Μαλακό χταπόδι στη σχάρα και η απόλαυση χτυπάει κόκκινο (Συνταγή Δημήτρη Σκαρμούτσου)

 
Μαλακό χταπόδι στη σχάρα και η απόλαυση χτυπάει κόκκινο (Συνταγή Δημήτρη Σκαρμούτσου)

Ενημερώθηκε: 09/03/19 - 10:02

Χταπόδι στη σχάρα δια χειρός Δημήτρη Σκαρμούτσου και η απόλαυση χτυπάει κόκκινο. Το χταπόδι στα κάρβουνα είναι ένας τέλειος μεζές που μπορείτε εύκολα να τον φτιάξτε και να τον απολαύσετε με παρεά. Μόνο προσέξτε στην αγορά του χταποδιού (Δείτε εδώ τις οδηγίες)

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Υλικά

-- 2 κιλά χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο (το έχουμε αποψύξει σε αυτή την περίπτωση)

-- Ελαιόλαδο για λάδωμα

-- ½ κούπα ελαιόλαδο για τη σάλτσα

-- Χυμό από 2 λεμόνια ή 4 κουταλιές της σούπας ξύδι

-- Ρίγανη φρέσκια

Διαδικασία

-- Αν δεν είναι καθαρισμένο το χταπόδι, το καθαρίζουμε. Το βάζουμε ολόκληρο σε μια κατσαρόλα και αρκετό νερό ώστε να το καλύπτει. Φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.

-- Αφαιρούμε από τη φωτιά, σουρώνουμε και στεγνώνουμε. Όταν παγώσει αρκετά, τρίβουμε το χταπόδι με τα χέρια κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσουμε την εξωτερική σκούρα μεμβράνη. Αφαιρείται εύκολα, αν δεν γίνεται, συνεχίζουμε με τα επόμενα βήματα.

-- Βάζουμε το χταπόδι στη χύτρα ταχύτητας καλύπτοντας το με νερό. Βράζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το χταπόδι από τη χύτρα και σουρώνουμε.

-- Όταν κρυώσει, κόβουμε τα πλοκάμια και το κεφάλι για να τα ψήσουμε. Λαδώνουμε με ελαιόλαδο το χταπόδι ή τη σχάρα και ψήνουμε για 45 λεπτά έως 1 ώρα, δοκιμάζοντας για να δούμε αν έχει γίνει τρυφερό.

-- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: χτυπάμε το ελαιόλαδο και το λεμόνι ή το ξύδι στο μπλέντερ μέχρι να δέσει, για μερικά δευτερόλεπτα. Περιχύνουμε το χταπόδι με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη και σερβίρουμε.

Καλοφάγωτο. Καλή Σαρακοστή