Τραμπ προς Ταϊβάν: «Μην προχωρήσετε σε σχέδια ανεξαρτησίας από την Κίνα»

 
Τραμπ προς Ταϊβάν: «Μην προχωρήσετε σε σχέδια ανεξαρτησίας από την Κίνα»

Ενημερώθηκε: 15/05/26 - 23:19

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Ταϊβάν να μην προχωρήσει σε επίσημη ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την Κίνα, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο.

«Δεν επιδιώκω να υπάρξει κάποιος που θα γίνει ανεξάρτητος», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας ότι η αμερικανική πολιτική απέναντι στην Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει.

Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι δεν ανέλαβε «καμία δέσμευση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση» σχετικά με την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της και δεν αποκλείει να επαναφέρει υπό τον έλεγχό της ακόμη και με τη χρήση βίας.

Η ισορροπία ΗΠΑ – Κίνας στο ζήτημα της Ταϊβάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν διαχρονικά στενές σχέσεις με την Ταϊβάν και, βάσει αμερικανικής νομοθεσίας, υποχρεούνται να παρέχουν στο νησί μέσα αυτοάμυνας.

Παράλληλα, όμως, η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει επίσημα την πολιτική της «μίας Κίνας», διατηρώντας διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο και αποφεύγοντας να στηρίξει ανοιχτά την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Στη συνέντευξή του στο Fox News, ο Τραμπ τόνισε ότι επιθυμεί αποκλιμάκωση στην περιοχή.

«Δεν θέλω να χρειαστεί να ταξιδέψουμε 9.500 μίλια για έναν πόλεμο. Θέλω να ηρεμήσουν τα πράγματα. Θέλω και η Κίνα να ηρεμήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι συζήτησε εκτενώς το θέμα της Ταϊβάν με τον Σι Τζινπίνγκ, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει αν οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν στρατιωτικά το νησί σε περίπτωση κρίσης.

Οι προειδοποιήσεις Σι και το ζήτημα των όπλων

Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε ότι το ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί «το σημαντικότερο θέμα στις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ».

Όπως μετέδωσαν τα κινεζικά μέσα, ο Κινέζος πρόεδρος ανέφερε ότι ένας λανθασμένος χειρισμός του ζητήματος θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

Παρά την ένταση, ο Τραμπ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας ότι δεν θεωρεί πιθανό έναν πόλεμο με την Κίνα για την Ταϊβάν.

«Ο Σι δεν θέλει πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της αμερικανικής πώλησης όπλων ύψους 11 δισ. δολαρίων προς την Ταϊβάν, η οποία περιλαμβάνει προηγμένα πυραυλικά συστήματα.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα εγκρίνει τελικά τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι σκοπεύει πρώτα να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε.

«Μπορεί να το κάνω, μπορεί και όχι», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν πόλεμο και δεν θέλουν να ενθαρρύνουν κινήσεις επίσημης ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

Αυξανόμενη ένταση στην περιοχή

Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει εντείνει τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, αυξάνοντας σημαντικά την ένταση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Παράλληλα, η στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στο ζήτημα παρακολουθείται στενά από το Πεκίνο, ιδιαίτερα μετά από κινήσεις που η κινεζική πλευρά θεωρεί ότι ενθαρρύνουν τις φιλοανεξαρτησιακές δυνάμεις της Ταϊβάν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ