Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν την Ευρώπη ότι θα συνεχίσουν να στέλνουν φυσικό αέριο

 
turk

Ενημερώθηκε: 27/05/24 - 14:23

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αναστείλει τις εγκρίσεις για νέα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) δεν θα επηρεάσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη, δήλωσε στο POLITICO κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος στον τομέα της ενέργειας.

"Δεν επηρεάζει κανένα από τo ΥΦΑ που εξάγονται σήμερα", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ντέιβιντ Τερκ σε συνέντευξή του μετά από συνάντηση υψηλού επιπέδου με Γάλλους αξιωματούχους στην επιχειρηματική συνοικία Λα Ντεφάνς του Παρισιού.

"Επίσης, δεν επηρεάζει καμία από τις τρέχουσες κατασκευές που γίνονται για την εξαγωγή ακόμη περισσότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου", πρόσθεσε ο Τερκ.

Η διαβεβαίωση προς τους ανήσυχους Ευρωπαίους αξιωματούχους έρχεται αρκετούς μήνες αφότου ο Μπάιντεν σταμάτησε την υπογραφή των εκκρεμών ή μελλοντικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από νέα έργα φυσικού αερίου - μια αιφνιδιαστική κίνηση που είχε ως στόχο να αμβλύνει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων που έχουν συνείδηση του κλίματος ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Η απόφαση ταρακούνησε την ευρωπαϊκή βιομηχανία, δεδομένης της αυξανόμενης εξάρτησής της από το αμερικανικό LNG, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει να εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο εν μέσω του εξοντωτικού πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την ΕΕ αυξάνονται σταθερά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και σήμερα αποτελούν το ήμισυ των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου του μπλοκ - από περίπου το ένα τέταρτο πριν από τον πόλεμο.

Δεδομένου ότι οι αριθμοί αυτοί εκτοξεύονται, ήταν "συνετό" να επανεξεταστούν οι "επιπτώσεις στο κλίμα και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις εάν επιτρέψουμε ακόμη περισσότερο", υποστήριξε ο Αμερικανός αξιωματούχος της ενέργειας. "Μόλις επικαιροποιηθεί αυτή η ανάλυση, τότε θα επιστρέψουμε στην επανεξέταση των αιτήσεων που υποβάλλονται για πρόσθετες ποσότητες".

Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αναστείλει τις νέες εγκρίσεις ευθυγραμμίζεται με την πορεία της Γαλλίας προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, δήλωσε ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος στο POLITICO.

"Είναι σύμφωνη με την άποψή μας", δήλωσε η Sophie Mourlon, γενική διευθύντρια για την ενέργεια και το κλίμα στο γαλλικό υπουργείο Ενέργειας.

"Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα … πρέπει να το ρυθμίσουμε αυτό, πρέπει να καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα και τα σημεία συνάντησης", πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Πηγή: politico.eu

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ