβές ποσό να εξαρτάται από τη χώρα.

'Οπως ήταν λογικό ο Μπαράκ Ομπάμα ρωτήθηκε για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ομπάμα κατήγγειλε την "άγνοια για τα παγκόσμια ζητήματα" που διακρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος ελπίζει να τον διαδεχθεί στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2017.

"Αρκετές προτάσεις που έχει διατυπώσει δείχνουν είτε άγνοια των παγκόσμιων θεμάτων ή στάση υπεροψίας", τόνισε ο Ομπάμα.
Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε δηλώσει πως έχει την πεποίθηση ότι ο μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων δεν θα γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, επανέλαβε ανησυχίες ηγετών του πλανήτη τους οποίους συναντά τακτικά. "Παρακολουθούν αυτές τις εκλογές με μεγάλη προσοχή. Νομίζω πως μπορώ εύλογα να πω ότι εκπλήσσονται από τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Δεν ξέρουν πράγματι αν πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη ορισμένες δηλώσεις του, οι οποίες για πολλούς λόγους τούς έχουν κλονίσει".

Σχετικά με τους δύο αντιπάλους για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για την "κόντρα" Κλίντον-Σάντερς, επισημαίνοντας πως πλήττουν το κόμμα και μειώνουν τις πιθανότητες επιτυχίας του. Προέτρεψε τους δύο υποψήφιους για το χρίσμα να επικεντρωθούν στα βασικά και κρίσιμα θέμα της προεκλογικής εκστρατείας και να αφήσουν απέξω κάθε συζήτηση για "τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα" των αντιπάλων τους.