Σκληρό μήνυμα Λαβρόφ στην Τουρκία για τη Συρία

Σκληρό μήνυμα Λαβρόφ στην Τουρκία για τη Συρία
Ενημερώθηκε: 04/02/20 - 19:24

Οξύνεται η αντιπαράθεση της Ρωσίας με την Τουρκία, στο μέτωπο της Συρίας. Σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε αυστηρό ύφος, κάλεσε την Άγκυρα να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Σότσι για την Ιντλίμπ.

«Λαμβάνουμε πληροφορίες για την ανάπτυξη των τουρκικών στρατευμάτων στη ζώνη της Ιντλίμπ, για την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ αυτών και του συριακού στρατού. Ο στρατός μας παρακολουθεί αυτήν την κατάσταση», ανέφερε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.

Τόνισε μάλιστα με έμφαση ότι «η τουρκική πλευρά απέτυχε να εκπληρώσει μερικές από τις βασικές υποχρεώσεις που έχουν στόχο την πλήρη επίλυση του προβλήματος της Ιντλίμπ».

Μάλιστα ο Λαβρόφ μίλησε για «τρομοκράτες» τους οποίους στηρίζει η Τουρκία και η οποία «δεν μπόρεσε να διαχωρίσει την ένοπλη αντιπολίτευση, η οποία συνεργάζεται με τους Τούρκους και είναι έτοιμη για διάλογο με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας, από τους τρομοκράτες της ''Τζεμπχάτ αλ Νούσρα'' η οποία μετεξελίχθηκε σε ''Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ''».

Ακόμα ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών αναφερθηκε και σε τρομοκρατες που στέλνει η Άγκυρα στη Λιβύη μιλώντας για «τις απειλές που προέρχονται από την ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, που συνίσταται στο ότι εκατοντάδες μαχητές από εκεί και από την ''αλ Νούσρα'' και από την ''Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ'', έχουν πάει στην Λιβύη για να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες σ αυτή την χώρα».

Ανάπτυξη τουρκικού στρατού στην Ιντλίμπ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι έρχονται πληροφορίες που λένε ότι τουρκικά στρατεύματα αναπτύσσονται στην ζώνη του Ιντλίμπ και σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού Γενικού Επιτελείου τα τουρκικά στρατεύματα προωθήθηκαν σε ορισμένα σημεία εντός της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, χωρίς να προειδοποιήσουν γι αυτές τις μετακινήσεις και αυτός είναι ο λόγος που δεν υπήρξε ενημέρωση του συριακού στρατού.

«Υπήρξαν πλήγματα και η τουρκική πλευρά απειλεί ότι θα ανταπαντήσει και αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό» ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ.