Για τρία νησιά εξετάζεται η ελεύθερη μετάβαση από τις 18 Μαΐου

Για τρία νησιά εξετάζεται η ελεύθερη μετάβαση από τις 18 Μαΐου
Ενημερώθηκε: 12/05/20 - 00:27

Αρση μέτρων: Το σενάριο της πρόωρης απελευθέρωση των μετακινήσεων των πολιτών, από τις 18 Μαΐου, για κάποια από τα μεγάλα νησιά εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ τα παραπάνω σενάρια αφορούν την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από τις 18 Μαΐου για τρία συγκεκριμένα μεγάλα νησιά: την Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Ρόδο.

Για το θέμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει σχετική εισήγηση από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων και αναμένεται να λάβει τις σχετικές απαντήσεις των ειδικών (το πολύ) μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 

Η επιλογή των νησιών αυτών γίνεται, όπως αναφέρθηκε, με γνώμονα το ότι διαθέτουν ισχυρές υγειονομικές δομές και θα αρθεί ο περιορισμός στις αεροπορικές μετακινήσεις. 

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, στις εξαιρέσεις, θα περιλαμβάνεται και η μετακίνηση σε ορισμένες περιοχές της ηπειρωτικές χώρας, με βαρύ επιδημιολογικό ή ιικό φορτίο. Περιοχές δηλαδή που έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων επί του συνολικού πληθυσμού ενδέχεται να προστατευτούν μια ή δύο εβδομάδες ακόμη. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Πάντως ο γενικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η γενική απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων να γίνει, όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον, από την 1η Ιουνίου ή ενδεχομένως και από τις 25 Μαΐου, και με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα.