Συρία: Για τη Δαμασκό, μια τουρκική παρουσία στο συριακό έδαφος θα ήταν "παράνομη"

Συρία: Για τη Δαμασκό, μια τουρκική παρουσία στο συριακό έδαφος θα ήταν "παράνομη"
Ενημερώθηκε: 16/09/17 - 20:45

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας προειδοποίησε σήμερα ότι θα θεωρούσε «παράνομη» την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες, προκειμένου να επιτηρήσουν προσωρινά την εφαρμογή μιας συμφωνίας ασφαλείας.

Χθες Παρασκευή στην Αστάνα, η Ρωσία και το Ιράκ, σύμμαχοι της συριακής κυβέρνησης, συμφώνησαν με την Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες, να επιτηρούν από κοινού τη ζώνης της «αποκλιμάκωσης» στην επαρχία Ιντλίμπ, στα σύνορα με την Τουρκία.
Ο επικεφαλής της συριακής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, ο Μπασάρ αλ Τζααφάρι, χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις «επιτυχείς» ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών στη Δαμασκό επέκρινε σήμερα την Άγκυρα.

«Αυτές οι συμφωνίες δεν αναγνωρίζουν καμία νομιμότητα σε μια τουρκική παρουσία στη συριακή επικράτεια» τόνισε μια πηγή του υπουργείου στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana. «Πρόκειται για μια παράνομη παρουσία» συμπλήρωσε η πηγή, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι «προσωρινή».

Η ζώνη «αποκλιμάκωσης» του Ιντλίμπ είναι η τέταρτη κατά σειρά αυτού του είδους που καθορίζεται από την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στην Αστάνα, οι οποίες επικεντρώνονται σε στρατιωτικά και τεχνικά θέματα παράλληλα με την πολιτική διαδικασία της Γενεύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οι άλλες ζώνες που έχουν οριστεί βρίσκονται στην ανατολική Γούτα κοντά στη Δαμασκό, στη Χομς (κεντρικά) και στη νότια Συρία. Η Τουρκία ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις τον Αύγουστο του 2016 στη Συρία, εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των Κούρδων πολιτοφυλάκων. Η συριακή κυβέρνηση διατυπώνει συχνά τη δυσφορία της στον ΟΗΕ για την τουρκική επέμβαση θεωρώντας πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας συνιστούν παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της.

«Η συμφωνία της Αστάνας είναι μια διεθνής συμφωνία που σέβεται η Συρία όμως δεν νομιμοποιεί σε καμία περίπτωση την παρουσία ξένων δυνάμεων- τουρκικών ή όχι- στο συριακό έδαφος χωρίς να υπάρχει απευθείας συντονισμός με την κυβέρνηση» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουάντα Άμπεντ Ράμπο, αρχισυντάκτης της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Al- Watan.