Εκτακτη ενίσχυση δυνάμεων ΕΛ.ΑΣ. στον Εβρο για να μην αιφνιδιαστούμε ενόψει ενός «θερμού» καλοκαιριού

Εκτακτη ενίσχυση δυνάμεων ΕΛ.ΑΣ. στον Εβρο για να μην αιφνιδιαστούμε ενόψει ενός «θερμού» καλοκαιριού
Ενημερώθηκε: 27/05/20 - 08:10

Έβρος: Μετά τις απειλές Τσαβούσογλου ότι θα σταλούν νέα κύματα προσφύγων, η Ελλάδα ενισχύει τις δυνάμεις της στον Έβρο με 14 δοιμοιρίες ΜΑΤ και 100 αστυνομικούς. Πρόκειται για κινητοποίηση που πλησιάζει στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου, όταν βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η κρίση με την Τουρκία. Οι διμοιρίες –συνολικά 280 αστυνομικοί– θα ενισχύσουν τις υφιστάμενες δυνάμεις της αστυνομίας και του Στρατού στις Καστανιές και νοτιότερα, στις Φέρες. Πρόκειται για τις δύο περιοχές, κατά μήκος της μεθορίου, που στη διάρκεια των πρόσφατων γεγονότων αντιμετώπισαν τη μεγαλύτερη πίεση.

Μάλιστα, η έκτακτη ενίσχυση δεν περιορίζεται στη μετακίνηση των διμοιριών. Με διαταγή του, το αρχηγείο της αστυνομίας ζητεί τη μετακίνηση στον Εβρο επιπλέον 125 αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες όλης της χώρας. Θα ενισχύσουν τα τοπικά Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης συμμετέχοντας σε περιπολίες κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου. Οπως αναφέρεται στη σχετική διαταγή, η ενίσχυση των Αστυνομικών Διευθύνσεων Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης γίνεται «στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποτροπής νέας ενδεχόμενης μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών στη χώρα». Η απόσπαση των 125 αστυνομικών αναμένεται να έχει διάρκεια ένα μήνα.

Υπενθυμίζουε ότι προ δεκαπενθημέρου πάντως, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε καταθέσει επίσημο αίτημα στον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex ζητώντας να παραμείνουν μέχρι τον Ιούλιο οι 100 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες που ήρθαν στη χώρα στο πλαίσιο της επιχείρησης ταχείας επέμβασης (Rapid Boarder Intervention Team), που ξεκίνησε τον Μάρτιο. Στο αίτημά τους –έγινε επισήμως αποδεκτό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας– τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού επικαλούνταν εκτιμήσεις για αύξηση των μεταναστευτικών ροών αμέσως μετά το τέλος του Ραμαζανίου και την άρση του lockdown στην Τουρκία. Το ίδιο επανέλαβε εξάλλου σε συνέντευξή του την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου. «Λόγω της πανδημίας, η κίνηση των μεταναστών έχει επιβραδυνθεί. Αλλά θα θέλουν να φύγουν από την Τουρκία μετά το τέλος της πανδημίας και δεν το λέω αυτό ως απειλή», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε τηλεοπτικό κανάλι της γείτονος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. στον Εβρο έχουν ζητήσει να ενισχυθούν με εξοπλισμό, όπως κράνη και ασπίδες, ούτως ώστε να δημιουργήσουν εφεδρικές διμοιρίες με αστυνομικούς που υπηρετούν μόνιμα στην περιοχή. «Στόχος μας είναι η επιχειρησιακή αυτάρκεια και αυτονομία».

Κατασκευή φράχτη

Εν αναμονή της τεχνικής μελέτης για την κατασκευή του νέου –μήκους 26 χιλιομέτρων– φράχτη στον Εβρο βρίσκονται τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και στη συνέχεια θα κινηθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αναδόχου για την κατασκευή του έργου.

Παναγιωτόπουλος: Προετοιμαζόμαστε για θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία

Ο συναγερμός στον Έβρο δεν έληξε με την εκτόνωση της κρίσης τον περασμένο Μάρτιο, τόνισε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, την Τρίτη.

Όπως είπε ο υπουργός, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ενταθεί η πίεση στα σύνορά μας το επόμενο διάστημα, λόγω δηλώσεων που έχουν γίνει από την άλλη πλευρά.

«Παίρνουμε τα μέτρα μας για να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού.» Σκοπός να ενισχυθούν περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Έβρο, επεσήμανε.

Σχετικά με το ζήτημα του φράκτη στον Έβρο και τα ψευδή δημοσιεύματα ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «το θέμα στον Έβρο το έκλεισε χτες (25/5) ο πρωθυπουργός».

«Η Ελλάδα προστατεύει και ασφαλίζει τα σύνορά της. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Ο φράκτης θα κατασκευαστεί.», τόνισε με έμφαση.

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο υπουργός είπε πως «στη θάλασσα έχουμε εντείνει την αποτρεπτική μας παρουσία. Είναι δύσκολο πεδίο η θάλασσα.»

Όσον αφορά τις υπερπτήσεις ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Δε φοβόμαστε. Ούτε εγώ, ούτε οι ένοπλες δυνάμεις. Προετοιμαζόμαστε και έχουμε καθημερινή συνεργασία με το ΥΠΕΞ για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε.»

Για το θέμα με τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης ο υπουργός επεσήμανε: «Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να αποτρέψουμε αυτές τις συμπεριφορές και προσβολές των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.»