Η φιλοσκοπιανή δράση του Σόρος-Ποιους φορείς χρηματοδοτεί στην Ελλάδα

Η φιλοσκοπιανή δράση του Σόρος στην Ελλάδα
Ενημερώθηκε: 27/10/18 - 03:21

Ο Τζορτζ Σόρος, αυτός ο αμφιλεγόμενος Ούγγρος μεγιστάνας, έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης στην Ελλάδα με αφορμή το θέμα της αλλαγής του ονόματος της FYROM και τις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο

Είναι αλήθεια, πάντως, ότι ο 88χρονος δισεκατομμυριούχος, εδώ και χρόνια, έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των Σκοπίων στην διαμάχη τους με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος του κρατιδίου. Ταυτόχρονα, όμως χρηματοδοτεί διάφορους φορείς στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος, Open Society Foundations, που βρίσκεται πίσω από το μεταναστευτικό κύμα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, για το 2016 έδωσε χορηγίες στους παρακάτω φορείς στην Ελλάδα:

-Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έλαβε 224,581 δολάρια για ένα διάστημα 8 μηνών προκειμένου να κάνει ενέργειες για την φιλοξενία και την στήριξη προσφύγων.

-Το «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» έλαβε 300.000 δολάρια προκειμένου για ένα διάστημα 20 μηνών να παρακολουθεί την διαδικασία ασύλου και την κατάσταση της υποδοχής στα σημεία εισόδου-εξόδου των μεταναστών.

-Το «Ελληνικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» εισέπραξε 394.514 δολάρια προκειμένου να παρέχει νομικές και άλλες ουσιαστικές πληροφορίες στους πρόσφυγες για μία περίοδο 20 μηνών.

-Το «Ελληνικό Φόρουμ για τους Πρόσφυγες» έλαβε 100.000 δολάρια προκειμένου μέσα σε 13 μήνες να αναπτύξει συστήματα όπου οι πρόσφυγες θα αλληλοβοηθούνται.

-Ο «Σύνδεσμος της Ουκρανικής Διασποράς στην Ελλάδα – Ουκρανική Ελληνική Σκέψη» έλαβε 24.927 δολάρια για την επικοινωνιακή στρατηγική του.

-Η ελληνική κοινότητα LBGTQ Αthens εισέπραξε χορηγία 54,996 δολαρίων για έναν χρόνο και το Κέντρο Δημοκρατίας και Επανασυμφιλίωσης για την Νοτιοανατολική Ευρώπη έλαβε 26.000 δολάρια για 11 μήνες.

-Το 2016 το «Ινστιτούτο Χρηματοπιστωτικής Σκέψης και Οικονομικής Έρευνας και Πολιτικής» στα Σκόπια έλαβε 99.641 δολάρια για τρία χρόνια.

-Η «Επιτροπή του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινη Δικαιώματα στην Δημοκρατίας της Μακεδονίας» πήρε 67.885 δολάρια για την βελτίωση της διαφύλαξης των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλων στην πΓΔΜ.

Ν. Κακλαμάνης: Φιλοσκοπιανός ο Σόρος

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας στον Xfm 9,43 είπε ότι ο Σόρος «δεν το έχει κρύψει ποτέ ούτε την φιλοσκοπιανή του διάθεση, ούτε ότι θέλει να ελέγξει μέσω του άφθονου χρήματος που ρέει από την τσέπη του -το οποίο δεν ξέρουμε και πώς το απέκτησε - και να προσπαθεί με διαφόρους τρόπους να επηρεάσει».

«Όλη η προπαγάνδα των Σκοπιανών στο εξωτερικό χρηματοδοτείται από Σόρος. Δηλαδή, τι πιστεύετε, ότι ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος τον κ. Σόρος για τους φτωχούς του δήμου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης;» διερωτήθηκε ειρωνικά.

Ερωτηθείς για το πώς συνεργάζεται το ίδρυμα Σόρος με τον δήμο Αθηναίων απάντησε: «Αυτό που υποτίθεται είναι τα συσσίτια».

Garret/Galland Research: Ο Soros είναι ύπουλος, σχεδιάζει την καταστροφή των εθνικών συνόρων

O George Soros βρίσκεται και πάλι στις επάλξεις στοιχηματίζοντας στις αγορές αναφέρει σε ειδική ανάλυση της η Garret/Galland Research. Ο 85χρονος Soros βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων πριν και μετά το Brexit λέγοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια κρίση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. 

Ο Soros έχει και πάλι ενεργοποιηθεί στις αγορές.  Πήρε short θέση στην Deutsche Bank ενώ στοιχημάτισε  εις βάρος του S&P μέσω ενός δικαιώματος πώλησης 2,1 εκατομμυρίων μετοχών στο SPDR S&P 500 ETF.

Επίσης πρόσφατα πήρε μια θέση 264 εκατ δολαρίων στην Barrick Gold, εταιρία χρυσού η μετοχή της οποίας έχει ενισχυθεί πάνω από 14% μετά το Brexit. 

Επίσης ο Soros έχει πουλήσει τις θέσεις του σε πολλές από τις παραδοσιακές επενδύσεις του.

Ο Soros «συνταξιοδοτήθηκε» πρώτη φορά το 2000, η μόνη άλλη φορά που ο Soros δημοσίως ξαναμπήκε στις αγορές ήταν το 2007, όταν τοποθετήθηκε με short στοιχήματα στην στεγαστική πίστη στις ΗΠΑ σημειώνοντας κέρδος 1 δισεκ. από τις συναλλαγές του.

Από τη δεκαετία του 1980, ο Soros ενεργά επιδιώκει την παγκοσμιοποίηση την οποία και προωθεί μέσω του ιδρύματος Open Society Foundations. 

Τι είναι αυτή η ατζέντα παγκοσμιοποίησης και από πού προέρχεται;

Τον σπόρο της παγκοσμιοποίησης έσπειρε ο πατέρας του Tivadar, ένας εβραίος δικηγόρος ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Εσπεράντο.  Η Εσπεράντο είναι μια γλώσσα που δημιουργήθηκε το 1887 από τον Ζάμενχοφ, ένα πολωνό γιατρό με σκοπό να «υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα». Ο Tivadar Soros δίδαξε στον George Soros την γλώσσα Εσπεράντο.

Το 1936, όταν ο Χίτλερ είχε φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο, ο Tivadar άλλαξε το όνομα της οικογένειας του από Schwartz σε Soros, που στην γλώσσα Εσπεράντο (Esperanto) σημαίνει «θα πετάξει στα ύψη».

Ο George Soros, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας επωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την απόφαση του πατέρα του. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, το 1944, ο 14χρονος George Soros εργάστηκε με τους Nazi. 

Λέγεται ότι μέχρι το τέλος του πολέμου το 1945, εργάστηκε με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, βοηθώντας τον να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία από τους τοπικούς εβραϊκούς πληθυσμούς. Σε μια συνέντευξη του το 1998 ο Soros περιέγραψε την περίοδο της γερμανικής κατοχής ως «την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου»

Όταν τελείωσε ο πόλεμος, ο Soros μετακόμισε στο Λονδίνο και το 1947 γράφτηκε στο London School of Economics, όπου σπούδασε υπό τον Karl Popper, ένα Αυστριακό-Βρετανό φιλόσοφο ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της «ανοιχτής κοινωνίας».

O Soros στη συνέχεια εργάστηκε σε διάφορες εμπορικές τράπεζες στο Λονδίνο πριν από τη μετάβαση του στη Νέα Υόρκη το 1963. Το 1970, ίδρυσε το Ταμείο Διαχείρισης Soros και το 1973 δημιούργησε το fund Quantum σε συνεργασία με επενδυτής Jim Rogers. To fund επιτύγχανε ετήσιες αποδόσεις άνω του 30%, αυξάνοντας την φήμη του Soros. 

Στη δεκαετία του 1990, ο Soros ξεκίνησε μια σειρά από μεγάλα στοιχήματα εναντίον εθνικών νομισμάτων.  To πρώτο στοίχημα ήταν το 1992, όταν πούλησε την στερλίνα και σημείωσε ένα κέρδος 1 δισ μέσα σε μια μέρα. Η επόμενη μεγάλη κερδοσκοπική κίνηση στα νομίσματα σημειώθηκε το 1997. 

Αυτή τη φορά ο Soros ξεχώρισε το baht της Ταϊλάνδης και με επιθετικό short-selling, κατέστρεψε την τεχνητή πρόσδεση του Baht με το δολάριο ΗΠΑ οδηγώντας στην ασιατική οικονομική κρίση.

Στα 23 δισ. δολάρια υπολογίζεται η περιουσία του Σόρος

Σήμερα, η καθαρή κεφαλαιακή θέση του Soros ανέρχεται σε 23 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Soros από το 2000 έχει αρχίσει να αποσύρεται από το Quantum  και έχει εστιάσει στις φιλανθρωπικές προσπάθειες μέσω του  Open Society Foundations που  ίδρυσε το 1993.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και του 1990, ο Soros χρησιμοποίησε τον σημαντικό πλούτο του για να χρηματοδοτήσει και επαναστατικά κινήματα σε διάφορα ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχοσλοβακίας, της Κροατίας και της Γιουγκοσλαβίας.  Διοχέτευε χρήματα σε πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, εκδοτικούς οίκους και μέσα ενημέρωσης σε αυτά τα έθνη.

Αν αναρωτιέστε γιατί ο Soros ενεπλάκη στις υποθέσεις αυτών των χωρών, μέρος της απάντησης μπορεί να σχετίζεται με το ότι κατά τη διάρκεια και μετά το χάος που προκλήθηκε στις χώρες αυτές, επένδυσε σε μεγάλο βαθμό σε περιουσιακά στοιχεία των χωρών αυτών. 

Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τον οικονομολόγο του Columbia University Jeffrey Sachs συμβούλευε τις κυβερνήσεις ώστε να προωθήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις σε πολλά δημόσια περιουσιακά στοιχεία, επιτρέποντας έτσι στον Soros να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που είχε αποκτήσει κατά τη διάρκεια της αναταραχής στη νεοσυσταθείσες ανοικτές αγορές των χωρών αυτών. 

Η ουκρανική σύγκρουση

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με τη μεγάλη επιρροή του Soros στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Σε μια συνέντευξή του τον Οκτώβριο του 1995 τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να στραφούν στην Ανατολική Ευρώπη. Στην σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2014 ο Soros παρενέβη.

Σε μια συνέντευξη του τον Μάιο του 2014 στο CNN, ο Soros δήλωσε ότι ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός ιδρύματος στην Ουκρανία που τελικά οδήγησε στην ανατροπή των εκλεγμένων ηγετών της χώρας.

O Soros λοιπόν, έχει δημιουργήσει ένα ίδρυμα στην Ουκρανία που στόχο είχε να γίνει ανεξάρτητο κράτος. Και το ίδρυμα λειτουργεί έκτοτε διαδραμάτισε ρόλο στις εξελίξεις. Για άλλη μια φορά ο Soros ήταν στο χάος της Ουκρανίας για να επωφεληθεί και όλως τυχαίως είχε εμπλοκή στο κρατικό μονοπώλιο ενέργειας Naftogaz.

Ο Soros ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού των ΗΠΑ και η εταιρεία συμβούλων McKinsey, συμβουλεύουν την κυβέρνηση μαριονέτα της Ουκρανίας για την ιδιωτικοποίηση Naftogaz. Αν και δεν έχει αποκαλυφθεί το ακριβές ποσοστό του Soros στην Naftogaz, το 2014 είχε αναφέρει ότι θα επενδύσει έως και 1 δισ. σε ουκρανικές επιχειρήσεις, αλλά καμία άλλη ουκρανική επιχείρηση δεν έχει αναφερθεί. 

Τελευταία επιτυχία του: Η ευρωπαϊκή... προσφυγική κρίση...

Η ατζέντα του Soros είναι ουσιαστικά η καταστροφή των εθνικών συνόρων.  Αυτό πρόσφατα αποδείχθηκε  πολύ καθαρά με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης. Η προσφυγική κρίση συνδέεται με τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται σήμερα στη Συρία. 

Αλλά αναρωτηθήκατε ποτέ πώς όλοι αυτοί οι πρόσφυγες ξαφνικά ήξεραν πως η Ευρώπη θα ανοίξει τις πύλες της για να τους υποδεχθεί;  Η προσφυγική κρίση δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο.  Είναι τυχαίο ότι όλα τα ιδρύματα του Soros επιδιώκουν την εγκατάσταση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη;

Το 2015, το Sky News αποκάλυψε διακινούμενα φυλλάδια στο ελληνικό νησί της Λέσβου.  Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι τα φυλλάδια, τα οποία ήταν γραμμένα στα αραβικά, είχαν δοθεί στους πρόσφυγες πριν από τη διέλευση τους στην Μεσόγειο από μια ομάδα που ονομάζεται «Καλώς ήρθατε στην ΕΕ» Όλως τυχαίως αυτή η ομάδα «Καλώς ήρθατε στην ΕΕ» χρηματοδοτείται από το Open Society του Soros. 

O Soros θεωρείται και ο αρχιτέκτονας του «Σχεδίου Merkel». Το σχέδιο Merkel δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας της οποίας ο πρόεδρος Gerald Knaus είναι ανώτερος συνεργάτης σε ορισμένα Ιδρύματα της Ανοικτής Κοινωνίας. Το σχέδιο προτείνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να χορηγήσει άσυλο σε 500.000 πρόσφυγες από τη Συρία. 

Επίσης, η Γερμανία, μαζί με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, θα πρέπει να συμφωνήσουν για να βοηθήσει την Τουρκία, μια χώρα που είναι 98% μουσουλμάνοι, να έχουν ελεύθερη διακίνηση χωρίς βίζα εντός της ΕΕ. 

Η εμπλοκή του Σόρος στην Ελλάδα

Τον Μάρτιο του 2017 η ΜΚΟ Solidarity Now, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας και χρηματοδοτείται από το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος Open Society Foundations, κάνει μια απρόσμενη επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να παραδώσει μία αναφορά μέσα από την οποία, θεωρητικά, διαπιστώνεται κακοδιαχείριση των κονδυλίων που δίνονται στη χώρα μας για το Προσφυγικό. Την αποκάλυψη για τη συγκεκριμένη αναφορά έχει κάνει ως τώρα αλλεπάλληλες φορές σε ελληνικά μέσα η ίδια η γενική διευθύντρια του Solidarity Now Αντιγόνη Λυμπεράκη.

Για την ιστορία και μόνο, η κυρία Αντιγόνη Λυμπεράκη έγινε γνωστή στο πανελλήνιο το καλοκαίρι του 2015, όταν δήλωνε στους φτωχοποιημένους από τα Μνημόνια Έλληνες ότι φταίνε οι ίδιοι οι φτωχοί... για τη φτώχεια τους. Φυσικά, παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε γι' αυτή τη δήλωση η κυρία Λυμπεράκη, έμεινε αμετακίνητη στις απόψεις της. Έτσι, μόλις τον περασμένο Μάρτιο την ακούσαμε και πάλι να λέει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι το πολιτικό σύστημα επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, δηλαδή, μοιράζει στον κόσμο «σοκολάτες, κάπνισμα, ουίσκι και λοιπά».

Λίγες μέρες ύστερα από αυτή την τελευταία τηλεοπτική της συνέντευξη, στην οποία αναπαρήγαγε το «μαζί τα φάγαμε» του Θεόδωρου Πάγκαλου και η οποία προφανώς θεωρήθηκε επιτυχημένη από κάποια κέντρα, η κυρία Λυμπεράκη αναλαμβάνει τον ρόλο που της ανατέθηκε από τον κ. Σόρος: να παρασταθεί στους πρόσφυγες, επειδή καταλαβαίνει τα προβλήματά τους.

Αυτοκρατορική επίσκεψη

Ας ξαναγυρίσουμε, όμως, στην αναφορά, που φτάνει τελικά στο Ευρωκοινοβούλιο από τη MKO Solidarity Now και η οποία σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυρίας Λυμπεράκη στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι ήταν τόσο πλήρης, ώστε η Ε.Ε. δεν ζήτησε καν περαιτέρω διευκρινίσεις, ως είθισται. Ήταν πράγματι τόσο τέλεια ή είχε μεσολαβήσει κάτι;
Εκείνο που δεν μας αποκάλυψε η κυρία Λυμπεράκη είναι ότι δύο μήνες μετά την αποστολή της αναφοράς στο Ευρωκοινοβούλιο, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα κάνει μια αυτοκρατορική επίσκεψη το αφεντικό της, ο ίδιος ο κ. Σόρος.

Αρχικά ανακοινώνεται ότι ο μεγαλοεπενδυτής θα έβλεπε στις 31 Μαΐου 2017 τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο για θέματα που σχετίζονται με το Μεταναστευτικό. Εκείνη την περίοδο κανείς δεν ασχολήθηκε με το θέμα, εκτός από τον Ούγγρο ευρωβουλευτή Ταμάς Ντόιτς, ο οποίος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και μία μέρα ακριβώς μετά, δηλαδή την 1η Ιουνίου, ζητά να μάθει γιατί έγινε αυτή η συνάντηση και τι συζητήθηκε. 

Η απάντηση που θα πάρει είναι ότι τελικά η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ, εξαιτίας «αλλαγών στο πρόγραμμα». Ο κ. Σόρος, όμως, έκανε συναντήσεις ακόμη υψηλότερου επιπέδου, με τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον αντιπρόεδρο Τίμερμανς και τους επιτρόπους Μοσκοβισί, Μοέντας και Στυλιανίδη, στις 27 Απριλίου, στις 31 Μαΐου και την 1η Ιουνίου, αντίστοιχα. Η αλληλουχία των γεγονότων είναι ομολογουμένως περίεργη.

Είναι η χώρα μας «δούρειος ίππος» για τους σκοπούς του;

Την περίοδο που ο Τζορτζ Σόρος επισκέπτεται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και συγκεκριμένα στις 24 Μαΐου, ο αναλυτής Βίκτορ Γκετάν, ο οποίος συνεργάζεται και με το έγκριτο περιοδικό διεθνών σχέσεων «Foreign Affairs», δημοσιεύει στο αμερικανικό συντηρητικό περιοδικό «The American Spectator» ανάλυση με τίτλο «Ελλάδα: Ο δούρειος ίππος του Σόρος για την Ευρώπη».

Ο Βίκτορ Γκετάν αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σε σχέση με την Ελλάδα, ο Σόρος σταθερά τα πρώτα χρόνια της κρίσης ανέμενε την καταστροφή της. Σε έναν λόγο του στη Βιένη το 2011 δήλωσε: “Είμαστε στο κατώφλι της οικονομικής κατάρρευσης, η οποία θα ξεκινήσει, ας πούμε, από την Ελλάδα”. Περιέγραφε, δηλαδή, έναν κατακλυσμό που θα μπορούσε να παράγει εύκολα χρήματα για μεγάλους κερδοσκόπους, όπως ο ίδιος».

Η συνέχεια όμως, στο άρθρο του Βίκτορ Γκετάν γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, όταν αρχίζει να περιγράφει ότι κάποια στιγμή τα πράγματα άλλαξαν: «Ο Σόρος είδε μια καλή προοπτική από μια άλλη αναστάτωση που επικρατούσε στην Ελλάδα και η οποία άρχισε να τον ενδιαφέρει περισσότερο από το να προσθέσει χρήματα στο βουνό των χρημάτων που ήδη είχε: να ανατινάξει τα σύνορα.

Έτσι από το 2012 άρχισε να εστιάζει στη μετανάστευση στην Ελλάδα, την οποία αποκαλούσε μεταναστευτική κρίση, πριν καν γίνει κρίση. [...] Η τάση του Σόρος να προωθήσει το χάος στην Ελλάδα και στη συνέχεια να το κεφαλαιοποιήσει έχει τεράστιες γεωπολιτικές επιπτώσεις».
Ποιος είναι τελικά ο στόχος του Σόρος για τη Μόρια; Να βάλει πόδι στους καταυλισμούς προσφύγων εκεί; Πιθανόν. Κι όχι απαραίτητα για τα χρήματα από την Ε.Ε. Είναι δραματικά λίγα σε σχέση με αυτά που διαθέτει. Σίγουρα, όμως, επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο εκεί μέσω των ΜΚΟ που ελέγχει.

Αποκάλυψη

Πριν από μερικές μέρες η «δημοκρατία» αποκάλυψε ότι πίσω από τη ΜΚΟ ERCI, 30 μέλη της οποίας ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους σε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο που δρούσε τουλάχιστον από τα τέλη του 2015 στη Μυτιλήνη, με στόχο τη διευκόλυνση παράνομης εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα, βρίσκεται ο γνωστός «φιλάνθρωπος» Φρανκ Γκιούστρα, ο οποίος είναι και στενός συνεργάτης του Τζορτζ Σόρος. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν έχουν έρθει στο φως κι άλλα δημοσιεύματα, ακόμη και από την Ιταλία, τα οποία υποστηρίζουν ότι MKO που χρηματοδοτούνται από το ίδρυμα του Σόρος εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομου trafficking μεταναστών στην Ευρώπη. 

Ισως, λοιπόν, ο Βίκτορ Γκετάν να έχει δίκιο. Να είναι ακόμη μια προσπάθεια του κερδοσκόπου Σόρος να «ανατινάξει» τα σύνορα της Ευρώπης, με σκοπό τα προσωπικά του συμφέροντα και με τη βοήθεια συγκεκριμένων κέντρων στο εσωτερικό; Το έχει κάνει στο παρελθόν και θα το κάνει σίγουρα και στο μέλλον.

Πριν από μερικές ημέρες η Νατάσα Μπερντό, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωνε στον τηλεοπτικό σταθμό Star TV ότι το θέμα της υποτιθέμενης κακοδιαχείρισης κονδυλίων δόθηκε στον OLAF από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διευκρίνιζε ωστόσο ότι η Επιτροπή έχει κάνει δύο ελέγχους στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά δεν είχε ανακαλύψει καμιά κακοδιαχείριση.

Η «δημοκρατία» επικοινώνησε με την κυρία Μπερντό, η οποία δήλωσε ότι το θέμα δεν δόθηκε από την Κομισιόν στην OLAF και ότι επρόκειτο για μια δική της κακή διατύπωση, την οποία διόρθωσε στη συνέχεια.

«Διενεργούμε ετήσιες εκκαθαρίσεις για όλες τις μακροχρόνιες χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη και κάνουμε τακτικούς ελέγχους για τα προγράμματα έκτακτης χρηματοδότησης. Η Επιτροπή δεν έχει βρει κανένα στοιχείο μέχρι σήμερα ότι υπήρξε κακοδιαχείριση κονδυλίων από τις ελληνικές Αρχές. Σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα που δημιουργήθηκε, για τα έκτακτα προγράμματα που χορηγήθηκαν στο υπουργείο Αμυνας, η Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει εποπτικό έλεγχο (όχι λογιστικό) στο τέλος του 2016 και τον Ιούνιο του 2017. Προσδιορίσαμε ότι το φαγητό προσφερόταν σύμφωνα με τις συμφωνίες των επιχορηγήσεων, γεγονός το οποίο μας επέτρεψε να καταβάλουμε τα κεφάλαια για το 2018. Οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν δεν έγιναν από εμάς» μας είπε η κυρία Μπερντό. 

Άλλες επίσημες πηγές που προσεγγίσαμε στις Βρυξέλλες, και οι οποίες ασχολούνται με την υπόθεση, μας δήλωσαν κατηγορηματικά ότι η ΜΚΟ του Σόρος δεν έχει καμιά ανάμειξη. Διαπιστώσαμε όμως ότι βρέθηκαν σε πραγματική αμηχανία, όταν εμείς για πρώτη φορά τούς ενημερώσαμε ότι η κυρία Λυμπεράκη πανηγυρίζει σε ραδιόφωνα και εφημερίδες ότι το θέμα άνοιξε έπειτα από αναφορά της MKO Solidarity Now. Ή τουλάχιστον δεν φάνηκαν να χαίρονται με την είδηση.

Ευκαιρία για ανακατωσούρα

Η κατάσταση στη Μόρια είναι πράγματι απαράδεκτη κι επικίνδυνη, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους κατοίκους του νησιού, και πρέπει σύντομα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Το παραδέχτηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. Το θέμα όμως δεν είναι απλά η κατάσταση στη Μόρια, αλλά εάν υπάρχουν αποδείξεις κακοδιαχείρισης των κονδυλίων.

Αλλά ας δούμε, επιτέλους, και πόσοι είναι τελικά αυτοί οι πόροι, για τους οποίους γίνεται όλος ο ντόρος. Σύμφωνα με το επίσημο report της Ε.Ε., του Απριλίου του 2018, η Κομισιόν μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης (AMIF) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) έχει εγκρίνει 393.000.000 ευρώ σε προγράμματα έκτακτης ανάγκης, από το 2015.

Από αυτά βεβαίως μόλις τα 194.000.000 ευρώ έχουν εγκριθεί για να δοθούν στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ τα 197.000.000 ευρώ έχουν εγκριθεί για να δοθούν σε διεθνείς οργανισμούς, κι ακόμη λιγότερα έχουν εκταμιευθεί. Εκτός από τα έκτακτα, υπάρχουν και τα σταθερά προγράμματα, για τα οποία έχουν εγκριθεί 561.000.000 ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Προσοχή, όμως, από αυτά μόλις τα 153.000.000 έχουν εκταμιευτεί.

Βεβαίως υπάρχουν και τα χρήματα που διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG ECHO), η οποία όμως χρηματοδοτεί απευθείας μόνο διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ. Αυτά τα χρήματα από το 2015 έχουν φτάσει τα 605.300.000 ευρώ.

Από πού, λοιπόν, έχει προέλθει η ρητορική για 1,6 ή 1,2 ή 1,1 δισ. ευρώ βοήθειας προς το ελληνικό κράτος (κάθε μέρα το ποσό κατεβαίνει όλο και λίγο μετά την αρχική έκρηξη υπερβολής) με βάση την οποία στήθηκε το καυτό θέμα των ημερών; Τις ΜΚΟ, που λαμβάνουν εκατομμύρια ευρώ, ποιος τις ελέγχει; Μήπως η Ε.Ε. θα έπρεπε να φωτίσει προς αυτή την πλευρά τις έρευνές της;

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία», bankingnews.gr