Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται αύριο για να συζητήσουν τις κορυφαίες θέσεις στις Βρυξέλλες.

 
γηη

Ενημερώθηκε: 16/06/24 - 20:22

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι πιστεύει ότι μια απόφαση για τις κορυφαίες θέσεις των Βρυξελλών - συμπεριλαμβανομένης της εκ νέου επιβεβαίωσης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - θα έρθει γρήγορα, επαναλαμβάνοντας παρόμοια λόγια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι αποφάσεις θα ληφθούν τώρα πολύ γρήγορα για τις πιο σημαντικές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν στην Ευρώπη προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσει να δράσει», είπε ο Σολτς σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης του Axel Springer στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7. στην Ιταλια.

Οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για μια άτυπη σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ , συμπεριλαμβανομένου του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.

Αναμένεται να καταλήξουν σε άτυπη απόφαση τη Δευτέρα, πριν επισφραγίσουν τη συμφωνία κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27-28 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον Σολτς , «όλοι συμφωνούν ότι θα αποφασίσουμε γρήγορα όλα αυτά τα ζητήματα με μια κίνηση». Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μακρόν είχε επίσης δηλώσει ότι πιστεύει ότι οι συνομιλίες με την ΕΕ θα μπορούσαν να φέρουν μια απόφαση για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας των Βρυξελλών την ερχόμενη εβδομάδα .

Η φον ντερ Λάιεν αναμένεται να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία μετά την εκλογική επιτυχία του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματός της στις ευρωπαϊκές εκλογές αυτού του μήνα.

Ο Σολτς, ο οποίος δεν έχει υποστηρίξει δημόσια τη φον ντερ Λάιεν, είπε ότι «υπάρχει κάθε ένδειξη ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μπορέσει να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία» μετά τις εκλογές.

«Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση που ηγούμαι το έκανε αυτό δυνατό στη δική της συμφωνία συνασπισμού», είπε ο Σολτς. «Από αυτή την άποψη, πιστεύω ότι τώρα είναι θέμα να συνενωθούν τα πάντα πολύ γρήγορα και με συνοχή. Και θα τα καταφέρουμε», είπε.

Ο Γερμανός ηγέτης άφησε να εννοηθεί επίσης ότι η φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να απομακρυνθεί από συμμαχίες με ακροδεξιά κόμματα.

Μιλώντας για την Ιταλίδα πρωθυπουργό Giorgia Meloni, η οποία φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής της G7 αυτής της εβδομάδας στην Απουλία, ο Σολτς είπε ότι «δεν είναι μυστικό» ότι βρίσκεται «στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος». Υπάρχουν «πολιτικές διαφορές που είναι αρκετά εμφανείς και που επίσης σημαίνουν ότι εργαζόμαστε σε πολύ διαφορετικές κομματικές οικογένειες», πρόσθεσε.

«Και όταν πρόκειται για την Ευρώπη, για παράδειγμα, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ο μελλοντικός πρόεδρος της Επιτροπής να μπορεί να βασιστεί στα παραδοσιακά δημοκρατικά κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή στους συντηρητικούς που αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του κοινωνικού δημοκράτες και φιλελεύθεροι», είπε ο Σολτς. «Και μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ευρώπη, αυτό μπορεί να λειτουργήσει».

Ενώ το νεύμα έγκρισης από τους ηγέτες της ΕΕ γίνεται πιο πιθανό, για να εξασφαλιστεί μια δεύτερη θητεία η φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί επίσης την υποστήριξη της πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο — τουλάχιστον 361 από τους 720 ευρωβουλευτές. Εάν οι ηγέτες της ΕΕ καταλήξουν σε συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στο τέλος του μήνα, το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει ήδη από τις 18 Ιουλίου για να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ