Νέος πόλεμος σεισμολόγων για τον χθεσινό ισχυρό μετασεισμό των 4,2 ρίχτερ (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Νέος πόλεμος σεισμολόγων για τον χθεσινό ισχυρό μετασεισμό των 4,2 ρίχτερ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 29/07/19 - 09:48

Σεισμός στην Αθήνα: Νέα διάσταση απόψεων μεταξύ των σεισμολόγων προκαλεί ο σεισμός των 4,2 ρίχτερ που ταρακούνησαν χθες την Αττική, με επίκεντρο πολύ κοντά στο επίκεντρο του μεγάλου σεισμού, των 5,1 Ρίχτερ, που ταρακούνησε την Αττική προ δεκαημέρου, στις 19 Ιουλίου 2019.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος

επισήμανε ότι δεν αποκλείεται να σημειωθούν μετασεισμοί μεγαλύτερου μεγέθους από τον χθεσινό (των 4,2 Ρίχτερ). «Αναμένουμε τέτοιου είδους σεισμούς. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μετασεισμική ακολουθία. Ενδέχεται κάποιοι από αυτούς να είναι ίδιου μεγέθους ίσως και μεγαλύτεροι. Οχι πιθανό αλλά δεν αποκλείεται κιόλας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλη Καραστάθη.

Τη θέση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου ενίσχυσε η άποψη του

Ο κ. Καραστάθης, μιλώντας στο One Channel, τόνισε ότι τα 4,2 Ρίχτερ είναι μετασεισμός των 5,1 Ρίχτερ. Παρά ταύτα, σημείωσε ότι δεν είναι αναγκαστικό να ακολουθείται φθίνουσα πορεία στη μετασεισμική δραστηριότητα όσο απομακρυνόμαστε από τον κύριο σεισμό.

Δείτε τη τοποθέτηση του Βασίλη Καραστάθη:

ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης

Από την άλλη πλευρά δήλωσε ότι ο σεισμός δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, καθώς εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία της κύριας δόνησης των 5,1 Ρίχτερ της 19ης Ιουλίου.

Ο κ. Τσελέντης εξήγησε ότι ο σεισμός των, 4,2 Ρίχτερ έγινε αισθητός λόγω του μικρού εστιακού βάθους, ενώ σημείωσε ότι παρόμοιες δονήσεις θα συμβαίνουν ακόμη και μήνες μετά τον κύριο σεισμό.

.

Για ομαλή εξέλιξη του φαινομένου μίλησε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας

«Θέλουμε τέτοιους σεισμούς προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι είμαστε σε φάση εκτόνωσης», εξήγησε και προσέθεσε: «Αυτός ο σεισμός έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είμαστε σε πλήρη μετασεισμική ακολουθία. Ήταν ο μετασεισμός που ήθελα, προκειμένου να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο η σεισμική ακολουθία της περασμένης Παρασκευής» συμπλήρωσε.