Κλοπή στρατιωτικού υλικού από τη Λέρο: Εκτελέστηκε από άτομα τα οποία έχουν γνώσεις ανορθόδοξου πολέμου

Κλοπή στρατιωτικού υλικού από τη Λέρο: Εκτελέστηκε από άτομα τα οποία έχουν γνώσεις ανορθόδοξου πολέμου
Ενημερώθηκε: 11/09/19 - 13:14

Ως πολύ σοβαρή  χαρακτηρίζεται από στρατιωτικές, αστυνομικές και άλλες πηγές η υπόθεση της κλοπής βαρέος οπλισμού από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου. Η υπόθεση αξιολογείται ως ιδιαιτέρως σημαντική από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, λόγω και του νευραλγικού χαρακτήρα των εγκαταστάσεων της Λέρου, μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) βρίσκονται σε υψηλό βαθμό επιφυλακής λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται η «Καθημερινή» στην υπόθεση συνδράμουν και υπηρεσίες ξένων χωρών.

Παναγιωτόπουλος για την απώλεια στρατιωτικού υλικού στη Λέρο: Όχι σε ανεύθυνα συμπεράσματα

 

Το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία κατέφθασε χθες το μεσημέρι στο νησί, εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο. Γίνεται σκανάρισμα με χειρουργική ακρίβεια και του παραμικρού στοιχείου από τον τόπο της αρπαγής από το κλιμάκιο των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ που μετέβη με πλήρη εξοπλισμό στο ακριτικό νησί. Παράλληλα, θα ξεψαχνίσουν τα βίντεο από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που διαθέτει η αποθήκη το οποίο όμως διαγράφει το υλικό μετά την πάροδο τριών μηνών.

Ηδη έχει αποκλειστεί το ανώδυνο ενδεχόμενο να έχει γίνει κάποιο λογιστικό λάθος στην καταμέτρηση του αποθηκευμένου οπλισμού. Εκείνο που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους εμπλεκόμενους στις έρευνες είναι το είδος του υλικού που έχει αφαιρεθεί. Πρόκειται για τουλάχιστον δύο αντιαρματικά όπλα, χειροβομβίδες, νάρκες, οπλοβομβίδες και φιτίλια, εν ολίγοις εκρηκτικό υλικό το οποίο χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από τις Ειδικές Δυνάμεις του Π.Ν. Τα ατομικά τυφέκια που βρίσκονταν στην ίδια αποθήκη παραμένουν στη θέση τους.

Με βάση την κατάσταση των εξελισσόμενων ερευνών, εξετάζονται τρία βασικά σενάρια. Πρώτον, η πιθανότητα συνεργασίας των δραστών με πρόσωπο από το εσωτερικό της μονάδας. Αυτό το σενάριο θεωρείται πολύ ισχυρό δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη μονάδα έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα και στο παρελθόν. Μόλις προ δύο ετών, στη Λέρο είχε καταγραφεί περιστατικό λαθρεμπορίας 280.000 τόνων πετρελαίου, το οποίο προοριζόταν για τις ανάγκες των πλοίων του Π.Ν.

Γι' αυτό και γίνεται σάρωση κινητών τηλεφώνων και ειδικότερα ατόμων που είχαν πρόσβαση στην αποθήκη με τον οπλισμό. Η Αντιτρομοκρατική διαθέτει ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούν σε βάθος χρόνου να συνδυάσουν τηλεφωνικές κλήσεις και επικοινωνίες και σε συνάρτηση με άλλα στοιχεία να δείξουν κατευθύνσεις που οδηγούν σε συγκεκριμένους δράστες.

Το δεύτερο και πιο απομακρυσμένο προς το παρόν σενάριο είναι η επιχείρηση να έγινε από πρόσωπα που συνδέονται με κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

Και, τρίτον, η συγκεκριμένη δράση να αποτελεί εκτέλεση σχεδίου από δρώντες που εδρεύουν σε κάποια άλλη χώρα. Προφανώς, το τελευταίο σενάριο είναι και το πλέον σοβαρό, γι’ αυτό και οι έρευνες συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η κλοπή του οπλισμού από τη ναυτική βάση της Λέρου εκτελέστηκε από άτομα τα οποία έχουν γνώσεις ανορθόδοξου πολέμου, εν ολίγοις έχουν εμπειρία από τον τρόπο λειτουργίας και σχεδιασμού επιχειρήσεων των Ειδικών Δυνάμεων.