Παρίσι: Έριξαν μπογιές στη Louis Vuitton – Στους δρόμους οι Γάλλοι για το ασφαλιστικό (ΒΙΝΤΕΟ)

 
ΓΑΛΛΙΑ

Ενημερώθηκε: 01/05/23 - 18:30

Η πρόσοψη του Ιδρύματος Louis Vuitton και η διάσημη πλατεία Βαντόμ στο Παρίσι καλύφθηκαν με μπογιά σήμερα το πρωί, έκαναν γνωστό οι οικολογικές οργανώσεις Extinction Rebellion και Dernière rénovation, οι οποίες ανέλαβαν την ευθύνη γι’ αυτές τις δύο χωριστές δράσεις.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από το δημοσιογράφο Κλεμάν Λανό, μια ομάδα ακτιβιστών φαίνεται να ρίχνει πορτοκαλί και ροζ μπογιά στο ίδρυμα, το οποίο ήταν σήμερα κλειστό.

Η δράση πραγματοποιήθηκε γύρω στις 9:30 (τοπική ώρα) από «μια τριανταριά» ακτιβιστές και διήρκεσε «γύρω στα δέκα λεπτά», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Η Extinction Rebellion επιδιώκει μέσω αυτής της δράσης να στοχοθετήσει τον όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH, τον οποίο κατηγορεί για φοροαποφυγή στη Γαλλία.

«Μέσα στο σημερινό κοινωνικό πλαίσιο, όπου οι Γάλλοι καταργούν ένα γεύμα την ημέρα λόγω του πληθωρισμού, η υγεία των μεγάλων ομίλων είναι προκλητική», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Οι μισθολογικές και κοινωνικές διεκδικήσεις των συνδικάτων έχουν όλη την υποστήριξή μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στη διασυνδικαλιστική πορεία της Πρωτομαγιάς που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 14:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) από την πλατεία της Δημοκρατίας.

Το Ίδρυμα Louis Vuitton, το οποίο βρίσκεται στο δάσος της Βουλώνης, είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μουσεία του Παρισιού και αυτή την περίοδο παρουσιάζει την έκθεση “Basquiat x Warhol, à quatre mains”.

Μπογιές στην πλατεία Βαντόμ

Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από εκεί, η διάσημη παρισινή πλατεία Βαντόμ έγινε επίσης στόχος από την οργάνωση Dernière rénovation.

Οι «έξι πολίτες» που συμμετείχαν στη δράση «συνελήφθησαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της κίνησης.

Γύρω στο μεσημέρι, έριξαν πορτοκαλί μπογιά στην πρόσοψη και στο προαύλιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, διευκρίνισε η οργάνωση με ανακοίνωσή της.

Στην ίδια πλατεία, που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα πολυτελή κοσμηματοπωλεία της, έγινε επίσης στόχος η πρόσοψη του ξενοδοχείου Ritz, στην οποία οι ακτιβιστές έριξαν επίσης μπογιά.

«Αυτή η δράση σηματοδοτεί την επείγουσα ανάγκη να αντισταθούμε για να ενώσουμε την κλιματική δικαιοσύνη με την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

«Προστατεύοντας τους υπερπλούσιους, κύριους υπεύθυνους για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η κυβέρνησή μας αποσταθεροποιεί τους πιο φτωχούς ανάμεσά μας», κατήγγειλε επιτιθέμενη επίσης «στην άδικη μεταρρύθμιση των συντάξεων», «ένα κλιματοκτόνο νόμο».

«Ωθώντας το εργατικό δυναμικό να εργάζεται δύο χρόνια περισσότερο, (η κυβέρνηση) υποστηρίζει μια οικονομία του παραγωγισμού και της ρύπανσης, η οποία εξαντλεί τους φυσικούς πόρους και ξεχαρβαλώνει τα οικοσυστήματα», προσθέτει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ