Ο Σ. Μισεέλ παραδέχεται τη μειωτική συμπεριφορά του Ερντογάν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο Σ. Μισεέλ παραδέχεται τη μειωτική συμπεριφορά του Ερντογάν στην Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ενημερώθηκε: 08/04/21 - 09:05

Παραδέχεται τη μειωτική και προσβλητική συμπεριφορά έναντι της Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν ο Σαρλ Μισέλ και δικαιολογεί τη μη αντίδρασή του για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση!!! 

Εξηγήσεις για το λόγο για τον οποίο δεν αντέδρασε όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε όρθια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε με ανάρτησή του στο Facebook ο Σαρλ Μισέλ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δέχθηκε έντονη κριτική για το γεγονός ότι δεν αντέδρασε όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμπεριφέρθηκε με τρόπο απαράδεκτο στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνάντηση που είχαν στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας.

Ο Σαρλ Μισέλ δέχθηκε μεγάλη κριτική, σε μια υπόθεση που πήρε την ονομασία sofagate κυρίως επειδή ένας από τους λόγους της επίσκεψης των δύο επικεφαλής της ΕΕ ήταν για να τονίσουν την ανάγκη να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των γυναικών μετά την απόφαση Ερντογάν να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για το θέμα αυτό.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Σαρλ Μισέλ υποστηρίζει ότι δεν έδειξε αναισθησία και ότι η μη αντίδραση του οφείλεται στο ότι επιλέχθηκε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

Η ανάρτηση του Σαρλ Μισέλ

«Την Τρίτη, η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν και εγώ συμμετείχαμε σε μια συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ορισμένες εικόνες έχουν προκαλέσει σκληρές αντιδράσεις και ερμηνείες. Αυτό με οδηγεί στο να αντιδράσω.

Η επίσκεψή μας σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στη σύνθετη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Ήταν το αποτέλεσμα της προσεκτικής προετοιμασίας και της διπλωματικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε για μήνες για να επιστρέψει αυτή η χώρα σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση σε σχέση με την ΕΕ.

Και παρά τη σαφή προθυμία να πάει καλά, η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων πρωτοκόλλου από τις τουρκικές αρχές έχει δημιουργήσει μια απελπιστική κατάσταση: τη διαφοροποιημένη ή και μειωτική μεταχείριση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι λίγες εικόνες που κυκλοφόρησαν έδωσαν την εντύπωση ότι έδειξα αναισθησία. Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα ή τα βαθιά μου συναισθήματα. Ούτε τις αρχές του σεβασμού που είναι απαραίτητες για μένα.

Εκείνη τη στιγμή, ενώ αντιληφθήκαμε τη δυσάρεστη φύση της κατάστασης, επιλέξαμε να μην την επιδεινώσουμε από ένα δημόσιο περιστατικό και να επικεντρωθούμε στην αρχή της συνάντησης στην ουσία της πολιτικής συζήτησης που επρόκειτο να ξεκινήσουμε, η Ουρσούλα και εγώ, με τους οικοδεσπότες μας.

Η ουσία ήταν συγκεκριμένα η συνομιλία που είχαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και γενικότερα την υπεράσπιση των θεμελιωδών μας αξιών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της έκφρασης ή του Τύπου.

Πριν από την επίσημη συνάντηση, είχα συναντηθεί με εκπροσώπους των Γυναικών του ΟΗΕ και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ. Και πραγματοποιήσαμε κοινή συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα με την Ουρσουλα, παρά τις αντίθετες πιέσεις για να αναφέρουμε χωρίς ταμπού τις συζητήσεις μας με την τουρκική πλευρά.

Λυπάμαι λοιπόν για δύο λόγους. Πρώτον, για την εντύπωση ότι θα ήμουν αδιάφορος για το λάθος στο πρωτόκολλο έναντι της Ούρσουλα. Πολύ περισσότερο γιατί έχω την τιμή να συμμετάσχω σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο δύο μεγάλα ιδρύματα από τα τέσσερα διευθύνονται οι γυναίκες, την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την Κριστίν Λαγκάρντ. Και είμαι επίσης περήφανος που μια γυναίκα, η πρώτη στην ιστορία, με αντικατέστησε ως πρωθυπουργός του Βελγίου.

Τέλος, λυπάμαι, διότι αυτή η κατάσταση επισκιάζει το μεγάλο και επωφελές γεωπολιτικό έργο που πραγματοποιήσαμε μαζί στην Άγκυρα, και του οποίου ελπίζω ότι η Ευρώπη θα αποκομίσει τους καρπούς».