Στο χρονοντούλαπο τα σχέδια του Τραμπ για τους μουσουλμάνους

Στο χρονοντούλαπο τα σχέδια του Τραμπ για τους μουσουλμάνους
Ενημερώθηκε: 30/03/17 - 11:39

Νέο πλήγμα στο κύρος του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ και τα σχέδια του να αφήσει εκτός χώρας τους μουσουλμάνους ήρθε εκ νέου από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στη Χαβάη.

Το εκτελεστικό διάταγμα του Πρόεδρου των ΗΠΑ που απαγορεύει τα ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες πολιτών από έξι χώρες με μουσουλμανικό κυρίως πληθυσμό μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας καθώς ο Ομοσπονδιακός δικαστής στη Χαβάη παρέτεινε επ 'αόριστον την εντολή που αναστέλλει την εκτέλεση του αναθεωρημένου εκτελεστικού διατάγματος. Η εντολή ισχύει για το σύνολο του αμερικανικού εδάφους.

Ο δικαστής της Χαβάης Ντέρικ Ουάτσον εξήγησε ότι μετέτρεψε την προηγούμενη προσωρινή εντολή που είχε εκδώσει πριν από 15 ημέρες σε προκαταρκτική διαταγή, μετά την αγωγή της πολιτείας της Χαβάης που αμφισβητεί την ταξιδιωτική απαγόρευση του προέδρου Τραμπ κρίνοντας ότι συνιστά αντισυνταγματική θρησκευτική διάκριση.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να ασκήσει έφεση.

Στις 6 Μαρτίου ο Τραμπ υπέγραψε τη νέα, τροποποιημένη εκδοχή του αντιμεταναστευτικού διατάγματός του, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα με το εκτελεστικό διάταγμα που είχε υπογράψει τον Ιανουάριο, το οποίο προκάλεσε χάος στα αεροδρόμια και μαζικές διαδηλώσεις προτού δικαστής στην Ουάσινγκτον σταματήσει την εφαρμογή του τον Φεβρουάριο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση είναι αναγκαία για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Δικαστές στη Χαβάη και σε άλλες περιοχές που αντιτίθενται στην απαγόρευση τονίζουν ότι το διάταγμα παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα και ότι το κίνητρο πίσω από αυτό έχει ως βάση τη θρησκεία και την προεκλογική δέσμευση του Τραμπ για "συνολική και πλήρη απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρετανία: Η Μέι με άρθρο της σε επτά ευρωπαϊκες εφημερίδες προσπαθεί να καθησυχάσει τους εταίρους της

Οικογενειακή υπόθεση για τους Τραμπ η διακυβέρνηση των ΗΠΑ

Την τακτική των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ακολουθεί το Ισραήλ